loader
Colliers: Piata de investitii din Romania a inregistrat tranzactii de peste jumatate de miliard de euro in primele noua luni din 2021

Colliers: Piata de investitii din Romania a inregistrat tranzactii de peste jumatate de miliard de euro in primele noua luni din 2021

Birourile raman principalul punct de interes pentru alocarile mai mari de capital, in ciuda unei tranzitii clare catre sectorul industrial si logistic

Valoarea totala a investitiilor imobiliare a depasit 540 de milioane de euro in Romania in primele noua luni din 2021, aproape jumatate din suma tranzactionata fiind inregistrata in trimestrul al treilea al anului, potrivit consultantilor Colliers Romania. Piata de investitii a scazut in ansamblu, raportat la tranzactiile imobiliare de 820 de milioane de euro incheiate in aceeasi perioada din 2020, si se simte o contractie a randamentelor investitionale pentru activele industriale si de birouri de clasa A.

Cererea pe piata ramane robusta, in conditiile in care lipsa de produse a limitat volumul total. Consultantii Colliers remarca faptul ca mai multe elemente importante raman pe agenda pentru urmatoarele trimestre, in principal, dar nu exclusiv, in sectorul birourilor.

Vanzarea de catre Atenor a Hermes Business Campus (75.000 de metri patrati) catre fondul maghiar Adventum pentru 150 de milioane de euro a marcat cea mai mare tranzactie a trimestrului si este una dintre cele mai mari tranzactii din piata in ultimii ani. S-a remarcat, de asemenea, si prin faptul ca a fost cea mai mare tranzactie cu un singur activ, de la vanzarea hotelului Radisson Blu in 2017.

Totodata, CTP a cumparat de la Zacaria un portofoliu de depozite de 110.000 de metri patrati, din mai multe orase, pentru 60 de milioane de euro, iar Fortress, un fond de investitii sud-african, si-a facut intrarea pe piata locala de logistica prin achizitionarea noului proiect ELI Park 1 de langa Bucuresti (50.000 de metri patrati) de la Element Industrial/Paval Holding, intr-o tranzactie de aproximativ 30 de milioane de euro.

Doua noi tranzactii industriale si logistice au dus totalul investitiilor industriale din acest an la peste 150 de milioane de euro, reprezentand aproape 30% din volumul total, un salt semnificativ de la 80 de milioane de euro pentru tot anul 2020 si de aproape 60 de milioane de euro in 2019 si 2018. Cum acest sector va inregistra tranzactii de peste 200 de milioane de euro pana la finalul anului, 2021 va fi unul din cei mai buni ani din istorie din prisma ponderii industrialului in total activitate, iar randamentele pentru astfel de active probabil se vor comprima si in Romania", explica Robert Miklo, Head of Capital Markets la Colliers.

La nivelul Europei Centrale si de Est (CEE), consultantii Colliers estimeaza ca volumul investitiilor imobiliare va creste si va atinge niveluri similare cu 2020, de aproximativ 10 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2021. Estimarea preliminara pentru Europa, Estul Mijlociu si Africa (EMEA) era de scadere anuala a volumelor cu aproximativ 32% in primele 9 luni ale anului, o scadere similara cu cea inregistrata in Romania. Locatiile centrale din capitale raman principala tinta a investitorilor in cele mai mari economii europene, in special in sectorul birourilor, dar si orasele de rangul doi atrag atentia.

Activele logistice continua sa actioneze ca un magnet pentru investitii, in contextul revolutiei comertului electronic si al provocarilor generate de pandemie pe lantul de aprovizionare, noteaza Colliers in ultimul sau raport EMEA Markets Snapshot Capital Markets Q3 2021. Incertitudinea politica ar putea afecta increderea investitorilor spre sfarsitul anului, iar traiectoria pandemiei in lunile de iarna este un alt potential motiv de ingrijorare. Chiar si asa, este de asteptat ca mai multe tranzactii mari sa se incheie in ultimele trei luni ale anului, ceea ce contribuie la incheierea lui 2021 intr-o nota puternica.

Despre Colliers

Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI este unul dintre liderii globali in servicii de consultanta imobiliara si de management al investitiilor. Cu operatiuni in 65 de tari, cei peste 15.000 de specialisti lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta de specialitate pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 26 de ani, echipa noastra experimentata de management a oferit actionarilor profituri investitionale anuale de aproape 20%. Cu venituri anuale de 3,6 miliarde de dolari (4 miliarde de dolari inclusiv afiliatii) si active gestionate de 46 miliarde de dolari, compania maximizeaza potentialul proprietatilor si accelereaza succesul clientilor si al angajatilor. Pentru mai multe detalii despre Colliers accesati corporate.colliers.com, Twitter @Colliers sau LinkedIn.

Autori

foto
COLLIERS INTERNATIONAL SRL