loader

Cresterea se stabilizeaza in statele membre UE din Europa Centrala si de Est si din partea de vest a Balcanilor

Spatiul fiscal s-a extins in mai multe tari, garantand astfel guvernelor o arie mai larga in care sa implementeze si sa sprijine investitiile.

Perspectivele de crestere din zona euro s-au imbunatatit, chiar daca intr-un ritm mai lent decat era asteptat. Acest lucru se bazeaza pe un mix intre consumul privat si cel public, dar si pe expansiunea investitiilor, sprijinita de noua facilitare a politicii monetare si a relaxarii fiscale a Bancii Centrale Europene. Ca si urmare, a crescut cererea de produse de la noile state membre, iar exporturile s-au extins. Recentul colaps al tuturor preturilor pentru materiile prime reflecta o lipsa a cererii si o productie excedentara pe pietele respective cu un impact major atat pentru exportatori, cat si pentru importatori. Importatorii neti de petrol si gaz au facturi mai mici de energie, in timp ce exportatorii neti sufera de pierderi masive de venituri. 


Grupul format din statele membre UE din Europa Centrala si de Est (EU-CEE) a inregistrat in 2015 cea mai mare rata de crestere economica de la focarul crizei financiare. In perioada 2016-2017, grupul va experimenta o deceleratie modesta datorata boom-ului recent din consum. Cresterea va fi mai robusta in Romania si Polonia din cauza consumului casnic solid din ambele tari; de asemenea, cresterea isi va reveni si in statele baltice care au digerat intre timp socul rusesc, dar multe alte tari vor experimenta o incetinere din cauza volumului scazut de transferuri in UE. Cat despre 2018, aceste tari vor prinde mai multa viteza multumita unui aflux de noi investitii si transferuri in UE.

 

Pentru versiunea completa a articolului, va rugam accesati varianta in limba engleza, aici