loader
Sondaj PwC: Increderea in performanta sectorului imobiliar revine in 2022, dar investitorii sunt ingrijorati de inflatie si lipsa muncitorilor

Sondaj PwC: Increderea in performanta sectorului imobiliar revine in 2022, dar investitorii sunt ingrijorati de inflatie si lipsa muncitorilor

Companiile vor sa reia proiectele amanate, dar au inca retineri cauzate de inflatie, intreruperile in aprovizionare si lipsa fortei de munca care afecteaza negativ costurile si termenele de livrare

Increderea investitorilor imobiliari in performanta sectorului in 2022 este mai puternica decat in urma cu un an, dar incertitudinea ramane. Companiile vor sa reia proiectele amanate, dar au inca retineri cauzate de inflatie, intreruperile in aprovizionare si lipsa fortei de munca care afecteaza negativ costurile si termenele de livrare, reiese din raportul Emerging Trends in Real Estate 2022, realizat de PwC si Urban Land Institute.

Astfel, 88% dintre respondenti arata ca disponibilitatea resurselor si costurile de constructie sunt principalele lor ingrijorari atat pentru 2022, cat si pentru urmatorii 3-5 ani, urmate de disponibilitatea activelor/terenurilor adecvate pentru achizitie si dezvoltare (mentionate de 66%) si cerintele de sustenabilitate/decarbonizare (61%).

Fata de anul trecut, cand doar 23% dintre respondenti erau optimisti in privinta perspectivei afacerilor lor, a profitabilitatii si numarului de angajati, acum aproximativ jumatate dintre cei chestionati cred ca toti cei trei indicatori se vor imbunatati. Revenirea increderii se datoreaza in principal masurilor de sprijin din partea guvernelor. Totusi companiile nu sunt ingrijorate de faptul ca aceste programe de sustinere se vor incheia, ci de durata valului inflationist si de impactul pe care acesta il are asupra costurilor si termenelor de livrare”, a declarat Francesca Postolache, Partener PwC Romania.

Cu toate acestea, 59% dintre participantii la sondaj se asteapta sa fie cumparatori neti de active imobiliare in 2022, in crestere de la 55% anul trecut, reflectand pe de o parte factorul de incredere si pe de alta parte orientarea catre alte clase de active decat cele traditionale.

Cele mai active piete in ultimele 12 luni au fost Germania, cu o valoarea de 71 miliarde euro a tranzactiilor, urmata de Marea Britanie, cu 70 miliarde euro si Franta cu 32 miliarde de euro. La polul opus, cele mai mici valori au fost inregistrate in Belgia, de doua miliarde euro, Portugalia, tot de doua miliarde euro si Romania, cu tranzactii de un miliard euro. Raportul a luat in considerare tarile care au inregistrat tranzactii de peste 1 miliard de euro.

Evolutia pe sectoare

Poate deloc surprinzator, sondajul confirma ca dominatia birourilor si retailului in ceea ce priveste alocarile de fonduri s-a incheiat.

Desi, in perioada martie 2020 - septembrie 2021, birourile au ramas cel mai mare sector la nivel european, volumul tranzactiilor a scazut la 38% de la 49% in 2019 si primul trimestru din 2020, iar valorile au scazut cu 27% la 255 miliarde euro, potrivit datelor Real Capital Analytics (RCA). In schimb, ponderea ofertelor de apartamente a crescut de la 16% la 24%, iar industria a urcat de la 13% la 21%. La nivel global, ofertele de apartamente le-au depasit pentru prima data pe cele pentru birouri, arata datele RCA.

Logistica este in continuare sectorul castigator al pandemiei, in special datorita cresterii comertului online, iar rezidentialul continua sa atraga investitori datorita profilului defensiv. Pe de alta parte, sectoarele alternative/nisate precum infrastructura pentru energia noua, centrele de date si cele de life sciences (cercetare/dezvoltare in domeniul farmaceutic, alimentar, biotehnologic, etc) sunt vazute ca sectoare promitatoare atat din punct de vedere al profilului de venit, cat si al potentialului de dezvoltare.

Clasamentul anual al celor mai atractive orase europene pentru investitiile imobiliare arata ca, cel putin pe termen scurt, investitorii vor continua sa-si plaseze banii in orasele importante ale Europei, care ofera lichiditate si stabilitate.

Anul acesta, Londra a urcat pe prima pozitie pe lista pentru potentiale investitii in 2022, devansand Berlin (locul 2) si Paris (locul 3).

Raportul “Emerging Trends in Real Estate” a fost realizat de Institutul Urban Land si PwC in randul a 844 respondenti din 20 de tari din Europa.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 159 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2021 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL