loader
BestJobs: Recrutarea in Romania accelereaza in 2023 in ciuda concedierilor masive din Vest

BestJobs: Recrutarea in Romania accelereaza in 2023 in ciuda concedierilor masive din Vest

Companiile au contactat pana acum cu 45% mai multi candidati fata de inceputul anului trecut si au transparentizat cu 14% mai multe oferte salariale

Disponibilizarile masive din marile corporatii IT din Vest au amplificat gradul de nesiguranta in randul candidatilor din Romania, desi datele platformei de recrutare online BestJobs arata ca angajatorii continua intensiv cautarile pentru a acoperi necesarul de personal. Astfel, de la inceputul anului, angajatorii au contactat cu 45% mai multi candidati decat in aceeasi perioada din 2022. In plus, tot mai multi aleg sa afiseze salariul in oferta de job, pentru a atrage candidati relevanti, in prezent gradul de transparentizare ajungand la 36%, cu 14% in crestere fata de anul trecut.

Observam o evolutie in zona de transparentizare a salariilor, ca parte a strategiei de a oferi candidatilor oportunitati egale indiferent de varsta sau gen, dar si de a-si creste atractivitatea in randul candidatilor care isi doresc acces complet la informatiile despre job inca din momentul aplicarii. In tandem, mai mult de jumatate dintre candidatii activi pe platforma si-au stabilit o marja salariala pentru a eficientiza procesul de cautare si pentru a modela piata conform nevoilor lor”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.

Cele mai multe oferte de job cu #SalariuLaVedere sunt din domenii precum Vanzari, Inginerie, Financiar/Contabilitate, IT/Telecom si Productie/Logistica, potrivit datelor BestJobs. Din totalul acestora, peste 8% se adreseaza candidatilor fara experienta, aproximativ 26% candidatilor entry level, 38% celor cu doi pana la cinci ani de experienta, iar 28% persoanelor cu experienta de peste cinci ani si executive level. Totodata, joburile internationale, care presupun relocarea permanenta sau temporara, afiseaza salariile pentru a atrage candidatii, ofertele salariale fiind mult mai mari fata de cele din Romania.

Domeniile cu cele mai multe joburi de la inceputul anului sunt Vanzari, Management, Inginerie si Financiar/Contabilitate. Din numarul total de aplicari, 20% sunt in Vanzari, aproximativ 14% in Management si 9% in Financiar/Contabilitate.

Nici angajatorii din IT nu dau semne sa incetineasca demersurile de recrutare in ciuda stirilor despre disponibilizarile masive din corporatii. De la inceputul anului, aproximativ 10.000 de joburi in IT/ Telecom au fost publicate pe platforma, confirmand nevoia acuta de specialisti in domeniu.

De la inceputul lunii februarie, persoanele cu varsta cuprinsa intre 25-34 ani au fost cele mai active (35%) si au aplicat intr-un numar mai mare la joburi, comparativ cu alte categorii de varsta.

In continuare, joburile remote sau partial remote atrag o buna parte dintre aplicari. Deja datele din luna februarie arata o crestere a aplicarilor pentru joburile remote cu 10% fata de ianuarie si dublu fata de februarie 2022.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 20 ani in domeniu, BestJobs se implica permanent in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie si servicii conexe recrutarii pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare, recrutare si de dezvoltare profesionala si personala. In orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionisti conectati la piata muncii, peste 35.000 de joburi si mii de freelanceri, agenti de recrutare sau specialisti in dezvoltare profesionala si personala.

Autori

foto
BESTJOBS RECRUTARE SA