loader
Cristina Chiriac (CONAF): In Romania cea mai mare problematica a antreprenorilor o reprezinta deficitul fortei de munca

Cristina Chiriac (CONAF): In Romania cea mai mare problematica a antreprenorilor o reprezinta deficitul fortei de munca

Criza fortei de munca este efectul faptului ca „incercam sa carpim dar nu sa tratam efectele, sa identificam cauza”, declara presedintele CONAF, conform AGERPRES

La ora actuala in Romania cea mai mare problematica a antreprenorilor o reprezinta deficitul fortei de munca, fie ca vorbim de forta de munca calificata la nivel profesional, fie ca vorbim de forta de munca la nivel superior, a declarat joi presedintele Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac.

"Pactul pentru munca este rezultatul nostru de unitate asociativa patronala, este un fenomen care se intalneste mai putin in Romania, adica doua entitati patronale si-au dat mana sa incerce sa ridice o problema extrem de importanta la nivelul atentiei publice, in special guvernul. Cu alte cuvinte, la ora actuala in Romania cea mai mare, stringenta, problematica a antreprenorilor o reprezinta deficitul fortei de munca, fie ca vorbim de forta de munca calificata la nivel profesional, fie ca vorbim de forta de munca la nivel superior. Incercam sa identificam cele mai bune solutii, sa nu mai peticim asa cum se intampla cu autostrazile din Romania. Din momentul in care vezi ca exista o problema venim si peticim pe termen scurt, a trecut iarna suntem bine. Incercam sa construim, daca putem spune asa, o autostrada, impreuna cu reprezentantii guvernului, ai autoritatilor locale, sa construim pe termen lung o strategie astfel incat Romania in anii 2030 sa aiba forta de munca calificata pe toate palierele care sunt bine reprezentate din punct de vedere economic", a afirmat presedintele CONAF.

Aceasta se afla la Iasi pentru la lua parte la conferintele organizate de CONAF si Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG) pentru a discuta despre identificarea celor mai bune solutii privind rezolvarea uneia dintre problemele grave ale economiei Romaniei, criza de forta de munca.

Potrivit Cristinei Chiriac, care citeaza un studiu facut la comanda CONAF si FPPG, la ora actuala in Romania mai bine de 75 % dintre cei care sunt angajati si nu sunt antreprenori isi cauta surse suplimentare de venit facand actiuni de freelancer. Acelasi studiu releva faptul ca 20% dintre pensionari isi suplimenteaza veniturile pentru a obtine un venit de aproximativ 4.700 de lei, 38% dintre persoanele intervievate au experimentat antreprenoriatul, in prezent ramanand activi 13,9% nevoia de control asupra veniturilor, timpului si deciziilor precum si satisfactia personala fiind principalele motivatii ale antreprenoriatului.

Acelasi studiu releva faptul ca 6% dintre persoanele intervievate intentioneaza sa plece la munca in strainatate in urmatorul an din lipsa perspectivelor financiare si profesionale, precum si sansa unui viitor mai bun al copilului sunt principalele motive luate in considerate de cei care au in plan in viitorul apropiat sau mai indepartat sa migreze.

Intrebata fiind care este din punctul sau de vedere motivul pentru care Romania se confrunta cu o criza a fortei de munca, presedinta CONAF, Cristina Chiriac a declarat ca acesta este efectul faptului ca "incercam sa carpim dar nu sa tratam efectele, sa identificam cauza".

"Cauzele sunt extrem de vechi, peste 30 de ani de democratie, de initiativa privata in Romania, o strategie incoerenta a procesului de privatizare care nu a avut in vedere identificarea unor industrii care sa aduca plus valoare in economia romaneasca. Conform datelor analizate, in ceea ce priveste companiile privatizate din Romania, adica peste 7.700 de companii, s-a demonstrat ca peste 75% din capacitatea industriala a Romaniei, ca urmare a strategiei de privatizare neechilibrata, s-a distrus. Cu alte cuvinte, au fost rase de pe harta economica 75% din industriile romanesti. Mai mult, in ceea ce priveste agricultura si turismul, au avut de suferit pentru ca noi n-am inteles, cand spun noi ma refer la guvernanti nu neaparat la o anumita clasa politica, ca resursa cea mai importanta a unei tari nu o reprezinta nici aurul, petrolul si energia, ci o reprezinta resursa umana. Daca am fi inteles lucrul acesta nu ne-am fi bucurat cand exodul oamenilor, fortei de munca activa a parasit Romania in cautarea unui loc de munca mai bun. Astazi asistam la efectele unei politici dezastruoase in ceea ce priveste initiativa privata, si mai mult, toate aceste bulversari, declaratii politice pe care ministrii, prim ministrii le-au facut de-a lungul timpului. Nu a existat un spirit de incurajare a antreprenorilor din Romania, ci mai degraba antreprenorii din Romania au avut la nivel de subzistenta, de rezistenta. In niciun caz nu au avut parte de respectul cuvenit pentru ca cei care vireaza taxe si impozite si care alimenteaza bugetul de stat din care administratiile locale si celelalte administratii traiesc sunt cei care activeaza in mediul antreprenorial", a raspuns Cristina Chiriac.

La evenimentul organizat de CONAF si FPPG participa, printre altii, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Constantin Budai; primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica; Radu Caprau, vicepresedinte al Confederatiei Patronale Concordia si membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil; prof.univ. dr. Norina Forna, presedinte, Asociatia Decanilor Facultatilor de Medicina Dentara din Romania; Bogdan Pitigoi, fondator si presedinte Tester Grup; Doina Vornicu, director operational, CEZ Romania; Doina Cepalis, antreprenor, director general Te-Rox Pascani; Luisiana Dobrinescu, avocat, specialist in drept fiscal.

AGERPRES/(A, autori: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vilceanu)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES