loader
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume si-au crescut veniturile cu 10% pe fondul incetinirii economiei mondiale

Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume si-au crescut veniturile cu 10% pe fondul incetinirii economiei mondiale

Studiul este realizat o data la doi ani de EY si Universitatea din St. Gallen si este un clasament al celor mai mari 500 de afaceri de familie din lume, in functie de venituri

• Cele mai mari 500 de afaceri de familie genereaza 8,02 miliarde USD si angajeaza 24,5 milioane de persoane

• Aproape jumatate dintre afacerile de familie sunt din Europa

• Se impune reducerea decalajului dintre femei si barbati in consiliile de administratie, femeile  detinand doar 23% din pozitii

Cele mai mari 500 de intreprinderi familiale din lume sunt vitale pentru sanatatea economiei globale si se dezvolta mai rapid decat aceasta. Ele genereaza impreuna venituri de 8,02 miliarde USD si angajeaza 24,5 milioane de persoane, in 47 de jurisdictii din intreaga lume, un nivel suficient de ridicat pentru putea fi considerate a treia cea mai mare economie mondiala ca venituri, dupa SUA si China, conform Indexului afacerilor de familie 2023. Studiul este realizat o data la doi ani de EY si Universitatea din St. Gallen si este un clasament al celor mai mari 500 de afaceri de familie din lume, in functie de venituri.

Longevitatea si stabilitatea continua sa fie un aspect fundamental pentru companiile listate in indexul din 2023. Un procent de 76%  dintre acestea au o existenta de peste 50 de ani, iar aproape o treime (31%) au o vechime de peste un secol. In consiliile lor de administratie, aproape un sfert dintre pozitii (23%) sunt detinute de membri ai familiei si aproape jumatate dintre companiile analizate (45%) au ca directori generali membri ai familiei.

Cele mai multe companii din index au sediul in Europa (46%), iar SUA este principala jurisdictie individuala (24%). Jumatate dintre companiile incluse in idexul 2023 opereaza in Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa (EMEIA), in timp ce 34% dintre acestea opereaza in America, iar 16% in zona Asia-Pacific. Contributia regiunii Asia-Pacific a crescut in mod constant, inca de la prima editie a indexului din 2015, ajungand de la 12%, la 16% in acest an. In ceea ce priveste sectoarele din care provin afacerile de familie indexate, cele mai multe sunt din sectorul produselor de larg consum (37%), in special datorita cotei lor dominante in America, urmate de companiile din domeniul productiei si al mobilitatii (29%), acest sector situandu-se pe primul loc in zona EMEIA si Asia-Pacific.

Intreprinderile familiale de succes sunt recunoscute pentru faptul ca sunt agile, inovatoare si orientate spre un scop precis, cu toate acestea exista inca multe de recuperat in privinta paritatii de gen. La nivel global, doar aproximativ 6% dintre companiile indexate au ca director general o femeie, iar femeile detin doar 23% din totalul locurilor din consiliile de administratie. America de Nord si Europa se remarca in index cu cele mai multe femei director general, dar si aici doar in proportie de aproximativ 7%. In ceea ce priveste distributia locurilor in consiliile de administratie intre membrii familiei, Europa este pe primul loc, femeile ocupand 25% din pozitii in consiliile de administratie detinute de familii, peste media globala de 20%.

Raluca Popa, Partener, Asistenta fiscala si juridica, Strategic Growth Markets leader, EY Romania: "Afacerile de familie continua sa dea dovada de o capacitate impresionanta de a se adapta rapid, de a se transforma si a inova continuu. In anticiparea unei potentiale incetiniri a cresterii economice globale pentru anul 2023, perspectiva pe termen lung a acestor companii si dorinta de a duce mai departe ceea ce au construit vor fi factori esentiali pentru mentinerea rezilientei si asigurarea unui plan de succesiune solid." 

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL