loader
Declaratia unica 2024: cele mai importante modificari in taxarea veniturilor extrasalariale

Declaratia unica 2024: cele mai importante modificari in taxarea veniturilor extrasalariale

Autori: Corina Mindoiu, Partener, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania si Catalina Butan, Manager, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania

• Declaratia unica pentru raportarea veniturilor extrasalariale obtinute in anul 2023 si a celor estimate in 2024 trebuie depusa pana pe 27 mai 2024

• Au aparut modificari majore pentru persoanele care obtin venituri din chirii

• Persoanele care detin bunuri de mare valoare vor datora un impozit special, care se declara printr-un formular distinct

• Controalele fiscale la nivelul persoanelor fizice sunt tot mai frecvente

Autoritatile fiscale au publicat la inceputul acestui an un nou formular 212 – „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, pentru raportarea veniturilor extrasalariale obtinute in anul 2023, precum si a celor estimate in 2024.

Chiar daca mai sunt cateva luni pana la termenul limita de depunere a declaratiei si de plata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale, 27 mai 2024, persoanele fizice pot depune din timp declaratia, dupa ce analizeaza atent sursele proprii de venituri, dar si cele mai recente modificari legislative. 

Printre veniturile ce trebuie raportate prin declaratia unica sunt veniturile din chirii. Investitiile prin achizitionarea de proprietati imobiliare pentru a le inchiria ulterior si obtine un venit stabil si previzibil au devenit tot mai populare in ultimii ani si in Romania. Pentru veniturile din chirii obtinute in 2023, impozitul este de 10%, iar contribuabilii pot opta in anumite conditii pentru deducerea unor cheltuieli. Incepand cu veniturile din chirii obtinute in 2024, se aplica reguli noi privind taxarea acestor venituri. Cota de impozitare ramane 10%, insa este permisa deducerea unei cote fixe de 20%, fara a pastra documente justificative pentru cheltuieli si inregistrari contabile. Nivelul de impozitare este astfel de 8%, aplicat la totalul veniturilor incasate anual de catre proprietar. In cazul veniturilor din chirii platite de catre companii, de la 1 ianuarie 2024, impozitul este retinut si declarat de catre platitor. In acest caz, proprietarul persoana fizica nu mai are obligatia de a depune declaratia unica pentru declararea impozitului pe venit. Mai mult, din 2024, persoanele fizice care realizeaza venituri din chirii din imobile aflate in proprietate personala nu vor mai avea optiunea de a raporta aceste venituri in categoria celor din activitati independente in sistem real. De asemenea, posibilele pierderi inregistrate de proprietari, prin cheltuieli cu locuinta mai mari decat veniturile din chirii, nu vor mai putea fi reportate in anii urmatori, pentru compensarea lor cu venituri viitoare si, deci, diminuarea impozitelor de plata.

Prin declaratia unica se raporteaza si anumite castiguri din transferuri de titluri de valoare, precum castigurile obtinute din vanzarea de actiuni tranzactionate pe burse straine, care nu sunt intermediate de brokeri romani, taxate cu 10%. Pentru astfel de venituri obtinute incepand cu 1 ianuarie 2024, se aplica reguli noi privind reportarea pierderilor, in vederea compensarii lor cu venituri viitoare. Pe de alta parte, persoanele fizice care obtin castiguri din vanzare de actiuni prin tranzactii efectuate prin brokeri romani, continua sa beneficieze si in anul 2024 de o impozitare redusa, de 1% sau 3%, in functie de perioada de detinere a actiunilor. In acest caz, impozitul se retine de catre broker, pierderile nu pot fi reportate si compensate, iar persoana fizica nu trebuie sa depuna declaratia unica pentru raportarea impozitului pe venit.

Alte venituri care se raporteaza prin declaratia unica sunt dobanzile si dividendele obtinute din strainatate. Veniturile din dobanzi sunt taxate cu 10%, in timp ce veniturile din dividende, cu 8%. In acest caz, este important ca persoanele fizice sa verifice daca veniturile respective au fost taxate in strainatate si daca aceste impozite pot fi recunoscute in Romania, in baza tratatelor de evitare a dublei impuneri semnate de catre Romania cu alte state.

Persoanele fizice care obtin venituri extrasalariale pot datora pentru aceste venituri, in plus fata de impozitul pe venit, si o contributie plafonata de asigurari sociale de sanatate, daca veniturile obtinute depasesc anumite plafoane, de 6, 12 si 24 de salarii minime pe economie. Contributia la sanatate reprezinta 10% din aceste plafoane si trebuie raportata prin declaratia unica. Pentru anul 2023, salariul minim pe economie ce trebuie luat in calcul pentru stabilirea plafoanelor este de 3.000 de lei, iar pentru 2024, 3.300 lei.

Din 2024, persoanele fizice care obtin venituri extrasalariale nu mai au posibilitatea de a redirectiona, prin declaratia unica, pana la 3,5% din impozitul pe venit pentru sustinerea entitatilor nonprofit sau acordarea de burse. Aceasta optiune ramane valabila doar pentru veniturile salariale.

Autoritatile au introdus un impozit suplimentar, de la 1 ianuarie 2024, pentru persoanele care detin bunuri mobile si imobile de mare valoare. Persoanele fizice care au in proprietate cladiri rezidentiale situate in Romania, cu o valoare a cladirii de peste 2.500.000 lei, datoreaza un impozit de 0,3%, aplicat asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre autoritati prin decizie de impunere si plafonul de 2.500.000 lei. Impozitul se va declara si plati pana la data de 30 aprilie a anului pentru care se datoreaza. De asemenea, proprietarii autoturismelor inmatriculate in Romania, cu o valoare de achizitie individuala de peste 375.000 lei datoreaza un impozit de 0,3% aplicat asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei. Acest impozit se va declara si plati pana la 31 decembrie a anului pentru care se datoreaza. Aceste impozite suplimentare nu se vor raporta prin intermediul declaratiei unice, ci printr-un formular separat, care urmeaza sa fie publicat de catre autoritati.

Impozitul pe venitul persoanelor fizice reprezinta o miza importanta pentru autoritatile fiscale, controalele la nivelul persoanelor fizice fiind tot mai frecvente. Potrivit raportului de activitate al ANAF pentru semestrul I din 2023, in aceasta perioada au fost efectuate peste 2.000 de inspectii fiscale la contribuabili persoane fizice, pentru care autoritatile au stabilit obligatii suplimentare de plata de 50 de milioane de lei.

Avand in vedere schimbarile legislative multiple din ultima perioada, este important ca persoanele fizice sa analizeze aceste modificari si sa isi verifice atent sursele de venituri extrasalariale, dar si bunurile de valoare mare in proprietate, pentru a declara integral si corect, in termenele legale, impozitele si contributiile sociale aferente.

 

                                                                                                                ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL