loader
Analiza Deloitte: piata de fuziuni si achizitii ramane dinamica

Analiza Deloitte: piata de fuziuni si achizitii ramane dinamica

Deloitte estimeaza valoarea totala a pietei pentru tranzactiile cu valoare comunicata si necomunicata la aproximativ 1,2-1,4 miliarde de euro

Piata de fuziuni si achizitii din Romania (M&A – mergers and acquisitions) a inregistrat 54 de tranzactii in prima jumatate a anului 2021, comparativ cu 42, in aceeasi perioada din 2020. Deloitte estimeaza valoarea totala a pietei pentru tranzactiiile cu valoare comunicata si necomunicata la aproximativ 1,2-1,4 miliarde de euro, din care tranzactiile cu valoare comunicata au fost de 485 de milioane de euro. Pentru comparatie, valoarea totala a pietei in prima jumatate a anului 2020 a fost de 1-1,2 miliarde de euro, din care tranzactiile cu valoare comunicata au insumat  572 de milioane de euro.

Notam interesul investitorilor in particular pentru companiile care au excelat in perioada de pandemie, precum cele active in domeniul tehnologiei si cele care s-au adaptat si au dezvoltat noi tehnologii pentru a-si mentine sau imbunatati rezultatele. Pe langa tehnologie, domeniile in care investitorii vor continua sa fie foarte activi sunt energia regenerabila, imobiliarele si sanatatea. Din ce in ce mai multi investitori vor evalua impactul ESG (environmental, social, governance) al companiilor pe care vor sa le achizitioneze, asa ca activitatea de M&A in anumite industrii poate aduce surprize in viitor. Acest aspect va depinde si de unghiurile multiple din care investitorii vor evalua companiile. Anul 2021 arata promitator din punctul de vedere al activitatii de M&A, avand in vedere entuziasmul din mediul de business local”, spune Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

Patru tranzactii cu o valoare declarata sau estimata de minimum 100 de milioane de euro au fost anuntate in prima jumatate a anului, similar cu acceasi perioada a anului 2020.

Cu toate ca pandemia de COVID-19 a avut un impact fara precedent asupra oamenilor, pietele de M&A sunt guvernate de optimism. Infuzia cu lichiditati a pietelor cuplata cu presiunea pe strategiile de alocare a capitalului favorizeaza o situatie dinamica in domeniul M&A. Ne asteptam ca activitatea sa evolueze pozitiv pe fondul cresterii de certitudine”, spune Iulia Bratu, Director, Corporate Finance, Deloitte Romania.

Cele mai mari tranzactii din prima jumatate a anului 2021 au fost:

1. Novalpina Capital, cu sediul in Londra, a achizitionat MaxBet Romania pentru o valoare estimata de 250 de milioane de euro;

2. achizitionarea de catre Glovo a operatiunilor Delivery Hero din regiunea balcanica pentru o valoare comunicata de 170 de milioane de euro;

3. fondul de investitii Adventum a achizitionat Hermes Business Campus de la Atenor pentru o valoare estimata de 150 de milioane de euro;

4. preluarea de catre Hidroelectrica a parcurilor eoliene Crucea Wind Farm si Steag Energie pentru o valoare comunicata de 130 de milioane de euro.

Cele mai active sectoare dupa numarul de tranzactii au fost imobiliarele (inclusiv constructiile), tehnologia si serviciile financiare. Impreuna, acestea au generat 24 de tranzactii. Din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, cel mai activ sector a fost cel imobiliar, urmat de energie si servicii financiare.

Piata de fuziuni si achizitii din Romania in primele sase luni ale anului 2021:

- valoarea de piata pentru tranzactiile cu valoare comunicata: 485 de milioane de euro;

- valoarea de piata estimata (inclusiv tranzactii cu valoare necomunicata): 1,2-1,4 miliarde de euro;

- numar tranzactii cu valoare comunicata: 15;

- valoarea medie de tranzactie (calculata pentru tranzactiile cu valoare comunicata): 32,4 milioane de euro.

Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Consultanta M&A, Servicii Suport Tranzactii, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL