loader
Andrei Pitis, CEO si Fondator Simple Capital: „Cred ca este neetic sa te gandesti ca poti sa faci un business infinit pe o planeta cu resurse finite”

Andrei Pitis, CEO si Fondator Simple Capital: „Cred ca este neetic sa te gandesti ca poti sa faci un business infinit pe o planeta cu resurse finite”

Acesta este un proiect realizat de Ambasada Sustenabilitatii in Romania, care aduce fata in fata cei mai importanti lideri ai mediului de afaceri si cele mai importante teme privind dezvoltarea sustenabila

Desi scopul principal al unui business este profitul, ar trebui ca antreprenorii sa se orienteze catre economia circulara si optimizarea resurselor existente, considera Andrei Pitis, CEO si fondatorul Simple Capital, vehicul de investitii in startup-uri tehnologice.

Pitis este unul dintre cei mai importanti antreprenori si investitori locali din industria de IT. A fondat Vector Watch, business cumparat de Fitbit (companie achizitionata, in 2019, de catre Google) si a fost actionar al Clever Taxi, business detinut in prezent de catre Daimler si redenumit Free Now.

Eu nu cred ca profitul in sine este ceva neetic. Cred ca un business este creat pentru a face profit, acesta este singurul scop pentru care creezi un business, dupa parerea mea. Dar cred ca este neetic sa te gandesti ca poti sa faci un business infinit pe o planeta cu resurse finite. Trebuie sa te orientezi fie catre o zona de economie circulara, fie o zona de optimizare, fie o zona de energii curate, fie macar sa incepi sa masori gradul de impact pe care-l are businessul pe care il conduci in ecosistem si sa poti sa vezi daca ceea ce faci tu acolo are impact sau nu”, a declarat Andrei Pitis in cadrul emisiunii „Afaceri pentru Viitor”.

                                    

Acesta este un proiect realizat de Ambasada Sustenabilitatii in Romania, care aduce fata in fata cei mai importanti lideri ai mediului de afaceri si cele mai importante teme privind dezvoltarea sustenabila.

Andrei Pitis crede ca afacerile care nu isi vor putea pastra competitivitatea pe viitor sunt cele care nu iau in considerare oportunitatile aduse de sustenabilitate.

Eu cred ca afacerile fara viitor sunt afacerile care vad in orice, inclusiv in sustenabilitate, un pericol, in loc sa vada o oportunitate. […] Mi se pare foarte important sa dai mai departe intr-un fel in care sa-i incurajezi si pe ceilalti sa dea mai departe si sa genereze un efect de multiplicare”, adauga antreprenorul, care considera tehnologia un instrument facilitator ce poate ajuta oamenii sa aiba o viata mai buna.

In opinia sa, gestionarea aspectelor legate de sustenabilitate necesita interdisciplinaritate si o echipa diversa. „[…] Cred in interdisciplinaritate, adica nu cred ca cineva, ca un om tehnic poate sa rezolve singur o problema de sustenabilitate. Si cred ca cea mai puternica echipa este o echipa foarte diversa, cu oameni care pot sa vada problema din unghiuri diferite. Este foarte greu de pus laolalta o astfel de echipa.”

Andrei Pitis subliniaza ca echipele care functioneaza cel mai bine, mai ales atunci cand vine vorba de mediul tehnic, sunt cele alcatuite atat din barbati, cat si din femei, care aduc un plus de empatie si bune abilitati de comunicare.

Emisiunea integrala poate fi urmarita aici.

Despre Ambasada Sustenabilitatii

Ambasada Sustenabilitatii promoveaza modelul economic in care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale si de mediu fara a sacrifica eficienta economica (profitul).

Ambasada este o initiativa nonprofit, privata si apolitica.

Lansata oficial in 2018, organizatia aduce laolalta companiile responsabile si ONG-urile implicate pentru ca impreuna sa contribuim la apropierea momentului in care romanii traiesc intr-un mediu sanatos, o societate echitabila si prospera.

Website: https://ambasadasustenabilitatii.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/AmbasadaSustenabilitatiiInRomania

LinkedIN: https://www.linkedin.com/company/ambasada-sustenabilitatii-in-romania/

YouTube: https://bit.ly/YouTubeASR

Autori

foto
AMBASADA SUSTENABILITATII IN ROMANIA (ASR)