loader
China ramane cea mai atractiva piata pentru investitii in proiecte de energie regenerabila

China ramane cea mai atractiva piata pentru investitii in proiecte de energie regenerabila

Statele Unite se mentin pe pozitia a treia in clasamentul RECAI si se confrunta cu problemele legate de stabilirea unui tarif vamal de import care agita piata energiei eoliene.

China isi pastreaza prima pozitie in clasamentul celor mai atractive 40 de piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI). Statele Unite au pierdut acest loc in luna mai 2017, coborand pe locul al treilea, dupa India - a carei pozitie e din ce in ce mai fragila in cadrul clasamentului. Anularea unor acorduri de achizitie in domeniul energiei eoliene si scaderea abrupta a tarifelor in cadrul celor mai recente licitatii pun sub semnul intrebarii capacitatea Indiei de a atinge tinta de 100GW din energie solara pana in 2022.

 

In Statele Unite, alaturi de recentele decizii ale administratiei actuale de renuntare la politicile administratiei precedente legate de schimbarea climatica, in luna septembrie, Comisia americana pentru comert international (USITC) a emis o reglementare preliminara prin care se mentioneaza ca importurile crescute de panouri solare au potentialul de a genera "daune serioase" pietei interne . Industria generarii de energie electrica din energie solara asteapta recomandarile finale ale acestei comisii pana la data de 13 noiembrie 2017.

 

Conform index-ului RECAI, tarile din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord urca in clasament, in contextul unei intensificari a activitatii in zona energiilor regenerabile si a unei serii de reglementari legate de politicile din domeniu, de finantare a tranzactiilor si de ofertele din regiune. In Egipt, International Finance Corporation a aprobat suma de 635 milioane USD pentru proiecte de energie solara totalizand 500MW, Arabia Saudita a initiat o licitatie pentru prima sa ferma eoliana la scara industriala – un proiect de 400 MW, iar Algeria, nou intrata in index, pe pozitia 38, o licitatie de energie solara de 4GW.

 

In ciuda instabilitatii regionale, Coreea de Sud a urcat patru pozitii pana la locul 29, ca urmare a planurilor de crestere a cotei energiei regenerabile de la 6,6%, cat inregistreaza in prezent, la 20% pana in 2030, asa cum a anuntat recent Moon Jae-in, noul presedinte ales.

 

Franta continua ascensiunea spre top cinci RECAI, ajungand pe pozitia a sasea, in crestere cu doua pozitii, ca urmare a unor noi licitatii si achizitii, combinate cu sprijinul politic puternic pentru energii regenerabile anuntat de presedintele Macron.

 

A 50-a editie a indexului RECAI puncteaza evolutia proiectelor de energie regenerabila din ultimii 15 ani
In cadrul celei de-a 50-a editii a RECAI, raportul recapituleaza ce s-a intamplat in ultimii 15 ani si marcheaza momentele cheie ale parcursului energiilor regenerabile, estimand ca noile energii generate eolian si solar vor reprezenta 34% din productia de energie de la nivel global pana in anul 2040.

 

In acelasi timp, raportul evidentiaza modul in care trei factori disruptivi – digitizarea, descentralizarea si decarbonarea – remodeleaza piata de retail a energiei si modul in care competitori noi si agili erodeaza cotele de piata ale furnizorilor traditionali.

 

„In Europa devine foarte <> combinatia panouri fotovoltaice pe acoperis + capacitate de stocare a energiei electrice + automobil electric. Este posibil ca schemele nationale de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile de energie sa devina mai putin relevante pe masura ce costul uniformizat pe termen lung al electricitatii din astfel de surse devine comparabil cu cel al tehnologiilor clasice, pe masura ce progresul tehnologic aduce scaderea costurilor de capital,” a declarat Valeriu Binig, partener in cadrul Departamentului de asistenta in afaceri, EY Romania.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL