loader

Tendinte globale in raportarea financiara

Marile corporatii de asigurari muta accentul de pe eficienta si controlul costurilor pe satisfactia clientilor, tehnologiile digitale si gestionarea capitalului

Potrivit celui mai recent studiu Mazars privind practicile de raportare financiara in industria asigurarilor din Europa, echipele de management ale marilor asiguratori internationali au schimbat in ultimii trei ani modul de abordare folosit in elaborarea situatiilor financiare anuale. Accentul pus in perioada crizei financiare pe indicatorii de eficienta si pe controlul costurilor se muta tot mai clar catre o evaluare a activitatii din perspectiva satisfacerii clientului, a folosirii tehnologiilor digitale si a gestionarii capitalului.

 

Concluziile studiului Mazars „Key Points of the financial communication of insurance groups - 2014” au la baza analiza comparativa a rapoartelor anuale din 2013 si anii precedenti publicate de 16 mari grupuri de asigurare si reasigurare care pregatesc situatiile financiare conform IFRS (Standardele Internationale de Raportare Financiara). Esantionul folosit in studiu include jucatorii aflati pe lista companiilor considerate ca prezentand risc sistemic pentru sistemul financiar global (stabilita de Consiliul de Stabilitate Financiara).

 

Prin comparatie cu grupurile internationale, asiguratorii locali pun cel mai mult accent in rapoartele anuale din 2013 pe respectarea cadrului de reglementare existent.

 

Razvan Butucaru, Financial Advisory Services Director, Mazars Romania: "Din felul in care isi prezinta rezultatele activitatii, se observa ca asiguratorii locali se concentreaza mai mult pe aspecte care tin strict de conformitatea cu reglementarile in vigoare. Acestia sunt mai putin preocupati sa atraga atentia utilizatorilor situatiilor financiare prin furnizarea de detalii care pot crea o imagine mai cuprinzatoare asupra activitatii lor, cum ar fi informatiile despre guvernanta corporativa, activitatea de responsabilitate sociala si fata de mediu sau performanta de business."

 

Studiul este relevant pentru piata romaneasca de asigurari in contextul in care, incepand cu 1 ianuarie 2015, va trebui ca toti asiguratorii locali sa raporteze situatiile financiare in conformitate cu IFRS, iar din 1 ianuarie 2016 sa aplice noul standard Solvency II. Solvency II va introduce un nou cadru de reglementare in domeniul asigurarilor, armonizat la nivelul Uniunii Europene, ce va acoperi guvernanta corporativa, raportarea catre institutiile de supraveghere, evaluarea si gestionarea riscurilor, solvabilitatea, constituirea de rezerve si provizioane.

 

 

 

René Schöb, Country Managing Partner, Mazars Romania: “Analizand modul in care marile grupuri de asigurari abordeaza comunicarea financiara, studiul Mazars scoate in evidenta cele mai bune practici de raportare, tendintele si provocarile actuale ale industriei. Concluziile studiului ofera in acest sens exemple relevante si foarte utile, precum si idei ce merita a fi retinute privind standardele pe care asiguratorii locali va fi nevoie sa le respecte in activitatea lor viitoare".


Din momentul declansarii crizei financiare, investitorii au urmarit cu multa atentie evolutia capitalului marilor grupuri din domeniul asigurarilor, fiind preocupati sa observe in primul rand daca acesta este suficient si daca este supus unui management si control eficient, in contextul schimbarilor importante ale cadrului de reglementare si in conditii de presiune pe piata capitalurilor. Studiul Mazars releva faptul ca solvabilitatea si gestionarea capitalului devin acum punctul central in comunicarea financiara a asiguratorilor, ocupand un loc tot mai important in rapoartele lor anuale.

 

Desi companiile locale de asigurari prezinta de regula in situatiile financiare anuale indicatorii ceruti de reglementarile locale privind gestionarea si nivelul capitalului, apropiata punere in aplicare a standardului Solvency II va aduce o nevoie de informatii suplimentare care trebuie facute publice.

 

Analiza Mazars arata, de asemenea, ca grupurile internationale de asigurari dau mai multa importanta decat companiile locale comunicarii indicatorilor de performanta. Jucatorii internationali folosesc astfel si alte metode de masurare a performantei, pe langa cele cerute de raportarea conform IFRS. De exemplu, companiile care ofera produse de asigurare de viata pun accent pe indicatorul Embedded Value ca element important de evaluare a acestui segment specializat al activitatii de asigurari. Studiul Mazars arata cum a evoluat acest indicator in timp si ce alti indicatori similari folosesc asiguratorii cuprinsi in esantionul analizat.

 

Razvan Butucaru: “La nivel local, doar o parte din companii (in special cele care au pregatit deja situatii financiare conform IFRS) includ indicatorul Embedded Value in rapoartele anuale, alaturi de analiza de senzitivitate la diferiti factori (de exemplu, cheltuielile de administrare, rata mortalitatii etc.). Indicatorii de masurare a performantei si analizele de senzitivitate ar trebui folositi de toate companiile de asigurari in rapoartele financiare, pentru a putea oferi cititorilor o perspectiva cuprinzatoare asupra calitatii activitatii lor si a riscurilor atasate”.

 

Marile grupuri din domeniul asigurarilor prezente in studiul Mazars au pregatit situatiile financiare pentru anul 2013 intr-un cadru de operare stabil, marcat de perspectiva adoptarii IFRS 4 Faza II (care face inca obiectul unor dezbateri) si intr-un context economic si de reglementare in schimbare, creat de implementarea standardului Solvency II.

 

Studiul „Key Points of the financial communication of insurance groups” poate fi consultat accesand:
http://rum.mazars.ro/Prima-pagina/Serviciile-noastre/Audit/Servicii-de-Evaluarea-a-Calita-ii-Activelor
 

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL