loader

Companiile europene – din ce in ce mai greu de convins sa achizitioneze alte companii

In Europa, numarul exit-urilor operate de fondurile private de investitii a scazut anul trecut la 61, fata de totalul de 85 inregistrate in 2011, se arata in studiul anual EY „Myths and challenges – How do private equity investors create value?”

Raportul vorbeste despre climatul economic instabil si activitatile de tranzactionare reduse ca fiind principalele provocari pentru fondurile private de investitii (PE).

 

Cu toate acestea, in termeni globali, in pofida criticilor adresate uneori industriei, afacerile controlate de fondurile private de investitii au crescut rata ocuparii fortei de munca cu 2% in 2012. 44% dintre companiile participante la studiu au achizitionat alte companii, in timp ce doar 10% dintre acestea au vandut o parte din afacerea achizitionata. În perioada cuprinsa intre 2005 si 2012, 80% dintre companiile analizate au generat pentru investitori castiguri brute si randamente peste nivelul mediu din piata.

 

Sachin Date, Lider al departamentului EY pentru Fonduri private de investitii pentru Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa, spune: „Cum Europa si multe alte regiuni au inregistrat o crestere redusa sau chiar o stagnare a PIB-ului pentru o perioada de timp atat de indelungata, portofoliul fondurilor private de investitii a fost, inevitabil, afectat. Daca rata de profit a companiilor din care se facea exit in perioada de prosperitate economica ajungea la peste 15% pe an, in ultimii doi ani, aceasta a scazut la 5%, demonstrand ca a devenit intr-adevar foarte dificil sa reusesti sa cresti afacerile din portofoliu. Efectele colaterale ale acestei tendinte induc, pana la urma, un anumit nivel de stres in segmentul fondurilor private de investitii, pe masura ce randamentele investitiilor scad, investitorii devin mai selectivi iar unele PE-uri se zbat sa atraga noi fonduri”.

 

De la instalarea crizei, activitatea din segmentul fondurilor private de investitii a cunoscut o scadere constanta in privinta portofoliului. Declinul in numarul de exit-uri in 2012 a fost si mai accentuat. Astfel, in 2012, au avut loc doar 61 de exit-uri in esantionul analizat, in scadere fata de cele 85 de exit-uri inregistrate in 2011 si aproape la egalitate cu cele inregistrate in anul 2010. Desi numarul cumparatorilor strategici a crescut, doar 9 din 24 exit-uri realizate catre cumparatori strategici au avut cumparatori europeni, 10 afaceri fiind vandute catre cumparatori din SUA si 5 catre cumparatori strategici provenind din zona Asia-Pacific sau din alte parti ale lumii.

 

Cu sub 40% din exit-uri tranzactionate catre cumparatori europeni, cel mai mic procent inregistrat vreodata de studiul nostru, avem o demonstratie clara a lipsei de incredere a corporatiilor europene in implicarea in tranzactii de tip fuziuni si achizitii. Pe de alta parte, proportia exit-urilor tranzactionate catre SUA si cumparatori din alte parti ale lumii a crescut in 2012. Acesta reprezinta un alt semnal ca investitorii internationali sunt o posibila cale de exit pentru fondurile private de investitii, in conditiile in care cumparatorii europeni continua sa ramana in expectativa", spune Bogdan Tenu, Senior Manager in departamentul de Asistenta in Tranzactii, EY Romania.

 

 

În comparatie cu anii 2010 si 2011, cand vanzarile catre alte fonduri private de investitii au reprezentat aproape jumatate din exit-uri, preluarile secundare s-au redus in 2012 la putin peste 35%.

 

E putin probabil ca, pe masura ce avansam in 2013, evolutia pietei sa relaxeze dificultatile cu care se confrunta fondurile private de investitii. Fereastra de oportunitate reprezentata de IPO-uri ramane incerta iar cumparatorii corporativi europeni stau in expectativa. Generarea unor exit-uri de succes va fi cheia care le va asigura viitoarele finantari din partea investitorilor. Datele demonstreaza, insa, ca modelul fondurilor private de investitii se dovedeste rezistent in pofida dificultatilor pe care le are de infruntat”, conchide Bogdan Tenu. 

 

Despre studiu

Studiul Myths and challenges  – How do private equity investors create value? - furnizeaza informatii despre performantele si metodele fondurilor private de investitii, bazandu-se pe o analiza a celor mai mari afaceri europene vandute de fondurile private de investitii in ultimii 8 ani. O parte a proprietarilor acestor afaceri nu provin din Europa, prin urmare acest studiu nu se refera la performantele fondurilor private de investitii europene, ci este, mai degraba, o analiza a impactului segmentului fondurilor private de investitii asupra business-urilor in Europa. 

 

Pentru a evita comparatii eronate si pentru o mai buna concentrare pe cele mai mari afaceri aflate in portofoliile fondurilor private de investitii, studiul urmareste doar acele cazuri de exit care au inregistrat in momentul cumpararii valori de peste 150 de milioane EUR. Acest criteriu a fost aplicat si in cazul analizei actualului portofoliu al fondurilor private de investitii. În total, au fost identificate 527 de cazuri de exit ale unor business-uri care corespundeau acestui criteriu in cei opt ani vizati de analiza, din 2005 pana in 2012 — iar acestea constituie “esantionul”.

 

Am analizat performantele de business obtinute pe durata controlului fondurilor private de investitii (de la momentul intrarii in portofoliu, la cel de exit) pe baza masurarii unor indicatori de performanta precum variatia evaluarii afacerii, a profitului, numarului de angajati, productivitate. Pentru a masura mai bine impactul economic agregat, am folosit medii ponderate.

 

Acest studiu a fost realizat pe baza unor date publice disponibile pentru intregul esantion, precum si pe baza unor date obtinute din interviuri confidentiale cu fondurile de investitii care au detinut aceste afaceri. Am analizat date de performanta pentru 383 de business-uri.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL