loader

Cheltuielile cu carburantii, sponsorizarile si asigurarile private pentru angajati, partial deductibile in Romania

State precum Ungaria, Cehia sau Slovacia acorda deduceri mai mari sau chiar in totalitate pentru aceste tipuri de cheltuieli

Cea mai mare diferenta intre Romania si celelalte state din regiune se inregistreaza in ceea ce priveste asigurarile private pentru angajati. In tara noastra, asigurarile de sanatate sunt deductibile in limita a 250 euro / angajat anual, iar asigurarile pentru pensie pot fi deductibile in limita a 400 euro / angajat / an. Prin comparatie, aceste cheltuieli sunt total deductibile in Polonia, Ungaria si Cehia, daca acest lucru este specificat in contractul de munca al angajatului sau in Regulamentul Intern al companiei, in timp ce in Ucraina cheltuielile pentru asigurarile private pentru angajati sunt complet nedeductibile.

 

In ceea ce priveste cheltuielile de sponsorizare, mecenat si burse private, acestea nu sunt deductibile in majoritatea statelor din regiune, cu exceptia Ungariei, unde sunt partial deductibile, si a Romaniei, unde companiile pot asigura sponsorizari in limita a 0,3% din valoarea cifrei de afaceri. In ambele cazuri, pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie sa se califice ca donatie sau sa deserveasca interesele de business ale contribuabilului. In acelasi timp, cheltuielile referitoare la bursele private sunt deductibile daca sunt realizate in folosul unui angajat al companiei platitoare si bursa are o legatura cu munca pe care acesta o presteaza in folosul companiei unde este angajat.

 

„Eliminarea unor astfel de limitari de deduceri, pe langa simplificarea inregistrarilor contabile pe care companiile sunt obligate sa le efectueze, ar avea ca efect si incurajarea angajatorilor sa acorde asigurari de o valoare mare, ceea ce ar angrena mai departe dezvoltarea industriei de asigurari private in Romania. Aceeasi situatie s-ar remarca si in cazul acordarii de sponsorizari sau burse private”, a declarat Adrian Soltan, Accounting Manager Accace in Romania.


Cheltuielile cu carburantii, deductibile doar pe jumatate in Romania

O alta diferenta se refera la cheltuielile cu autovehiculele sub 3,5 tone si cu maxim 9 locuri pentru pasageri utilizate de companii, care in Romania sunt deductibile in proportie de 50%, in timp ce companiile din Ungaria beneficiaza de deduceri totale. In cazul Poloniei si Slovaciei, cheltuielile legate de intretinerea masinii, precum si cheltuielile cu carburantii, sunt deductibile integral in masura in care autovehiculul este utilizat in folosul companiei.

 

In Cehia sunt considerate deductibile toate cheltuielile referitoare la autovehicule, cu exceptia celor cu carburantii, daca angajatul utilizeaza in mod gratuit autovehiculul respectiv si pentru uz personal, in acest caz 1% din pretul masinii fiind considerat parte din venitul angajatului in fiecare luna de utilizare.

 

„Faptul ca firmele private din Romania pot deduce doar 50% din costul cu combustibilul poate afecta modul in care acestea isi desfasoara activitatea si chiar nivelul de competitivitate pe plan regional, in contextul unei economii tot mai globalizate”, a adaugat Adrian Soltan.

 

Potrivit acestuia, Romania este unul dintre statele din regiune cu un sistem amplu de taxe, impozite directe si indirecte, precum si norme de aplicare a acestora, insa chiar daca toate aceste reglementari au menirea sa eficientizeze modul in care companiile tin evidenta contabila, de cele mai multe ori gradul ridicat de complexitate al categoriilor de cheltuieli ingreuneaza acest proces.
 

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL