loader
Aproape 3.000 de joburi la stat au fost scoase in piata de la inceputul anului. 90% dintre acestea sunt functii de executie

Aproape 3.000 de joburi la stat au fost scoase in piata de la inceputul anului. 90% dintre acestea sunt functii de executie

Primariile, scolile si spitalele – cei mai mari angajatori la nivel national

Institutiile de stat au scos la bataie aproape 3.000 de locuri de munca in primele doua luni ale anului, potrivit datelor jobradar24.ro, cel mai mare agregator de joburi din mediul privat si de stat din Romania, dezvoltat de eJobs.ro.

9 din 10 sunt functii de executie si mai putin de 200 sunt functii de conducere. Comparativ, sectorul privat a avut 65.000 de pozitii noi, deschise in acelasi interval de timp pe eJobs.ro, mai mult de jumatate fiind destinate candidatilor din segmentul entry level.

Statul devine un competitor din ce in ce mai puternic pentru angajatorii din mediul privat. Autoritatile au anuntat ca, pentru 2023, angajarile au fost deblocate cu 90.000 de posturi, cele mai multe in educatie, sanatate si in institutii de forta. Deja vedem ca inceputul anului a venit cu 3.000 de joburi noi in acest sector, in conditiile in care pentru intregul an 2022 au fost inregistrate putin peste 12.000, dupa cum arata datele agregate de jobradar24. Sa nu uitam, totodata, ca ramane asocierea traditionala pe care o fac candidatii intre joburile la stat si ideea de stabilitate. Corelat cu cresterea salariilor, varianta angajarii in aceasta zona devine din ce in ce mai atragatoare, inclusiv pentru candidatii tineri, care obisnuiau pana acum sa se uite preponderent, daca nu chiar exclusiv, catre angajatorii privati”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Cele mai multe locuri de munca vacante, respectiv peste 430, apartin institutiilor de stat din Bucuresti, Clujul ocupand a doua pozitie in clasament, cu 165 de oferte. Urmeaza Iasi si Timis, ambele cu peste 100 de posturi scoase in piata. De cealalta parte se afla judete precum Vrancea, Salaj, Mehedinti, Ialomita, Caras Severin ori Gorj, unde statul ramane un angajator timid, cu mai putin de 30 de locuri de munca disponibile de la inceputul anului si pana acum pentru fiecare judet in parte. Aceste judete se regasesc, totodata, si in topul cu cele mai putine locuri de munca de la privat si cu rate ale somajului peste media nationala.

Institutiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidati, la nivel national, sunt primariile, scolile, spitalele, liceele / scolile profesionale / colegiile tehnice / colegiile nationale si universitatile.

Pozitiile pentru care s-au cautat cei mai multi candidati au fost de muncitor calificat si necalificat, ingrijitor, asistente medical, referent, sofer si paznic.

O buna parte din aceste joburi intra in orizontul profesional al candidatilor din categoria de varsta 45+, care privesc cu un grad mare de incredere o eventuala angajare la stat, dar sunt neincrezatori in schimb, in sansele pe care le au de a se angaja intr-o companie din mediul privat”, explica Bogdan Badea.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile 29.000 de locuri de munca, in timp de jobradar24.ro are agregate 1.300 de locuri de munca la stat.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,8+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL