loader
Cea mai complexa declaratie ANAF pentru firme a fost adoptata oficial. Ce urmeaza?

Cea mai complexa declaratie ANAF pentru firme a fost adoptata oficial. Ce urmeaza?

Material de opinie de Victoria Dobre, Manager Senior, si Adrian Teampau, Director, Taxe Indirecte, Deloitte Romania

Este oficial! Incepand cu 2022, marii contribuabili trebuie sa depuna declaratia SAF-T catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), iar in anii urmatori raportarea va deveni obligatorie si pentru ceilalti contribuabili. Lista marilor contribuabili a fost extinsa recent de ANAF, iar in data de 9 noiembrie 2021 institutia a publicat in Monitorul Oficial si formularul pentru declaratia SAF-T.

Modelul de raportare SAF-T pentru care a optat Romania este unul dintre cele mai complexe de acest tip, deoarece presupune raportarea lunara a tuturor informatiilor contabile, financiare si fiscale cu referire la tranzactiile derulate de firme. In acelasi timp, ANAF va avea posibilitatea sa solicite raportari privind miscarile produselor din stoc, in acelasi format, iar raportarile mijloacelor fixe se vor realiza anual, odata cu depunerea situatiilor financiare.

Dupa ce contribuabilul extrage din sistemele IT datele despre tranzactiile efectuate si le revizuieste pentru a se asigura ca acestea sunt corecte si complete, trebuie sa le transpuna pe standardul din schema pusa la dispozitie de ANAF. Asadar, tranzactiile nu se declara ca atare, ci trebuie reinterpretate conform unor seturi de reguli furnizate de autoritatea fiscala.

Prin urmare, aceasta este cea mai mare transformare pe care o sufera sistemul fiscal din Romania. ANAF va avea astfel acces la toate tranzactiile derulate de firme si va putea sa identifice cu usurinta care dintre acestea nu au fost impozitate sau pentru care a fost achitat un impozit mai mic decat norma.

Care sunt provocarile pentru companii?

Prima mare provocare este legata de volumul considerabil de date solicitate. Dificultatile apar in identificarea, exportul si corelarea informatiilor.

O alta provocate este generata de incorectitudinea sau lipsa datelor. Din acest considerent, este absolut necesara revizuirea tratamentului contabil si fiscal al tranzactiilor si corectarea datelor inainte de implementarea unei solutii IT de procesare a declaratiei SAF-T. Spre exemplu, daca este eronat tratamentul fiscal al unor tranzactii, acestea vor fi raportate ca atare la ANAF.

Timpul necesar implementarii raportarii nu este nici de data aceasta de partea contribuabilului. Desi autoritatea fiscala ofera o perioada de gratie pentru primele raportari, companiile trebuie sa fie pregatite cat mai devreme pentru a nu inregistra gresit tranzactiile derulate incepand cu 1 ianuarie 2022.

In acelasi timp, costul implementarii unei solutii IT de procesare a declaratiei SAF-T nu este de neglijat. Spre deosebire de alte declaratii fiscale, aceasta nu poate fi pregatita manual din cauza volumului mare de date si a necesitatii transformarii acestora conform standardelor tehnice impuse de ANAF. Asadar, sunt necesare investitii fie in configurarea sistemului IT actual, fie in achizitia unei aplicatii informatice special pentru aceasta raportare.

De ce trebuie sa raporteze firmele aceste date la ANAF?

Implementarea acestui sistem are ca obiectiv final simplificarea proceselor de raportare pentru societati, chiar daca, in prima faza, pare destul de complicat si efortul necesar este ridicat. Insa este cert ca viata contribuabililor va deveni mai usoara dupa ce se va implementa si inspectia fiscala de la distanta si dupa ce se vor elimina celelalte declaratii fiscale.

Firmele incadrate la categoria marilor contribuabili, conform listei recent actualizate, vor fi nevoite sa raporteze in noul sistem incepand cu anul 2022, etapizat in functie de data la care au fost au fost incluse pe lista.

Contribuabilii mijlocii vor fi obligati sa depuna raportarea SAF-T incepand cu luna ianuarie 2023, iar cei mici, din 2025.

Desi este aplicabila o perioada de gratie de pana la sase luni pentru depunerea efectiva a declaratiei SAF-T, contribuabilii trebuie sa se asigure ca inregistreaza corect si complet tranzactiile derulate incepand cu perioada de raportare care li se aplica.

Procesul de implementare a raportarii presupune doua etape: pre-implementarea - in care contribuabilul analizeaza daca datele inregistrate despre tranzactii sunt suficiente si corecte - si etapa de alegere si implementare a solutiei IT, care va fi utilizata recurent pentru raportare. Suna simplu, insa un proces de pre-implementare si implementare poate dura luni de zile in cazul unor companii cu volume mari de tranzactii zilnice (de exemplu, retaileri, banci, productie). In concluzie, procesul de raportare va deveni mai simplu pentru firme, dar mai avem cativa pasi pana acolo.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL