loader
Competitivitatea din industria prelucratoare din Romania in contextul industriei 4.0

Competitivitatea din industria prelucratoare din Romania in contextul industriei 4.0

In timp ce dezindustrializarea a fost o tendinta continua in majoritatea tarilor europene de zeci de ani, industria 4.0 are potentialul de a spori valoarea adaugata a fabricarii si de a revigora competitivitatea industriala.

Companiile de productie trebuie sa fie gata sa-si transforme modelele de afaceri si sa investeasca in tehnologiile potrivite pentru a reusi in viitor.


Imaginea mai larga - Dezindustrializarea in Europa


Industria este o parte esentiala a economiei europene, avand o contributie de 17% din valoarea adaugata totala in 2016, potrivit ultimelor date ale ONU.
Acesta serveste drept factor-cheie pentru cercetare, inovare, productivitate, crearea de locuri de munca si exporturi si joaca un rol esential pe piata fortei de munca, unde genereaza in primul rand locuri de munca pe jumatate salariale si angajeaza lucratori cu o vasta competenta.

Mai mult, performanta industriei este strans legata de valoarea adaugata a serviciilor, deoarece activitatile de productie tind sa angajeze diverse servicii prin satelit - de la intretinerea echipamentelor, telecomunicatii si IT la servicii legate de afaceri precum contabilitatea si consultanta.

Cu toate acestea, in ultimele decenii, Europa a inregistrat o tendinta clara de dezindustrializare, serviciile crescand in special cota lor de valoare adaugata in detrimentul industriei prelucratoare (figura 1).

Acest fenomen a fost partial determinat de externalizarea productiei si de cresterea economiilor industriale emergente, cum ar fi China sau India, care au capturat o parte importanta din productia mondiala si din valoarea adaugata a industriei.

Mai mult, pe masura ce productivitatea in fabricatie a crescut, datorita avansarii rapide a automatizarii fabricilor si a utilizarii pe scara larga a tehnologiilor informatice si electronice in procesul de productie, numarul angajatilor care lucreaza in industrie a scazut considerabil.
Pe langa scaderea accentuata a ratei industrializarii, unele tari precum Spania sau Portugalia au pierdut pana in anul 2000 pana la 20-25% din locurile de munca din industria prelucratoare.

 

Puteti citi interviul articolul, in limba engleza, aici.

Autori

foto
ROLAND BERGER SRL