loader
Analiza Deloitte: piata locala de fuziuni si achizitii a fost dominata in 2021 de investitori strategici, iar cele mai active sectoare au fost imobiliar, energie si tehnologie

Analiza Deloitte: piata locala de fuziuni si achizitii a fost dominata in 2021 de investitori strategici, iar cele mai active sectoare au fost imobiliar, energie si tehnologie

Dintre investitorii strategici straini implicati in tranzactii pe piata locala, cei mai multi sunt din Franta, Austria si Germania

Investitorii strategici au fost cei mai activi cumparatori pe piata locala de fuziuni si achizitii (mergers and acquisitions - M&A) din 2021, cu peste 60% din numarul total de tranzactii, urmati de investitorii institutionali si privati (20%) si de firmele de private equity (17%), conform unei analize efectuate de Deloitte Romania. Dintre investitorii strategici straini implicati in tranzactii pe piata locala, cei mai multi sunt din Franta (18%) si Austria si Germania (16%). Alte tari care au fost printre cele mai active pe piata locala in anii anteriori, cum ar fi SUA si Regatul Unit al Marii Britanii, au avut investitori implicati in 2021 in doar 8%, respectiv 3% din numarul tranzactiilor. Datele se refera la cele 137 de tranzactii cu valoare de peste 5 milioane de euro anuntate in 2021, conform analizei Deloitte Romania, volum care marcheaza un nivel record al pietei in 2021. Din punctul de vedere al valorii totale estimate, calculate atat pentru tranzactiile cu valori comunicate, cat si pentru cele cu valori nedivulgate, piata locala a fost de aproximativ 4-4,4 miliarde de euro.

Printre tranzactiile in care cumparatorii au fost investitori strategici din Franta se numara preluarea Duraziv de catre Saint-Gobain si preluarea Frigotehnica si a Megatech Trading & Consulting de catre VINCI Energies. Investitorii strategici din Austria si Germania au fost activi in principal in sectorul imobiliar, fiind implicati in tranzactii precum preluarea Bucharest Financial Plaza de catre Immofinanz sau preluarea cladirii The Light One de catre UNIQA Real Estate GmbH.

Tranzactiile de M&A din 2021 cu valori cumulate notabile au fost inregistrate in sectorul imobiliar (29% din valoarea totala a pietei, in scadere fata de 37%, in 2020), urmat de energie (14%, in scadere de la 22%, in 2020) si tehnologie (11%, in scadere fata de 19%, in 2020). O scadere semnificativa a fost vizibila in domeniul sanatatii, care a reprezentat 2% din valoarea totala a tranzactiilor din Romania in 2021, similar cu nivelul din 2020, de 1%, dar la distanta mare de 12%, cat a reprezentat in 2019 si 2018.

Este demn de remarcat faptul ca peste 50% dintre tranzactiile monitorizate in 2021, atat ca numar, cat si ca valoare, sunt reprezentate de preluari ale unor jucatori locali de catre alti jucatori locali. Acesta este un indicator al maturitatii pietei de M&A din Romania, o piata in care jucatorii locali au un cuvant tot mai important de spus. Sper si ca tot mai multe companii locale vor face achizitii in afara tarii, pentru o dezvoltare regionala. Mai merita subliniat faptul ca valoarea medie a tranzactiilor a fost de 27 de milioane de euro in 2021, ceea ce atesta faptul ca piata de profil din Romania este efervescenta, dominata de tranzactii mici si medii, tendinta care cel mai probabil se va mentine, avand in vedere nivelul de dezvoltare a unui numar important de companii active local”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

Efectele crizei generate de pandemia de COVID-19 au fost minore, valoarea pietei locale mentinandu-se relativ constanta din 2018 pana in prezent, spre deosebire de efectele crizei financiare, care au dus la prabusirea pietei de la aproximativ 5,5 milioane de euro, in 2008, la 1,3 milioane, in 2009, si 0,9 milioane de euro, in 2010.

Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Consultanta M&A, Servicii Suport Tranzactii, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL