loader
Consumul de bere a scazut cu 10% de la declansarea crizei Covid-19

Consumul de bere a scazut cu 10% de la declansarea crizei Covid-19

Asociatia Berarii Romaniei continua campania #SOSHoreca de sustinere a sectorului ospitalitatii, sub umbrela #Reconnect

Este TIMPUL SA NE #RECONECTAM. Ne reconectam cu familia si prietenii. Reconectam comunitatile. Ne reconectam cu barurile si restaurantele noastre preferate. Ne reconectam cu berea. Este timpul sa reconectam lantul valoric, de la cereale si hamei pana la berea din pahar. Mesajul de sustinere al sectorului Horeca de catre Berarii Romaniei se regaseste intr-un video, ce poate fi urmarit aici.

Odata cu redeschiderea teraselor favorite din baruri, pub-uri, cafenele, restaurante si hoteluri, oamenii sunt invitati sa iasa din nou sa socializeze si sa isi recapete increderea ca pot consuma in siguranta, bineinteles cu respectarea stricta a normelor de distantare si de igiena.

In lunile martie – mai 2020, sectorul local al berii a inregistrat o scadere de peste 10 procente fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Producatorii de bere observa cu ingrijorare situatia din sectorul Horeca si, implicit, din industria berii. Primele luni ale anului nu au fost unele bune pentru industria berii, iar impactul cel mai puternic se va resimti in trimestrul al treilea al anului care, in mod obisnuit, este varful de sezon pentru bere, dar care depinde mult de conditiile de operare din industria ospitalitatii. De aceea este esentiala implementarea programelor de investitii anuntate de autoritati si a strategiilor de sustinere pentru sectorul Horeca, inclusiv prin facilitarea extinderii teraselor pe spatiile publice, prin deciziile autoritatilor locale sau prin permiterea functionarii unor locatii temporare de tip food trucks sau baruri mobile.”, spune Julia Leferman, diector general Asociatia Berarii Romaniei.

Incepand cu luna martie 2020, odata cu declansarea pandemiei, s-a conturat o tendinta noua printre consumatorii de bere, prin cresterea cu 30% a preferintei pentru ambalajele de unica folosinta, in detrimentul sticlei reutilizabile. La nivelul primelor 5 luni din an, comparativ cu ianuarie – mai 2019, trendul descendent al sticlei reutilizabile este si mai accentuat (-45%) in raport cu sticla de unica folosinta, care a crescut cu 36%.

Totodata, faptul ca barurile si restaurantele si-au oprit activitatea timp de 2 luni si jumatate, a dus si la inchiderea liniilor de bere la draft. Chiar daca incepand cu 1 iunie terasele s-au redeschis, reluarea comercializarii berii draft se petrece treptat, in concordanta cu masurile de redeschidere etapizata a locatiilor Horeca. Oricum, scaderea importanta inregistrata de segmentul Keg din primele luni va marca intregul an 2020.

Despre Asociatia Berarii Romaniei

De peste 15 ani, Asociatia Berarii Romaniei reprezinta vocea comuna a industriei locale de bere. Obiectivele sale sunt sa sprijine dezvoltarea unui sector durabil, sa promoveze un mediu competitional transparent, sa asigure un tratament egal si corect in fata institutiilor de reglementare si sa educe consumatorii de bere cu privire la beneficiile si consumul responsabil de bere. Incepand din 2008, Asociatia Berarii Romaniei a devenit parte a marii familii a producatorilor de bere europeni, reprezentati prin organizatia Berarii Europei, fondata in 1958, la Bruxelles.

Membrii sai actuali sunt importanti producatori de bere din Romania: BERGENBIER SA, HEINEKEN Romania SA, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD, URSUS BREWERIES si MARTENS, alaturi de microberaria CLINICA DE BERE. Impreuna, cei sase producatori furnizeaza 85% din cantitatea de bere consumata in Romania. Totodata, din Asociatie fac parte si reprezentanti ai producatorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA si ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE HAMEI DIN ROMANIA.

Industria berii pune un accent deosebit pe managementul sustenabilitatii, in sensul eficientizarii consumului de apa si de energie in productia de bere sau in reducerea amprentei de CO2. De asemenea, este sectorul economiei cu cea mai mare pondere de ambalaje reutilizabile puse in circulatie voluntar.

Autori

foto
ASOCIATIA BERARII ROMANIEI