loader
Analiza sectoriala EY Romania: Randamentele asteptate de investitori releva un optimism moderat in piata, pe fondul ingrijorarilor legate de noile mutatii ale virusului

Analiza sectoriala EY Romania: Randamentele asteptate de investitori releva un optimism moderat in piata, pe fondul ingrijorarilor legate de noile mutatii ale virusului

In majoritatea sectoarelor din Romania, randamentele asteptate de investitori nu au prezentat fluctuatii semnificative in cel de-al doilea trimestru din 2021, comparativ cu prima parte a anului

Costul capitalului a urmat o evolutie relativ stabila in cel de-al doilea trimestru al anului 2021, dupa tendinta usor crescatoare inregistrata in prima parte a anului, conform analizei sectoriale EY Romania.

Evolutia randamentelor solicitate de investitori este in continuare influentata de tendinta principalilor indicatori macroeconomici, in contextul unei cereri de consum locale extinse care a urmat dupa cel de-al treilea val pandemic. Astfel, o contributie semnificativa la avansul consumului in trimestrul al doilea al anului au avut-o bunurile de folosinta indelungata, vanzarile de autovehicule, dar si bunurile complementare precum carburantii.

In prima parte a anului, evolutia macroeconomica a depasit asteptarile investitorilor, odata cu redeschiderea celor doua mari economii ale lumii: SUA si China. In acest context, randamentele asteptate nu au inregistrat fluctuatii majore pentru majoritatea industriilor analizate in cel de-al doilea trimestru al anului curent, asteptarile de redresare a economiei fiind deja incorporate in valorile trimestrului precedent.

Analiza trimestriala a valorii de piata a companiilor se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitului celui de-al doilea trimestru al anului 2021, recent publicate de companiile listate din principalele 10 sectoare din Romania: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.   

Perspectivele pozitive generate de relansarea economica, concomitent cu cresterea ratelor de vaccinare din regiune, au fost temperate de ingrijorarile privind noile mutatii ale SARS CoV-2 in trimestrul al doilea al anului 2021. Randamentele asteptate de investitori au ramas stabile pe fondul incertitudinilor legate de evolutia situatiei pandemice. Presiunile inflationiste raman o caracteristica a mediului macroeconomic actual, in contextul cresterilor sustinute ale preturilor combustibililor sau energiei electrice si a gazelor naturale, care s-au propagat la nivelul preturilor materiilor prime la nivel global”, declara Ileana Gutu, Partener Asociat si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.

In timp ce randamentele asteptate de investitori in sectorul IT au inregistrat o scadere, ajungand la un nivel similar cu finalul anului precedent, sectorul financiar a revenit pe o panta ascendenta. Cea mai mare volatilitate a costului capitalului in ultimele 4 trimestre se remarca in sectorul IT.

Atat in cel de-al doilea trimestru al anului 2021, cat si in ultimii 5 ani analizati, sectoarele ale caror randamente inregistreaza in continuare valori scazute si au o evolutie relativ constanta raman cele de materii prime si produse industriale, precum si cel al energiei si al telecomunicatiilor.

Tendinta multiplicatorilor financiari variaza intre industriile analizate, comparativ cu evolutia crescatoare mentinuta in debutul anului 2021

In prima parte a anului 2021, evolutia ascendenta a multiplicatorilor financiari, sustinuta de cresterea pietelor bursiere, a fost generata in principal de asteptarile investitorilor privind imbunatatirea performantelor companiilor.

Mediul incert, determinat la nivel global de progresul campaniilor de vaccinare, de aparitia unor noi mutatii virale si de cresterea numarului de imbolnaviri, a dus in trimestrul al doilea la temperarea perspectivelor privind redeschiderea completa a economiei pe parcursul anului 2021. Totusi, eforturile guvernelor si ale bancilor centrale de sustinere a economiilor genereaza in continuare oportunitati pe care companiile sunt pregatite sa le fructifice.

Sectoarele ai caror multiplicatori financiari au inregistrat cresteri in a doua parte a anului curent sunt bunurile de larg consum si real estate – industrii dinamice, expuse la incertitudinea provocata de criza Covid-19, care au potentialul de a beneficia de pe urma relaxarii masurilor restrictive impuse pentru combaterea pandemiei. Relaxarea accesului la finantare bancara, dezvoltarea segmentului industrial-logistic odata cu ascensiunea vanzarilor online, precum si redresarea activitatii de creditare au contribuit la dezvoltarea zonei de proprietati imobiliare, conducand la perspective favorabile in anul curent.

Asteptarile de revenire economica au fost intrecute in primul trimestru al anului, avansul Produsului Intern Brut inregistrand un ritm trimestrial de 2,8% care a influentat pozitiv si multiplicatorii aferenti sectorului financiar.

Segmentul medical ramane unul dinamic. Cresterea semnificativa a multiplicatorilor financiari la inceputul anului a fost urmata de o scadere medie de 20% in trimestrul al doilea al anului curent. Valori scazute ale multiplicatorilor financiari au fost observate si in sectorul IT, fiind remarcata o tendinta descrescatoare in trimestrul al II-lea 2021”, concluzioneaza Ileana Gutu.

Instrumentul de analiza sectoriala este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiza economica si modelare financiara (Valuation, Modeling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie si Tranzactii al EY Romania, iar analiza sectoriala poate fi accesata in sectiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizata trimestrial.

Despre Instrumentul de analiza sectoriala:

Instrumentul ofera estimari despre evolutia randamentului, dar si despre valoarea relativa in 10 sectoare, pe baza datelor inregistrate incepand cu 30 septembrie 2015 pana in prezent (30 iunie 2021). Randamentul fiecarui sector a fost estimat prin determinarea costului capitalului propriu (pentru sectorul de servicii financiare) si al costului mediu ponderat al capitalului (pentru celelalte sectoare analizate). Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Valoarea relativa a fiecaruia dintre sectoarele analizate a fost estimata prin cuantificarea multiplicatorilor financiari, care reprezinta indicatori de evaluare folositi pe scara larga pentru evaluarea companiilor.

Conform principiului ca active similare sunt vandute pe piata la preturi similare, prin utilizarea unor multiplicatori rezultati dintr-o analiza a unui grup de companii comparabile si aplicarea asupra unor indicatori specifici companiei subiect, se poate obtine valoarea acesteia, dintr-o perspectiva de piata. Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Analiza este fundamentata pe prelucrari de date generate de baza de date S&P Capital IQ si are in vedere un esantion de companii listate reprezentative din Europa (inclusiv Romania), aferente fiecarui sector analizat, asa cum sunt acestea clasificate de catre sursa citata. Mai multe detalii despre sectoarele analizate si principalii jucatori din cadrul fiecaruia sunt disponibile aici.

De avut in vedere:

• Prezentul exercitiu nu a inclus o analiza de lichiditate si nici o analiza privind caracteristicile individuale (ex: marimea companiei, nivelul veniturilor) ale fiecarei companii din grupul de comparabile utilizat. Criteriile pe baza carora a fost realizata selectia au in vedere regiunea geografica si incadrarea sectoriala, asa cum este aceasta prezentata in baza de date utilizata (S&P Capital IQ).

• Ratele de actualizare fundamentate nu cuprind prime specifice (de ex. prima pentru marimea companiei subiect), intrucat prezenta analiza este sectoriala si nu o analiza individuala, specifica unei companii anume. Aceasta prima poate fi aplicata, daca este cazul.

• Nivelurile costului capitalului prezentate sunt exprimate in euro. Pentru a asigura o comparabilitate a datelor, cat si corectitudinea calculului, acestea ar trebui aplicate unor fluxuri de numerar exprimate in aceeasi moneda.

• In aplicarea multiplicatorilor trebuie luat in considerare faptul ca nu exista doua companii identice, acestea fiind diferentiate de multiple caracteristici individuale. Astfel, abordarea ar trebui aplicata tinand cont de acest aspect cu ajustarile necesare, daca este cazul. De asemenea, in aplicarea multiplicatorilor este foarte relevant indicatorul financiar al companiei la care se aplica (de ex. venituri, EBITDA). Pentru a avea o perspectiva clara si cat mai aproape de realitate, indicatorul ar trebui sa fie unul normalizat, adica sa reflecte un nivel pe care compania se asteapta sa il poata realiza in mod constant.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 37,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2020. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Despre Departamentul de Strategie si Tranzactii

Raspunzand nevoilor din piata, prin serviciile EY de strategie si tranzactii, se acorda sprijin companiilor pentru dezvoltarea si convertirea viziunii strategice ale acestora in planuri concrete. Datele de ultima ora, solutiile tehnologice si accesul la o baza larga de investitori si solutii de finantare, corelate cu informatiile strategice furnizate de echipele EY, vor sprijini companiile sa abordeze aspecte complexe, ajutandu-le sa isi redefineasca ecosistemele, sa isi remodeleze portofoliile si sa se reinventeze pentru un viitor mai bun.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL