loader
Analiza sectoriala EY Romania: Randamentele asteptate de investitori au inregistrat o tendinta de crestere pe parcursul anului

Analiza sectoriala EY Romania: Randamentele asteptate de investitori au inregistrat o tendinta de crestere pe parcursul anului

Ele au atins la finalul anului 2022 valori cu aproximativ 3 p.p. mai ridicate comparativ cu cele inregistrate in anul precedent

• Pentru marea majoritate a industriilor analizate, randamentele s-au mentinut la un nivel ridicat, insa avansul a fost mai temperat in a doua parte a anului 2022

Tendinta crescatoare a costului capitalului, remarcata pe parcursul primelor trei trimestre ale anului trecut si conturata inca din a doua parte a anului 2021 a fost intrerupta in ultimul trimestru al anului 2022, conform analizei sectoriale EY Romania.

Din perspectiva evolutiilor fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele mai mari cresteri ale costului capitalului s-au pastrat la nivelul sectorului de servicii medicale (+7,7 p.p.) si cel al tehnologiei informatiei (+4,6 p.p.). Pe fondul generalizat al scaderilor de randament comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2022, cele mai mari variatii pot fi observate in sectorul proprietatilor imobiliare (-1,8 p.p.) si al materiilor prime (-1,2 p.p.). O exceptie notabila este si evolutia trimestriala inregistrata in cazul bunurilor de larg consum (-1,1 p.p. fata de trimestrul anterior), consemnata dupa o crestere solida in trimestrele anterioare.

Perspectivele privind economia mondiala s-au deteriorat pe parcursul anului 2022, ca urmare a invaziei Ucrainei de catre Rusia. Pe fondul unei cresteri economice mai modeste si al unei inflatii mai ridicate si mai persistente decat se anticipase, au fost resimtite presiuni asupra preturilor marfurilor, cu efect pe lantul valoric global. Spre finalul anului, evolutia economica a fost superioara celei estimate anterior, pe seama impulsionarii activitatii in sectoarele critice, generata si de masurile de sprijin guvernamental. Conform datelor preliminare aferente finalului de an, se contureaza o crestere economica timida pentru perioada urmatoare, in mare parte influentata de impactul inaspririi politicilor monetare. 

In acelasi timp, chiar daca efectele asupra lanturilor de aprovizionare au fost observate pe tot parcursul anului 2022 si au afectat activitatea economica, impactul constrangerilor privind productia si activitatea economica incep sa se diminueze. In acest sens, pentru ultimul trimestru al anului 2022 s-a inregistrat o stagnare a randamentului asteptat de investitori in sectorul produselor industriale in relatie cu trimestrul al treilea (comparativ cu scaderea inregistrata in trimestrul al doilea fata de primul trimestrul al anului curent).

Comparativ cu trimestrele anterioare ale anului 2022, observam o stagnare relativa a randamentelor asteptate de investitori in contextul ultimelor evolutii macroeconomice si geopolitice. Chiar daca dobanzile de referinta ale bancilor centrale au continuat sa fie majorate si este posibil sa fie majorate si in continuare, impingand costurile de imprumut la cel mai mare nivel de dupa 2008, se remarca faptul ca pasii de crestere sunt la niveluri mai scazute fata de deciziile anterioare. Exceptand sectorul serviciilor medicale, al tehnologiei informatiei si cel al produselor industriale, toate celelalte sectoare analizate au inregistrat scaderi ale costului capitalului in acest trimestru”, declara Ileana Gutu, Partener si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.

La finalul trimestrului al patrulea 2022, chiar daca tendinta este una de scadere fata de trimestrul anterior, se constata faptul ca randamentele cerute de investitori raman aproape de maximul perioadei de 7 ani analizate (cu sectorul serviciilor medicale la nivel maxim) si, totodata, se mentine tendinta din trimestrul anterior, respectiv inregistrarea celor mai scazute randamente la nivelul sectoarelor de telecomunicatii si tehnologia informatiei.

Analiza se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitul celui de-al patrulea trimestru (T4) al anului 2022, publicate de companiile listate din 10 sectoare: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.   

• Majoritatea multiplicatorilor financiari au consemnat o tendinta de scadere, fiind angrenate chiar si sectoarele care au inregistrat cresteri semnificative in perioadele anterioare 

Pe fondul estimarilor privind mentinerea scenariului politicilor monetare la un nivel suficient de agresiv pentru a determina reducerea inflatiei in intervalul tinta, dar si al decelerararii cresterii economice, sectorul proprietatilor imobiliare a inregistrat din nou cea mai mare scadere a multiplicatorului EBITDA, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 7 ani (11,5x), urmat de cel al energiei (scadere cu 0,3x), si el la minimul aceleiasi perioade.

Sectoarele care au inregistrat evolutii trimestriale pozitive din perspectiva multiplicatorului EBITDA sunt cele ale tehnologiei informatiei (crestere cu 1,6x, la nivelul de 9,4x), al bunurilor de consum (crestere cu 0,8x, la nivelul de 9,9x), dar si al produselor industriale (crestere cu 0,4x, la nivelul de 10,6x).

In ciuda reducerii ritmului de crestere a produsului intern brut al Romaniei observat in trimestrul al patrulea al anului 2022, fata de aceeasi perioada a anului trecut si in contextul prelungirii conflictului din Ucraina, acesta denota totusi o crestere robusta. Pentru anul 2022, ajustarile de crestere economica sunt de natura pozitiva - ultima ajustare fiind de 0,3 p.p., de la 4,6% la 4,9% -  pe fondul aportului semnificativ al sectorului constructiilor, dar si al cresterii investitiilor raportate in ultima parte a anului. Chiar daca un scenariu prudent in ceea ce priveste evolutia economiei pentru perioada urmatoare este probabil, pe fondul presiunilor inflationiste, al contractiei economice in Europa, al problemelor aferente lanturilor de aprovizionare si al evolutiei preturilor la energie, consideram ca o crestere a investitiilor prin intrarile de fonduri europene - programe operationale si PNRR - poate constitui un punct de sustinere solid pentru cresterea economica din acest an”, declara Ileana Gutu.

Instrumentul de analiza sectoriala este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiza economica si modelare financiara (Valuation, Modelling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie si Tranzactii al EY Romania, iar analiza sectoriala poate fi accesata in sectiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizata trimestrial.

Despre Instrumentul de analiza sectoriala:

Instrumentul ofera estimari despre evolutia randamentului, dar si despre valoarea relativa in 10 sectoare, pe baza datelor inregistrate incepand cu 30 septembrie 2017 pana in 31 decembrie 2022. Randamentul fiecarui sector a fost estimat prin determinarea costului capitalului propriu (pentru sectorul de servicii financiare) si al costului mediu ponderat al capitalului (pentru celelalte sectoare analizate). Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Valoarea relativa a fiecaruia dintre sectoarele analizate a fost estimata prin cuantificarea multiplicatorilor financiari, care reprezinta indicatori de evaluare folositi pe scara larga pentru evaluarea companiilor.

Conform principiului ca active similare sunt vandute pe piata la preturi similare, prin utilizarea unor multiplicatori rezultati dintr-o analiza a unui grup de companii comparabile si aplicarea asupra unor indicatori specifici companiei subiect, se poate obtine valoarea acesteia, dintr-o perspectiva de piata. Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Analiza este fundamentata pe prelucrari de date generate de baza de date S&P Capital IQ si are in vedere un esantion de companii listate reprezentative din Europa (inclusiv Romania), aferente fiecarui sector analizat, asa cum sunt acestea clasificate de catre sursa citata. Mai multe detalii despre sectoarele analizate si principalii jucatori din cadrul fiecaruia sunt disponibile aici.

De avut in vedere:

• Prezentul exercitiu nu a inclus o analiza de lichiditate si nici o analiza privind caracteristicile individuale (ex: marimea companiei, nivelul veniturilor) ale fiecarei companii din grupul de comparabile utilizat. Criteriile pe baza carora a fost realizata selectia au in vedere regiunea geografica si incadrarea sectoriala, asa cum este aceasta prezentata in baza de date utilizata (S&P Capital IQ).

• Ratele de actualizare fundamentate nu cuprind prime specifice (de ex. prima pentru marimea companiei subiect), intrucat prezenta analiza este sectoriala si nu o analiza individuala, specifica unei companii anume. Aceasta prima poate fi aplicata, daca este cazul.

• Nivelurile costului capitalului prezentate sunt exprimate in euro. Pentru a asigura o comparabilitate a datelor, cat si corectitudinea calculului, acestea ar trebui aplicate unor fluxuri de numerar exprimate in aceeasi moneda.

• In aplicarea multiplicatorilor trebuie luat in considerare faptul ca nu exista doua companii identice, acestea fiind diferentiate de multiple caracteristici individuale. Astfel, abordarea ar trebui aplicata tinand cont de acest aspect cu ajustarile necesare, daca este cazul. De asemenea, in aplicarea multiplicatorilor este foarte relevant indicatorul financiar al companiei la care se aplica (de ex. venituri, EBITDA). Pentru a avea o perspectiva clara si cat mai aproape de realitate, indicatorul ar trebui sa fie unul normalizat, adica sa reflecte un nivel pe care compania se asteapta sa il poata realiza in mod constant.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 800 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Despre Departamentul de Strategie si Tranzactii

Raspunzand nevoilor din piata, prin serviciile EY de strategie si tranzactii, se acorda sprijin companiilor pentru dezvoltarea si convertirea viziunii strategice ale acestora in planuri concrete. Datele de ultima ora, solutiile tehnologice si accesul la o baza larga de investitori si solutii de finantare, corelate cu informatiile strategice furnizate de echipele EY, vor sprijini companiile sa abordeze aspecte complexe, ajutandu-le sa isi redefineasca ecosistemele, sa isi remodeleze portofoliile si sa se reinventeze pentru un viitor mai bun.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL