loader
Conducta de gaze BRUA va fi finalizata abia in decembrie 2020, cu un an intarziere

Conducta de gaze BRUA va fi finalizata abia in decembrie 2020, cu un an intarziere

Conducta de gaze BRUA nu va fi gata in luna decembrie 2019, potrivit raportului financiar al Transgaz

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) nu va fi gata in luna decembrie 2019, asa cum era planificat pana acum, ci abia in decembrie 2020, potrivit raportului financiar al Transgaz, aferent primului semestru al anului.

Compania explica, intr-un document intitulat "Planul de dezvoltare a sistemului national de transport al gazelor in perioada 2019-2028", motivele care au dus la aceste intarzieri.

"Cu toate eforturile depuse de Transgaz pentru realizarea in termen a proiectului BRUA Faza I, pe parcursul implementarii proiectului s-au intampinat probleme care, cumulate, afecteaza implementarea integrala a proiectului in termenul asumat. In principal, cauzele care au dus la inregistrarea intarzierilor sunt survenite din derularea procedurilor de licitatie, completarea si imbunatatirea cadrului legislativ, identificarea unor situri arheologice, conditii meteorologice - adverse care s-au manifestat pe perioade lungi de timp, prelungirea negocierilor cu unii proprietari/utilizatori de terenuri, precum si un numar mare de modificari aparute pe timpul executarii lucrarilor", precizeaza oficialii Transgaz.

Pe 17 iulie, Ministerul Economiei informa, intr-un comunicat de presa, ca Transgaz a finalizat deja aproape jumatate din conducta, iar cele trei statii de comprimare sunt gata in proportie de 80-90%.

"In cadrul proiectului BRUA-Faza 1, investitie de aproximativ 560 milioane de euro, se vor desfasura lucrari pe teritoriul a 11 judete din tara. Noul gazoduct va avea o lungime totala de 550 km si o capacitate maxima de 1,5 miliarde de mc/ anual spre Bulgaria si 4,4 miliarde de mc/ anual spre Ungaria. Pana la acest moment au fost finalizati 215 km de conducta si trei statii de comprimare, dupa cum urmeaza: STG Jupa - finalizata, se afla in probe tehnologice, punerea in functiune va avea loc la 1 octombrie 2019; Podisor - finalizata in proportie de circa 90%, punerea in functiune va avea loc la 1 noiembrie 2019; Bibesti - finalizata 80%, punerea in functiune este estimata pentru data de 17 aprilie 2020", preciza atunci Ministerul Economiei.

Proiectul BRUA consta in construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podisor cu Statia de Masurare Gaze Horia pe directia Podisor-Corbu-Hurezani-Hateg-Recas-Horia. Acest nou coridor vizeaza diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Marii Caspice inspre Europa Centrala, valorificarea unor noi surse de gaze naturale in perimetrele offshore din Marea Neagra, precum si valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piata romaneasca si europeana si posibilitatea curgerii fizice bidirectionale permanente pe interconectarile cu Bulgaria si Ungaria.

Faza I a proiectului BRUA necesita o investitie totala de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere in functiune si incepere operare este decembrie 2019. UE a acordat un grant de 179 de milioane de euro pentru realizarea conductei.

Statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 58,5% din actiunile Transgaz, iar restul sunt tranzactionate pe bursa.

AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Constantin Balaban, editor online: Simona Arustei)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES