Romania face progrese de la an la an pentru reducerea inegalitatilor intre femei si barbati pe piata muncii, insa decalajul salarial se mentine la peste 20% si in 2024, potrivit analizei “Gender Pay Gap” realizata de PwC Romania pe baza datelor colectate in cadrul sondajului Paywell 2024*. Decalajul este calculat ca raport intre salariul mediu al barbatilor si cel al femeilor. Decalajul este in scadere de la 21,6% in 2023 si 23,3% in 2022.
”Inegalitatea salariala de gen nu mai este un subiect nou in Romania, dar inca este tratat la nivel de suprafata, fara o sustinere cu analize si date obiective. Studiul nostru la nivelul companiilor mijlocii si mari din sectorul privat arata ca pe anumite segmente exista decalaje, unele semnificative. Modul in care masuram, in linie cu cerintele de raportare CSRD, respectiv cele prevazute de Directiva privind transparenta salariala, reflecta o sub-reprezentare a femeilor in profesii sau posturi bine platite, ceea ce este consecinta mai multor practici de resurse umane, dar si a unor practici la nivel social, in familie etc., cum ar fi: rata mult mai mare de inactivitate pe piata muncii in randul femeilor, orientarea de la varste fragede catre anumite profesii, ponderea mult mai mare a muncii casnice, neremunerate, precum si deja cunoscuta ”penalitate” a maternitatii care presupune un pas in spate in evolutia profesionala. Companiile vor fi obligate sa raporteze aspecte legate de salarizarea echitabila, si sa ia masuri pentru reducerea decalajelor, directiva UE impunand o limita de 5% pentru diferentele salariale nejustificate. Dar dincolo de aceste cerinte, este vorba despre un potential de talente nedescoperit sau prea putin folosit, care trebuie tratat ca o investitie”, a declarat Oana Munteanu, Director People & Organization, PwC Romania.
Principalele constatari ale studiului*:
• Femeile tind sa ocupe locuri de munca mai slab platite decat barbatii (75% dintre angajati sunt femei in quartila cea mai slab platita, in timp ce in cea mai bine platita quartila procentul acestora scade la 54%. Esantionul studiului este compus din 64% femei si 36% barbati, iar in caz ideal distributia pe quartile ar trebui sa reflecte compozitia esantionului).
• Barbatii primesc bonusuri cu 19% mai mari decat femeile.
• Cele mai mari diferente salariale se inregistreaza in sectorul bancar (30,18%), cel farmaceutic (16,11%) si retail (14,82%), precum si la nivelul functiilor de operator de 19,2%, iar cele mai mici la nivel de top management, de 5,76%. Diferentele cresc odata cu varsta.
• Cele mai mici diferente sunt in tehnologie (11,26%), iar in industrie si BPO, femeile au salarii cu 5,51% si, respectiv, 1,46% mai mari.
• Directiva UE privind transparenta salariala si Directiva privind raportarea privind durabilitatea intreprinderilor (CSRD) consolideaza principiul „plata egala pentru munca egala”, impunand transparenta salariala si mecanisme de aplicare.
13,1% decalajul salarial intre femei si barbati in 33 de state OCDE
Potrivit indicelui Women in Work (WiW Index), realizat de PwC in 33 de state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), desi s-au inregistrat progrese importante in perioada 2011-2023 in ceea ce priveste reducerea inegalitatilor intre femei si barbati pe piata muncii, decalajul de gen inca persista. Scorul mediu al indicelui a crescut de la 56,3 in 2011 la 69 in 2023, cu un avans de un punct procentual fata de 2022.
Aceasta imbunatatire a fost sustinuta de o crestere a ratei de participare a femeilor, de la 72,1% in 2022 la 72,7% in 2023, si de o scadere a diferentei salariale, de la 13,5% la 13,1% in anii mentionati.
Datele arata ca, de la lansarea indicelui in 2011, mai multe femei intra si raman pe piata muncii, iar remuneratiile devin mai echitabile, semne ca forta de munca devine treptat mai incluziva.
Indicele WiW masoara progresele inregistrate in ceea ce priveste egalitatea de gen la locul de munca in cadrul OCDE, luand in considerare cinci indicatori: diferenta de remunerare intre femei si barbati, rata de participare a femeilor la forta de munca, diferenta dintre ratele de participare a barbatilor si a femeilor la forta de munca, rata somajului in randul femeilor si rata de ocupare a fortei de munca cu norma intreaga in randul femeilor.
Islanda ocupa primul loc in WiW, urmata de Noua Zeelanda si Luxemburg. Acestea sunt urmate in ordine de Suedia, Slovenia, Irlanda, Polonia, Portugalia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Australia, Belgia, Estonia, Olanda, Ungaria, Canada, Regatul Unit, Slovacia, Elvetia, Germania, Franta, Cehia, Israel, Statele Unite, Spania, Austria, Japonia, Grecia si Italia.
Irlanda a inregistrat cea mai mare imbunatatire in clasament, urcand sase locuri, in timp ce Israelul a inregistrat cea mai mare scadere, coborand patru locuri. Chile, Coreea si Mexic raman in partea de jos a indicelui.
Despre PwC
Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 149 de tari cu mai mult de 370.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul consultantei pentru afaceri, auditului si consultantei fiscale. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.
PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.
*Sondajul PayWell 2024 realizat de PwC Romania cuprinde peste 160 de companii din 7 sectoare de activitate, cu peste 125.000 de angajati si 1.600 de pozitii unice raportate.