loader
Bancile traditionale trebuie sa-si reconsidere strategiile pentru a face fata competitiei din partea finantatorilor non-bancari

Bancile traditionale trebuie sa-si reconsidere strategiile pentru a face fata competitiei din partea finantatorilor non-bancari

Conform raportului ”Securing your tomorrow, today. The future of financial services” realizat de PwC la nivel global, rolul principal al bancilor traditionale de a finanta economia este tot mai amenintat de catre furnizorii alternativi de capital.

Rolul principal al bancilor traditionale de a finanta economia este tot mai amenintat de catre furnizorii alternativi de capital (institutii nefinanciare), conform raportului ”Securing your tomorrow, today.The future of financial services” realizat de PwC la nivel global. Studiul estimeaza ca in perioada post pandemie contributia acestor jucatori netraditionali va creste, dupa ce, in ultima decada, am asistat la o inversare a trendurilor.

Un aspect important de semnalat este faptul ca imprumuturile in dolari acordate de catre institutiile nefinanciare au depasit ritmul de crestere al creditorilor traditionali. Astfel, finantarea oferita de institutii nefinanciare a inregistrat o rata de crestere anuala compusa (CAGR) de 2,3%, semnificativ mai mare decat cea inregistrata de institutiile de creditare traditionale, de 0,6%. In 2019, institutiile nefinanciare - inclusiv fondurile private de capital si fondurile suverane - au acordat imprumuturi in valoare de 41 de miliarde de dolari, comparativ cu 38 de miliarde de dolari acordate de creditorii traditionali.

Intrucat asteptarile consumatorilor se schimba, bancile vor fi nevoite sa-si imbunatateasca nivelul serviciilor atat in ceea ce priveste conditiile si serviciile de creditare, cat si solutiile de consiliere si asistenta, similar cu cele oferite de jucatori netraditionali. Coroborat cu faptul ca este probabila o scadere a activelor ca urmare a pandemiei care poate limita capacitatea de creditare a bancilor, in special in Europa, vom vedea o accelerare a creditarii din surse alternative. Sursele netraditionale de finantare, cum ar fi fondurile private de investitii, fondurile suverane de investitii, fondurile de credit si guvernele, vor fi astfel nevoite sa acopere aceasta bresa si sa finanteze recuperarea dupa criza sanitara si consecintele acesteia.

”Desi industria serviciilor financiare s-a descurcat bine in conditiile pandemiei, probabil ca va fi cel mai puternic afectata de efectele de ordin secund. Pierderea locurilor de munca, inchiderea afacerilor, cresterea datoriei si volatilitatea pe piete din cauza pandemiei si a efectelor sale impreuna cu ratele scazute ale dobanzilor vor fi resimtite negativ in intreaga economie reala in anii urmatori. Provocarea pentru industria serviciilor financiare consta in modul in care este capabila sa navigheze in acest mediu dificil, echilibrand in acelasi timp reducerea costurilor si investitiile”, a aratat Diana Coroaba, Partener si Liderului Departamentului de Servicii Financiare PwC Romania.

De asemenea, efectul cumulat al faptului ca in Europa, nivelul ratelor de dobanda este aproape de zero si al aportului crescut in finantare al jucatorilor exclusiv digitali va pune presiune si mai mare pe marjele produselor bancare, accelerand necesitatea digitalizarii rapide, eficientizarii costurilor si cresterii reale de productivitate. Potrivit raportului, institutiile financiare traditionale vor trebui sa reduca costurile cu 25-50% in urmatorii trei pana la cinci ani pentru se mentine eficiente si relevante.

”Cresterea numarului de furnizori alternativi de capital si impactul COVID-19 asupra creditorilor traditionali au evidentiat modul in care vor evolua diferitele modele de finantare in viitor si pun sub semnul intrebarii rolul unei banci ca furnizor de capital. Aceasta schimbare va avea un impact semnificativ asupra modelului lor de afaceri si, in aceste conditii, se prefigureaza o serie de actiuni ce trebuie luate in calcul de banci pentru a ramane competitive: restructurari, cresterea ponderii veniturilor din comisioane, reducerea costurilor, digitalizarea si remodelarea portofoliului, adoptarea cloud si utilizarea tehnologiilor emergente si consolidarea pozitiei prin M&A”, a declarat Dinu Bumbacea, Partener si Lider al Departamentului de Consultanta pentru Afaceri, PwC Romania.

Astfel, institutiile de servicii financiare trebuie sa ia in considerare urmatoarele tendinte macro pentru a planifica viitorul:

  • Presiunea pe ratele dobanzilor va continua sa afecteze puternic marjele si modelele de business.
  •  Recesiunea cauzata de COVID-19 si deprecierea activelor vor reduce toleranta la risc a bancilor, diminuand astfel capacitatea de a sprijini economia reala pe masura ce intra in etapa de redresare in anul urmator.
  •  Furnizorii alternativi de capital urmeaza sa devina o parte si mai importanta a sistemului financiar global.
  • COVID-19 nu va intarzia, ci mai degraba va accelera implementarea masurilor de reglementare actuale si planificate in multe tari si regiuni.
  • Continuarea globalizarii va alinia in continuare dimensiunea institutiilor financiare la PIB-ul tarilor lor de origine, in timp ce delocalizarea continua va creste riscul operational in intreaga industrie.
  •  Firmele se confrunta cu presiuni continue pentru a creste productivitatea prin digitalizarea business-ului si a fortei de munca.
  • Tranzitia catre o industrie a serviciilor financiare bazate pe platforme si ecosisteme va crea un nou val de perturbare si dezintermediere.


Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 157 de tari cu mai mult de 284.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.