loader

Ce rezulta din clasamentul global al competitivitatii

Forumul Economic Mondial (World Economic Forum - WEF) a lansat recent prezentarea anuala "Raportul asupra competitivitatii globale" care detaliaza punctele forte si cele slabe ale 144 tari, in multitudinea de factori incluzand educatia, infrastructura, sanatatea si tehnologia

Nu exista multe surprize uriase in pietele dezvoltate, clasamentul general al celor mai multe tari fiind destul de stabil fata de anul anterior. Au existat, totusi, cateva schimbari interesante in clasament printre pietele emergente: unele facand salturi inainte, iar altele regresand. Desi suntem investitori ”de jos in sus” si luam deciziile de investitii in mod individual, de la actiune la actiune – indiferent de clasamente de acest gen – este interesant de examinat mediul general de afaceri si potentialele obstacole cu care o anumita companie intr-o anumita tara s-ar putea confrunta.


Raportul WEF asupra competitivitatii globale schiteaza "12 piloni" care reprezinta nucleul analizei sale (Sursa: Forumul Economic Mondial, “Raportul asupra competitivitatii globale,” 2013–2014):


• Institutiile
• Infrastructura
• Mediul macroeconomic
• Invatamantul primar si sanatatea
• Invatamantul superior si cursuri de formare
• Eficienta pietei bunurilor
• Eficienta pietei muncii
• Dezvoltarea pietei financiare
• Disponibilitatea tehnologiei
• Dimensiunea pietei
• Sofisticarea afacerilor
• Inovatia

 

Raportul examineaza apoi datele pe fiecare pilon, de exemplu, in cadrul pilonului "Institutii" sunt incluse masuri precum povara reglementarilor guvernamentale, costurile de afaceri implicate de crima si violenta, protectia intereselor actionarilor minoritari si drepturile de proprietate. In cadrul pilonului "Eficienta pietei bunurilor" exista prevalenta barierelor in calea comertului, prevalenta proprietatii straine si numarul de zile pentru a incepe o afacere, pentru a numi doar cateva. Acestea sunt zone de interes special pentru noi ca investitori. In multe cazuri, ceea ce este probabil mai important decat barierele efective pentru mediul de afaceri este cum le face fata acestora o anumita afacere. De exemplu, stabilitatea furnizarii de electricitate este o mare problema in unele parti din Africa, astfel incat multe companii au propria lor sursa de alimentare – printr-un generator. Telefoanele mobile permit ocolirea nevoii de infrastructura fizica precum liniile de telefonie fixa sau sucursalele bancare si magazinele cu amanuntul din caramida si mortar, ajungand in moduri noi la consumatori din locatii indepartate.


Segmentarea clasamentului competitivitatii
Partea de sus a listei competitivitatii globale a WEF a fost destul de stabila, in randul tarilor dezvoltate. Interesante din perspectiva mea sunt miscarile in randul tarilor emergente si chiar mai putin dezvoltate, de frontiera. Algeria, o piata de frontiera, a urcat 21 pozitii pana pe locul 79, de pe 100 cat ocupa anul trecut. In general, suntem entuziasmati cu privire la perspectivele pietelor de frontiera, in special in Africa, si gasim incurajatoare miscarea ascendenta in clasament. Piata europeana de frontiera, Romania a urcat pe pozitia 59, de pe 76 in 2013. Pietele emergente din Indonezia, China si Rusia au urcat, de asemenea, in topul competitivitatii globale, in timp ce, de cealalta parte, Brazilia, Turcia, Africa de Sud si India au cazut in clasament. Sa aruncam o privire mai atenta asupra catorva dintre aceste tari care au inregistrat schimbari de pozitii in 2014.

 

 


Romania
Romania a inregistrat progrese pe mai multe fronturi si nu este o mare surpriza pentru noi sa vedem ca tara a evoluat din punctul de vedere al competitivitatii globale. Romania a rezistat crizei datoriilor suverane care a lovit Zona Euro cu cativa ani in urma, precum si mai recentelor tensiuni dintre Ucraina, Rusia si Occident. In primul trimestru din 2014, PIB-ul Romaniei a crescut cu 3.8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, Romania devenind una dintre economiile cu cele mai mari cresteri din Uniunea Europeana (UE) (Sursa: Eurostat, 8/14/14). Desi cifrele de crestere din al doilea trimestru 2014 au fost usor mai scazute, la 1,4%, cresterea economica din Romania a depasit-o pe cea a UE la distanta mare (Sursa: Eurostat, 8/14/14). Cererea interna a sustinut acest puseu de crestere, iar o majorare a salariului minim in luna ianuarie a jucat un rol in stimularea consumului.

 

Cred ca indeplinirea cerintelor Fondului Monetar International (FMI) de catre Romania in ultimii ani a fost benefica si a adus stabilitate finantelor publice. Vedem, de asemenea, unele evolutii pozitive in Romania in general; rata somajului si ratele dobanzilor sunt in prezent la niveluri scazute, iar venitul disponibil este in crestere. Acestea fiind spuse, progresul a fost lent, iar consumul local a fost foarte scazut din 2008 si abia acum incepe sa-si revina. Romania a facut pasi mari inainte, dar credem ca inca mai are mult pana sa devina chiar mai competitiva la nivel global. Oamenii nu au cheltuit efectiv, asa incat credem ca cererea interna ar putea reprezenta urmatorul motor de crestere al Romaniei, pe langa cresterea productiei industriale si a exporturilor.


Noi administram cel mai mare fond de investitii din tara, Fondul Proprietatea, investind intr-o mare varietate de industrii romanesti. Acest fond a fost stabilit pentru a-i compensa pe cei care si-au pierdut proprietatile in timpul perioadei comuniste. Actiuni ale unei game largi de companii de stat au fost injectate in fond. A fost sarcina noastra sa ajutam la aducerea acelor companii pe profit colaborand cu managementul lor si guvern sa initieze reforme conforme cu o economie de piata. Cand am preluat administrarea in septembrie 2010, am actionat in primul rand pentru a obtine listarea fondului pe Bursa de Valori Bucuresti, facandu-l cel mai mare fond listat pe acea bursa.


Ca investitori in Romania, acordam o mare atentie implementarii unor standarde potrivite de guvernanta corporativa si credem ca este esential pentru companiile de stat sa devina mai competitive si mai profitabile. Guvernul Romaniei are in vedere, de asemenea, vanzarea mai multor actiuni in companii controlate de stat, fapt pe care il apreciem ca pozitiv. Am observat ca buna guvernanta corporativa conduce, de obicei, la performanta in piata, si ar trebui sa fie in beneficiul actionarilor si al tarii.

 

Indonezia

In Indonezia au avut loc alegeri prezidentiale in iulie si exista speranta ca noua conducere va ajuta la initierea unei schimbari pozitive si la cresterea increderii investitorilor in cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, asemanator cu ceea ce am vazut in India. Guvernatorul Jakartei, Joko Widodo a iesit victorios, desi nu fara oarecare controverse, inclusiv o contestare in justitie a rezultatelor. Similar cu cazul din India, am vazut o reactie pozitiva de piata, cel putin in stralucirea postelectorala.


Exista semnale de la Widodo ca pe ordinea de zi se afla politici economice centrate pe piata care ar putea impulsiona atat performantele economice pe termen lung, cat si rentabilitatea companiilor. El a anuntat accent pe educatie, infrastructura si sanatate, precum si reducerea subventiilor pentru combustibil care inghit o proportie mare din bugetul de cheltuieli al guvernului. Ramane de vazut daca increderea investitorilor se va dovedi justificata in cele din urma. Indonezia se confrunta cu mostenirea coruptiei si a unor bariere birocratice care trebuie sa fie distruse, precum si cu polaritate politica. Obtinerea sustinerii din partea adversarilor a unor schimbari nepopulare, dar necesare poate fi o provocare dificila in Indonezia, dar suntem increzatori ca reforme pozitive pot fi realizate.


Pe o scara mai larga in plan regional, acorduri comerciale majore sunt in prezent in curs de negociere in Asia de Sud-Est, cel mai notabil fiind Parteneriatul Trans-Pacific, care ar putea impulsiona fluxurile comerciale din regiune si dincolo de aceasta - si pot stimula in continuare competitivitatea globala.


China
Eforturile de reforma in China par a capata avant. Demersurile curente ale Guvernului de a reechilibra economia dinspre export si investitii spre consumul intern, cuplate cu cresterea salariilor cu pana la 20% in ultimii ani, sunt pozitive. O astfel de reforma are potentialul de a fi extreme de benefica pentru performanta pe termen lung atat a economiei, cat si a pietelor de actiuni chineze.


In mod special, reformele pietelor financiare au fost, in general, benefice, in opinia noastra, precum anuntul privind permiterea investitiilor bidirectionale intre bursele din Shanghai si Hong Kong si largirea benzii de tranzactionare pentru yuan-ul chinez. Alte anunturi s-ar putea dovedi catalizatori ai performantei pietelor de actiuni. Noul acord cu Bursa din Hong Kong pentru a lista actiuni chineze (prin Shanghai-Hong Kong Stock Connect), cred ca ar putea alimenta o crestere a interesului investitorilor in actiunile chinezesti. Investitorii straini vor putea plasa ordine de cumparare sau vanzare pe categoria A a pietei de actiuni din Shanghai prin intermediul brokerilor din Hong Kong, in timp ce investitorii chinezi vor putea folosi brokeri de pe continent pentru a investi in categoria H a pietei de actiuni din Hong Kong.


Pe termen mediu si lung, credem ca participarea mai mare a investitorilor straini poate schimba dinamica pietei in directia unei mai bune guvernante la nivel de companie. Credem, de asemenea, ca toate aceste noi initiative de reforma ar putea ajuta la recastigarea treptata a interesului investitorilor domestici in actiunile chinezesti din categoria A. Scopul acestor eforturi este de a face piata de capital din China mult mai diversa, structurata si transparenta. Acest lucru este foarte important, in opinia noastra, deoarece exista o suma mare de economii private in China care ar putea fi investita. O astfel de dezvoltare a pietei de capital ar trebui sa permita societatilor sa atraga finantare prin emisiunea de actiuni, decat sa depinda de sistemul bancar de stat.


In timp ce China reprezinta una dintre cele mai mari economii ale lumii, aceasta este o piata emergenta tipica in sensul ca inca are o rata de participare scazuta pe pietele de capital. Aceasta ofera oportunitati potentiale bune pentru investitorii orientati spre valoare ca noi, intrucat evaluarile au fost, in general, scazute in ultimul an de lipsa de incredere din piata. Cu toate acestea, stirile privind initiativele de reforma a pietei de capital din partea guvernului au determinat o revenire a increderii investitorilor. Suntem optimisti ca trendul din piata din ultimele luni poate continua pana la finele anului, si chiar si pe termen lung, ca China poate continua sa devina chiar mai competitiva la nivel global.


India
Caderea Indiei in clasamentul WEF al competitivitatii globale a fost dezamagitoare, dar nu surprinzatoare cu adevarat. Am spus de mult timp ca reforma este extrem de necesara acolo, cu mai putina birocratie si mai putine bariere la intrare pentru ca intreprinderile sa prospere, si cu un climat care sa fie mai prietenos pentru investitorii straini. Cu toate acestea, cu noua conducere orientata spre reforma aleasa anul acesta, suntem plini de speranta ca acest lucru se va schimba in anii urmatori. Investitiile in infrastructura, sanatate si educatie ar putea avea o contributie semnificativa la avansul Indiei in clasamentul competitivitatii.


Piata din India a reflectat optimismul investitorilor in urma alegerii premierul Narendra Modi in mai 2014, precum si imbunatatirea cresterii economice. Economia indiana a inregistrat in trimestrul aprilie-iunie cea mai mare rata de crestere din ultimii peste doi ani, cu cresterea PIB-ului accelerand la 5,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 4,6% in trimestrul anterior (Sursa: Biroul Central de Statistic?, Guvernul Indiei). Evolutii pozitive in industria extractiva si prelucratoare si in sectorul serviciilor financiare au sustinut cresterea.


Suntem destul de optimisti in ceea ce priveste India si suntem de destul de mult timp optimisti, in pofida faptului ca guvernul anterior nu a impulsionat cu adevarat economia in ritmul care ne-ar fi placut. In plus, inca mai credem ca este necesara imbunatatirea guvernantei corporative pentru a proteja interesele actionarilor minoritari.


Cu noul guvern, credem ca India ar putea incepe sa scrie o pagina noua. Tara are o foaie alba de hartie si sunt multe de scris pe ea. Cred ca Modi este persoana potrivita pentru a scrie povestea unui viitor mai lumions. Cu toate acestea, nu se va intampla peste noapte, astfel ca rabdarea este importanta. Din punctul de vedere al investitiilor, India ofera rate atractive de crestere a PIB-ului, o cultura puternica a spiritului antreprenorial si acces la o piata de consum infloritoare.

 

 


Brazilia
Brazilia a intampinat unele probleme economice in acest an, pe care entuziasmul Campionatului Mondial de Fotbal nu le-a putut vindeca. PIB-ul Braziliei s-a contractat cu 0,9% in al doilea trimestru din 2014 fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu o crestere revizuita de 1,9% in primul trimestru (Sursa: Banca Centrala a Braziliei). Scaderile din industria prelucratoare si constructii au fost principalele motive ale contractiei, activitatea incetinind in timpul Campionatul Mondial. Raportat trimestru la trimestru, PIB-ul a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv, ducand tara in recesiune tehnica. Iar date recente arata o crestere neconfortabila a inflatiei. Marea intrebare in mintile majoritatii celor care urmaresc piata este daca urmatoarele alegeri in Brazilia vor inspira o schimbare pozitiva.


Moartea intr-un accident de avion a candidatului Brazilian la presedintie Eduardo Campos, in August, a transformat cursa electorala. Partenera de cursa al d-lui Campos, ecologista Marina Silva, a fost adoptata ca nou candidat al Partidului Socialist, iar sondajele au sugerat ca popularitatea ei era aproape de cea a actualului presedinte Dilma Rousseff. Silva este vazuta ca fiind mai prietenoasa cu mediul de afaceri decat actualul guvern, astfel incat perspectiva de infrangere a presedintelui Rousseff a sustinut cresterea actiunilor braziliene in August.


Pentru a-si creste competitivitatea pe scena globala, Brazilia are nevoie de impulsuri in mai multe zone, in opinia noastra, inclusiv de imbunatatirea infrastructurii, fara a goli vistieria statului. Pozitia Braziliei este esentiala pentru intreaga America Latina si, in categoria aspectelor pozitive, in ultimele luni au aparut semnale ca autoritatile au inceput sa-si reconsidere politicile interventioniste din prezent.


Noi credem ca factorii fundamentali pe termen mai lung fac ca pietele din Brazilia, si din America Latina in general, sa fie potential atractive pentru investitori. Continentul are o dotare extraordinara cu resurse naturale, atat minerale, cat si agricole, in timp ce populatiile relativ tinere ofera perspectiva unor beneficii demografice. Proximitatea fata de piata uriasa din SUA reprezinta o sursa majora de cerere pentru exporturi, iar redresarea treptata, in curs de desfasurare a SUA ar trebui sa impulsioneze economiile din America Latina – inclusiv a Braziliei.


Exista intotdeauna oportunitati – daca stii unde sa cauti

Desigur, acesta este doar un instantaneu de dimensiuni reduse a tarilor in care investim astazi si a problemelor care le afecteaza. In timp ce piete din intreaga lume intra sau ies din gratiile investitorilor in functie de o varietate de factori, cred ca nevoia de a diversifica (Diversificarea nu garanteaza profitul si nu protejeaza impotriva riscului de a pierde) devine tot mai importanta. Nu vrei sa ai toate ouale in cosul gresit la momentul nepotrivit. Exista intotdeauna oportunitati, daca stii unde sa te uiti.

 

Comentariile, opiniile si analizele Dr. Mobius reprezinta viziunea sa personala si au scopuri strict informationale si de interes general si nu ar trebui sa fie considerate sfaturi individuale pentru investitii sau recomandari sau solicitari de a vinde, cumpara sau detine o valoare mobiliara sau de a adopta o anumita strategie de investitii. Acestea nu constituie consiliere legala sau fiscala. Informatia din acest material este redata conform datei postarii si s-ar putea schimba fara anunt prealabil si nu se doreste a fi o analiza completa a fiecarui fapt material referitor la orice tara, regiune, piata sau investitie.


Informatii legale importante
Toate investitiile implica riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investitiile in valori mobiliare straine implica riscuri speciale, inclusiv fluctuatii valutare, instabilitate economica si evolutii politice. Investitiile in piete emergente, in cadrul carora este inclusa subsectiunea pietelor de frontiera, implica riscuri sporite ca urmare a acelorasi factori, in plus fata de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusa a acestor piete, lichiditatea mai scazuta si lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care sa sprijine pietele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai putin dezvoltate in pietele de frontiera, precum si ca urmare a diversilor factori care includ potentialul crescut pentru o volatilitate extrema a preturilor, lipsa de lichiditate, barierele in calea comertului si controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pietele emergente sunt amplificate in pietele de frontiera. In pregatirea acestui material este posibil sa se fi folosit date furnizate de terte parti si Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date in mod independent. FTI nu isi asuma nicio raspundere pentru nicio pierdere rezultata ca urmare a utilizarii acestor informatii, iar folosirea comentariilor, opiniilor si analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile si informatiile sa nu fie disponibile in toate jurisdictiile si sunt oferite de afiliati FTI si/sau distribuitorii acestora dupa cum permit legile si reglementarile locale.

 

Sursa: http://markmobius.ro.franklintempleton.com/2014/10/02/ce-rezulta-din-clasamentul-global-al-competitivitatii/

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL