loader
Analiza Deloitte: Activitatea de M&A a incetinit in al treilea trimestru, insa ramane consistenta

Analiza Deloitte: Activitatea de M&A a incetinit in al treilea trimestru, insa ramane consistenta

Piata de fuziuni si achizitii s-a situat la un nivel semnificativ in al treilea trimestru al acestui an, valoarea totala a tranzactiilor totalizand 650-850 de milioane de euro

Piata de fuziuni si achizitii (mergers & acquisitions – M&A) s-a situat la un nivel semnificativ in al treilea trimestru al acestui an, cand s-au anuntat 29 de tranzactii, cu una mai mult fata de perioada similara din 2018.

Potrivit estimarilor Deloitte, valoarea totala a acestora, inclusiv tranzactiile care nu au avut o valoare comunicata, a fost de 650-850 milioane de euro (1,4 - 1,6 miliarde de euro in al treilea trimestru din 2018), in timp ce tranzactiile comunicate au totalizat 343 de milioane de euro (814 milioane de euro in perioada similara din 2018).

In al treilea trimestru al acestui an, activitatea de M&A a fost semnificativa, dupa un trimestru atipic, in care accelerase puternic. Pentru restul anului, anticipam ca piata va ramane activa, un numar semnificativ de proiecte de M&A fiind in derulare in diverse industrii”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte Romania.

Doar o singura tranzactie de peste 100 de milioane de euro a fost anuntata in aceasta perioada. Spre comparatie, in al doilea trimestru au fost anuntate patru tranzactii cu valoare declarata sau estimata peste acest prag, inclusiv o mega tranzactie (de peste 500 de milioane de euro), in timp ce in al treilea trimestru din 2018, numarul tranzactiilor mai mari de 100 de milioane de euro a fost de sase.

Din totalul tranzactiilor contabilizate, numai sapte au avut valoare comunicata.

Notabila, in acest trimestru, este activitatea intensa a fondurilor de investitii pe partea de cumparare. Astfel,  Innova a fost implicat in doua tranzactii (OptiBlu si Optiplaza), Abris a preluat Global Technical Group, Highlander a achizitionat Ares, CEE Equity a preluat Pasteur Filiala Filipesti, Farmavet si active ale Agrozootehnica Pietroiu SA, iar Morphosis a achizitionat DocProcess. De asemenea, Greenbridge a intrat pe piata locala prin preluarea Casa Rusu.

Semnalam un apetit crescut pentru achizitii din partea fondurilor de private equity active local, in special in domenii precum retail specializat, servicii medicale sau productie, precum si o scadere considerabila a numarului de tranzactii care au valoare comunicata. Spre exemplu, in primele noua luni ale acestui an, doar 19 tranzactii au avut valoare comunicata, fata de 28 in perioada similara a anului trecut si 44 in aceeasi perioada din 2017”, a mai spus Ioana Filipescu Stamboli.

Cele mai mari tranzactii din al treilea trimestru al anului 2019 au fost: 

• preluarea de catre Ingka Group (care detine magazinele IKEA) a unui pachet de 80% in sapte parcuri eoliene, de la Vestas (valoare: 136 de milioane de euro);

• achizitia cladirii de birouri America House din Piata Victoriei de catre Morgan Stanley Real Estate Investing in parteneriat cu David Hay. In cadrul aceleiasi tranzactii, grupul Indotek a achizitionat Promenada Mall din Targu-Mures (valoare necomunicata);

• achizitia de catre Holcim Romania a intregului pachet de actiuni ale Somaco Grup Prefabricate, de la Oresa (valoare necomunicata);

• achizitia de catre Gardenica Limited (parte din Grupul China CEE) a companiilor Pasteur Filiala Filipesti, Farmavet si, indirect, a unor active ale Agrozootehnica Pietroiu SA (valoare necomunicata);

• preluarea de catre Greenbridge a unui pachet de 75% din actiunile grupului de companii Rus Savitar – Casa Rusu (valoare necomunicata).

Piata de M&A din Romania, in T3 2019

- valoare piata (tranzactii cu valoare comunicata): 343 de milioane de euro;

- valoare estimata piata (inclusiv tranzactii cu valoare necomunicata): 650-850 milioane de euro;

- numar tranzactii (inclusiv tranzactiile cu valoare necomunicata): 29;

- valoare medie (calculata pentru tranzactiile cu valoare comunicata): 49 de milioane de euro.

*Nota: Doar tranzactiile cu valoare declarata mai mare de 5 milioane de euro au fost luate in calcul pentru realizarea graficului si au fost excluse mega tranzactiile (tranzactiile de minimum 500 de milioane de euro); spre exemplu, in al doilea trimestru din 2019 nu a fost inclusa tranzactia UiPath de 500 milioane de euro. Informatiile sunt colectate din surse publice si sunt ajustate la zi cu valoarea tranzactiilor rezultata din ultimele informatii disponibile.

Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Consultanta M&A, Servicii Suport Tranzactii, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 312.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii SCA, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.700 de profesionisti.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL