loader
Crypto Fiscalitate - Reglementarile in domeniul emiterii si tranzactiilor cu monede virtuale devin preocuparea principala a autoritatilor europene

Crypto Fiscalitate - Reglementarile in domeniul emiterii si tranzactiilor cu monede virtuale devin preocuparea principala a autoritatilor europene

Autor: Alex Milcev, Liderul departamentului de Asistenta fiscala si juridica, EY Romania

Dupa doi ani de modificari, adaugiri si revizuiri, plus dezbaterile aferente, Consiliul European a pus la punct Cadrul de reglementare al Uniunii Europene pentru piata monedelor virtuale, asa-numitul MICA – Markets In Crypto Assets, care va fi urmat de procedurile Uniunii pentru punerea in aplicare a proiectului de lege.

Potrivit formularilor din comunicarea oficiala care a insotit anuntul, noul cadru juridic, cu aplicare stricta in zona UE, vizeaza transparenta, divulgarea, autorizarea si monitorizarea tranzactiilor de catre furnizorii serviciilor de cryptocurrencies. Propunerea vizeaza crearea unei abordari uniforme in toate cele 27 de state membre, din punct de vedere legal si fiscal. Urmeaza votul in Parlamentul UE pentru ca Regulamentul MICA sa poata fi legal implementat, incepand cu anul 2024.

Legea, cunoscuta sub numele de MICA, va impune noi reglementari pentru numerosi actori de pe piata monedelor virtuale. Astfel, pe langa burse, reglementarile sunt destinate in primul rand emitentilor asa-numitelor "stablecoins", care sunt ancorate la active existente, cum ar fi dolarul american sau euro.

Potrivit prevederilor MICA, stablecoins, precum USDT de la Tether si USDC de la Circle, trebuie sa mentina rezerve suficiente pentru a satisface cererile de rascumparare in cazul unor retrageri in masa. De asemenea, "stablecoins non-euro" importante din punct de vedere sistemic trebuie sa se astepte ca tranzactiile lor sa fie plafonate la 200 de milioane de euro pe zi. Desi este o prevedere controversata, eliminata initial, a fost reintrodusa in reglementarile finale.

Adoptarea proiectului MICA la nivelul Uniunii Europene, pe langa faptul ca reglementeaza cadrul de functionare pe o piata care s-a nascut si a inceput sa functioneze dincolo si in afara cadrului legislativ financiar-bancar existent (altfel nici nu se putea), este cel mai puternic semnal de pana acum in sensul dorintei autoritatilor, la nivel global nu doar european, de a exista un control atat din punct de vedere al emiterii monedelor virtuale, cat si al tranzactiilor, respectiv castigurilor din aceste tranzactii.

Ce se intampla in Romania?

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care obtin castiguri din tranzactii cu active digitale – categorie care include monedele virtuale si nu se reduce doar la acest domeniu - trebuie sa plateasca un impozit de 10% pe diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei, din momentul efectuarii acesteia.

Cat priveste Contributia de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS), daca suma veniturilor din transferul de moneda virtuala depaseste pragul de 26.760 lei, aplicatia va calcula CASS in suma de 2.676 lei – adica 10% din acest prag si nu mai mult. Pe de alta parte, in cazul contributiei de asigurari sociale (CAS – pensie), legea prevede ca veniturile din transferul de moneda virtuala nu genereaza obligatia platii acesteia.

Este bine de stiut ca exista pragul de 200 lei/ tranzactie, sub care nu se impoziteaza aceste castiguri, conditia fiind ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.

Termenul de plata a impozitului pe venit este termenul limita de depunere a Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I.

In situatia platilor la comerciantii care nu accepta direct criptomonede, prin cardurile emise de un exchange impreuna cu VISA sau Mastercard, se realizeaza o tranzactie in care se vinde moneda virtuala si se cumpara fiat (banii clasici) prin acea platforma de exchange.

Aceasta vanzare a unei criptomonede este o operatiune care genereaza obligatia de plata a veniturilor obtinute prin tranzactiile cu criptomonede si declararea lor prin Declaratia Unica in anul urmator.

Nu trebuie mizat pe faptul ca lipsesc reglementarile in domeniu, nu lipsesc, sau ca Fiscul nu ajunge sa depisteze tranzactiile crypto si castigurile din aceste tranzactii, indiferent in ce tara se intampla acestea. Schimbul de date, fie intre autoritatile fiscale si bancare, plus reglementarile la nivel de UE (ca sa luam doar acest exemplu), vin sa intareasca pozitia statelor impotriva sustragerii de la plata impozitelor din castigurile in acest domeniu, si impotriva spalarii banilor murdari.

In paralel, platformele de tranzactionare implementeaza si impun clientilor, de la bun inceput,   regulile si formularul de cunoastere a clientilor - KYC – Know Your Customer, iar organismele de cooperare internationala au acces la datele oferite de exchange-uri despre tranzactii si beneficiari.

Romania trebuie sa se conformeze legislativ si procedural-fiscal, prin urmare, ANAF a emis, inca din anul 2021, Ghidul pentru impozitarea veniturilor din criptomonede.

EY30 pentru Romania

Pentru a marca aniversarea a 30 de ani de activitate continua in Romania, s-a lansat programul EY: 30 pentru Romania, care se va derula pe tot parcursul anului 2022. Vor fi aduse in atentia publica proiecte, personalitati si momente care au marcat progresul Romaniei in 30 de ani, se vor derula initiative colaborative de implicare comunitara impreuna cu parteneri si colaboratori EY.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL