loader
Comunicat de presa: Piata muncii in Q1 – 75.000 de joburi noi si 3 milioane de aplicari

Comunicat de presa: Piata muncii in Q1 – 75.000 de joburi noi si 3 milioane de aplicari

Retailul, serviciile, call-center si turismul sunt domeniile cu cele mai multe locuri de munca scoase in piata

75.000 de joburi noi au fost postate de la inceputul anului si pana acum, cu aproape 10% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Aproximativ o treime din numarul total de locuri de munca au venit din partea angajatorilor din retail, in timp ce serviciile au fost al doilea cel mai activ angajator al primului trimestru, cu 10.000 de joburi postate. Call-center / BPO s-a plasat pe locul al treilea, urmat de turism, industria alimentara si constructii. “Turismul este un sector care a crescut vertiginos in clasament in ultima luna, de cand au inceput recrutarile pentru sezonul cald. Vedem aici nu doar mai multe joburi postate de angajatorii din Romania, ci si de cei din strainatate. Un indicator care a fost urmarit cu interes de toata lumea in primul trimestru a fost evolutia numarului de joburi din constructii si industria alimentara, dupa ce, la finalul anului trecut, au fost eliminate facilitatile pe care le aveau angajatorii din aceste sectoare. Existau, la acel moment, perspective de scadere a numarului de locuri de munca noi, insa cifrele primelor trei luni ne arata ca inca vorbim de doua industrii care au volume mari de angajari. Impreuna, au scos in piata peste 15.000 de locuri de munca”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania. Cea mai redusa nevoie de personal a existat in domenii precum sport / beauty / spa, media, farma si asigurari.

Distributia joburilor arata ca doar 8,7% dintre acestea mai sunt remote, iar 4,2% sunt pentru strainatate. 87,1% sunt locuri de munca pentru care angajatorii cer prezenta la birou. Capitala continua sa detina cel mai mare bazin de oportunitati pentru cei care vor sa se angajeze, jumatate dintre joburile postate fiind pentru Bucuresti si Ilfov. Clasamentul continua cu Cluj (cu 13.000 de locuri de munca), Iasi (12.000), Timis (9.000) si Brasov (8.500). Cel mai putin au recrutat companiile din Neamt, Ialomita, Arges si Braila.

Daca in ceea ce priveste joburile a existat o scadere de aproape 10% fata de Q1 2023, in cazul aplicarilor a fost inregistrata o crestere cu acelasi procent, iar primele trei luni ale anului au adus peste 3 milioane de aplicari. „E o relatie de proportionalitate care apare recurent pe piata muncii – atunci cand se contracta oferta de joburi, creste numarul de aplicari. Cand numarul de locuri de munca se duce in sus, se plafoneaza nivelul aplicarilor”, explica Bogdan Badea.

Cei mai activi candidati au fost cei din categoria de varsta 25-35, urmati de 18-24 de ani si 36-45 de ani. Cel mai putin au aplicat candidatii din segmentul 45+. Cu toate ca angajatorii nu mai sunt la fel de dispusi ca in ultimii ani sa aiba angajati care sa lucreze remote, candidatii continua sa fie atrasi de acest mod de lucru care le permite mai multa flexibilitate. Astfel 13,2% din numarul total de aplicari au mers catre joburile remote. Nu acelasi lucru este valabil si pentru locurile de munca din strainatate, catre care s-au dus mai putin de 2% din totalul aplicarilor.

Cei mai multi dintre candidati au cautat sa se angajeze in retail, call-center / BPO si servicii. IT / telecom, banking si constructii sunt urmatoarele trei domenii din topul preferintelor. De cealalta parte, industria textila, real estate, arte & entertainment si educatie / training sunt zonele care au suscitat cel mai putin interesul celor aflati in cautarea unui loc de munca.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 23.000 de locuri de munca.

                                                                                                                ***

Despre eJobs

eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care verifica manual toate anunturile si companiile. Pe eJobs ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, pe platforma noastra gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial numit Salario unde iti poti compara salariul actual si prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de date, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL