loader
Colliers: Piata de investitii din Romania a inregistrat anul trecut tranzactii de aproape 900 de milioane de euro, in linie cu nivelul din 2020.

Colliers: Piata de investitii din Romania a inregistrat anul trecut tranzactii de aproape 900 de milioane de euro, in linie cu nivelul din 2020.

In ciuda contextului pandemic, retailul a reintrat in vizorul investitorilor locali si internationali in ultimul trimestru din 2021

Valoarea totala a investitiilor imobiliare s-a apropiat de 900 de milioane de euro in Romania in 2021, mai bine de o treime din suma tranzactionata fiind inregistrata in ultimele trei luni ale anului, potrivit consultantilor Colliers Romania. Desi in categoria celor mai puternic afectate de pandemie, sectorul de retail a fost dominant in ceea ce priveste tranzactiile, cu o pondere de 48% din volumul total al investitiilor din ultimul trimestru, urmat de spatiile industriale si logistice (29%) si birouri (17%).

Trimestrul 4 din 2021 s-a dovedit a fi unul dintre cele mai bune trimestre din istoria recenta, inregistrand o valoarea totala a investitiilor imobiliare de 342 de milioane de euro, in crestere cu aproape 400% fata de nivelul de sub 70 de milioane de euro din perioada similara a anului trecut.

Ultimul trimestru al lui 2021 a fost destul de echilibrat, toate cele trei segmente imobiliare majore - retail, industrial & logistica si office avand o contributie semnificativa. Retail-ul a fost cel mai activ, cu doua tranzactii care au adus aproape 48% din volumele totale. Vanzarea de catre Cora a celor sase proprietati din Romania, formate din hipermarketuri cu galerie comerciala si parcare cu o suprafata totala de 135.000 de metri patrati, catre investitorul austriac Supernova a marcat cea mai mare tranzactie de retail la nivelul Europei Centrale si de Est pe 2021”, explica Simina Niculita, Partner & Head of Retail Agency la Colliers.

                                  

Interesul investitorilor in ceea ce priveste produsele de retail a fost in continua crestere in ultima jumatate de an, concentrandu-se pe diverse categorii de produse, precum retail park-uri sau galerii comerciale, centre comerciale din orase secundare tertiare care necesita o repozitionare sau boxuri inchiriate catre supermarketuri sau DIY.

Sunt mai multe tranzactii in negociere pe aceste categorii de produse, care au inceput in 2021 si urmeaza sa fie incheiate anul acesta. Totodata, in 2021, CTP a cumparat portofoliului industrial al Helios Phoenix (150.000 metri patrati) pentru aproximativ 75 de milioane de euro, fiind una dintre cele mai mari tranzactii industriale si logistice din ultima vreme, iar proprietarii lantului romanesc de bricolaj Dedeman au cumparat cel mai recent proiect de birouri al Atenor, Dacia One, pentru aproximativ 50 de milioane de euro, pe fondul unor conditii de inchiriere exceptionale. Vanzarea proiectului de birouri de clasa A a fost intermediata de compania de consultanta imobiliara Colliers.

Volumul, desi bun, nu reuseste sa arate adevarata amploare a cererii, deoarece interesul investitorilor raspunde unei oferte limitate de produse. Acest lucru este valabil pentru toate sectoarele imobiliare importante: birouri, retail si industrial. Din cauza blocarii procesului de autorizare, exista multa incertitudine cu privire la livrarea unor noi produse, context in care vedem un interes sporit si pentru activele existente, situate central, care in urma unei investitii pot fi reconvertite in rezidential, hotel sau aduse la un standard actual de birouri. De asemenea, vedem o cerere pe tipuri de produse specializate in care investitorii finali sunt chiar beneficiarii spatiului inchiriat”, conchide Anca Merdescu, Associate Director for Investments Services la Colliers.

                                  

Pentru activele din sectorul industrial & logistic (I&L), randamentele pentru proprietatile de top au scazut in ultimul an cu aproximativ 0,5 puncte procentuale, la 7,5%. Si in ceea ce priveste birourile, randamentele pentru activele prime au scazut de la 7% in trimestrul trei al lui 2021 la 6,5%, la sfarsitul anului. De exemplu, achizitionarea Dacia One de catre Dedeman de la Atenor a marcat o noua miscare descendenta pentru randamentele prime, un nou minim post-2007, desi durata lunga a contractului de inchiriere a fost un factor care a avut o contributie importanta.

Despre Colliers

Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI este unul dintre liderii globali in servicii de consultanta imobiliara si de management al investitiilor. Cu operatiuni in 65 de tari, cei peste 15.000 de specialisti lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta de specialitate pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 26 de ani, echipa noastra experimentata de management a oferit actionarilor profituri investitionale anuale de aproape 20%. Cu venituri anuale de 3,6 miliarde de dolari (4 miliarde de dolari inclusiv afiliatii) si active gestionate de 46 miliarde de dolari, compania maximizeaza potentialul proprietatilor si accelereaza succesul clientilor si al angajatilor. Pentru mai multe detalii despre Colliers accesati corporate.colliers.com, Twitter @Colliers sau LinkedIn.

Autori

foto
COLLIERS INTERNATIONAL SRL