loader
Transporturile rutiere internationale de bunuri pe teritoriul national, sub monitorizarea RO e-Transport

Transporturile rutiere internationale de bunuri pe teritoriul national, sub monitorizarea RO e-Transport

Autori: Florin Neagoe, Manager, Elena Zaharia, Senior Consultant, Rares Stanescu, Director

Transportul international rutier de bunuri a fost inclus in sfera de aplicare a obligatiilor in materie de RO e-Transport prin Ordonanta de Urgenta nr. 115/2023. Sunt vizate de aceasta extindere a obligatiilor atat operatiunile vamale de import - export, cat si deplasarile intracomunitare (achizitii, respectiv livrari intracomunitare).

Astfel, operatorii economici trebuie sa se conformeze, pe de-o parte, cu obligatiile in materie de e-Transport existente in ceea ce priveste transportul pe teritoriul national al bunurilor cu risc fiscal ridicat, iar pe de alta parte, cu noile obligatii ce vizeaza transportul international rutier de bunuri.

Obligatiile in domeniul RO e-Transport au avut ca scop initial monitorizarea transporturilor rutiere pe teritoriul national a bunurilor cu risc fiscal ridicat prevazute de Ordinul ANAF nr. 802/2022. ANAF vizeaza - printr-un proiect de Ordin - sa extinda aceasta lista a bunurilor cu risc fiscal ridicat, asa cum am mentionat si intr-un articol anterior. 

In alta ordine de idei, obligatia obtinerii codului UIT intervine si pentru transportul international rutier de bunuri revine urmatorilor operatori economici:

- destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz;

- beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri;

- furnizorului din Romania, in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri;

- depozitarului, in cazul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri.

Legislatia adoptata recent in materie de RO e-Transport privind transportul international rutier de bunuri nu limiteaza in prezent aplicabilitatea acestor obligatii la anumite categorii de bunuri si nici nu conditioneaza masa mijloacelor de transport a bunurilor ori valoarea sau greutatea acestora, asa cum este in prezent cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat. In acest sens, exista posibilitatea ca autoritatile fiscale sa adopte in viitorul apropiat prevederi legislative care sa detalieze si aceste aspecte.

Nu in ultimul rand, o alta modificare importanta adusa de Ordonanta de Urgenta nr. 115/2023  vizeaza obligatia transportatorilor de a echipa vehiculul de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicatii. In acest sens, conducatorul mijlocului de transport are obligatia sa porneasca dispozitivul de pozitionare inainte de inceperea transportului pe teritoriul national si sa il tina in functiune pana la locul de livrare declarat pe teritoriul national sau dupa parasirea teritoriului national.

Neconformarea cu noile obligatii privind RO e-transport pentru transportul rutier international de bunuri atrage aplicarea unor amenzi de pana la 100.000 lei, precum si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate. Sanctiunile aferente nerespectarii noilor obligatii privind transportul international rutier de bunuri se vor aplica de la 1 iulie 2024.

Operatorii economici supusi noilor reglementari eTransport au nevoie de resurse interne suplimentare pentru automatizarea procesului sau pot folosi solutii existente. PwC Romania a dezvoltat solutia e-Transport, o platforma preconfigurata care automatizeaza procesele necesare raportarii in sistemul Ro e-Transport si care faciliteaza conformarea cu obligatiile legale mult mai rapid, mai simplu si mai putin costisitor. Fiind integrata cu solutiile de business ale companiilor si direct conectata la sistemul informatic al ANAF, solutia e-Transport colecteaza, valideaza si agrega datele din sistemele utilizatorilor si ale partenerilor lor de afaceri cu scopul de a genera codul UIT si managementul acestuia.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL