loader

Analiza Moody's: Ratingul Romaniei este sustinut de cresterea economica, consolidarea fiscala si datoria guvernamentala redusa

Perspectivele promitatoare de crestere pe termen mediu, nivelul redus al datoriei guvernamentale si reducerea deficitului fiscal sustin ratingul 'Baa3', cu perspectiva stabila, atribuit Romaniei si contracareaza provocarile precum calitatea slaba a activelor din sistemul bancar, nivelul ridicat al datoriei externe, performantele slabe in domeniul investitiilor publice si perfor-mantele companiilor de stat, se arata intr-o analiza realizata de agentia de evaluare financiara Moody's.

Potrivit Moody's, ratingul 'Baa3' atribuit Romaniei este sustinut de scorul 'ridicat' de care beneficiaza la capitolul soliditate fiscala, a relatat AGERPRESS. Desi datoria guvernamentala s-a triplat dupa 2008 pana la 39,9% din PIB in 2014, este totusi la un nivel similar cu cea al tarilor care beneficiaza de un rating similar. in plus, soliditatea fiscala a bene-ficiat de pe urma reducerii deficitului bugetar la 1,5% din PIB in 2014, de la 8,9% din PIB in 2009.

 

"Ne asteptam ca deficitul fiscal sa ramana stabil la 1,5% din PIB in 2015, eforturile guvernului de reducere a taxelor urmand sa fie compensate prin masuri la capitolul cheltuieli. Cu toate acestea, ne asteptam ca, in 2016, combinatia dintre reducerea TVA si presiunile pentru cresterea salariilor in sectorul public sa duca la un deficit mai mare de 2,1% din PIB", se arata in raportul Moody's.


Soliditatea economica a Romaniei este apreciata ca fiind 'moderata' potrivit metod-ologiei Moody's, avand in vedere atat cresterea sustinuta si avantajele pe latura com-petitivitatii de care beneficiaza Romania de pe urma integrarii cu tarile mai avansate din Uniunea Europeana cat si provocarile care decurg de pe urma volatilitatii cererii provenite de la partenerii comerciali din UE. 'Ne asteptam ca avansul economic sa fie sustinut de revenirea productiei industriale si cererii interne, dar constrans de cere-rea limitata venita din partea principalilor parteneri comerciali ai Romaniei din zona euro. Cresterea PIB-ului este putin probabil sa revina la nivelul de dinaintea crizei, avand in vedere ca o parte din conditiile exceptionale care au dus la cresterea semnif-icativa din ultimul deceniu, precum cresterea rapida a creditului domestic datorita conditiilor relaxante de pe piata globala a creditului, nu vor mai reveni', se mentioneaza in analiza agentiei de evaluare.


Soliditatea institutionala a Romaniei este evaluata ca fiind una 'ridicata', reflectand imbunatatirea scorurilor in analizele Bancii Mondiale referitoare la eficienta guver-namentala, statul de drept si controlul coruptiei. Desi institutiile romanesti sunt mai slabe decat media UE, capacitatea institutionala s-a imbunatatit odata cu aderarea la UE.


In opinia Moody's, vulnerabilitatea Romaniei la evenimente de risc este una 'scazuta' deoarece exista un risc redus ca turbulentele politice sa afecteze predictibilitatea politicilor. 'Tensiunile periodice dintre presedinte si premier precum si in interiorul coalitiei sunt, in opinia noastra, putin probabile sa reduca impulsul reformelor,' se mai arata in raportul Moody's.
Romania beneficiaza de un rating 'Baa3' din partea Moody's si de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's si Fitch.

 

Sursa:AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica)
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES