loader

20 de miliarde de Euro sunt blocate inutil in capitalul de lucru numai in Europa Centrala si de Sud-Est

Inca prea putine companii utilizeaza la maxim cea mai la indemana forma de lichiditate si cel mai ieftin tip de finantare: capitalul de lucru (working capital), conform celui mai recent raport Ernst & Young dedicat managementului capitalului de lucru All tied up Central & South East Europe.

De la mijlocul anului 2008, peisajul economic a fost schimbat profund de criza economica globala, iar vulnerabilitatea mai multor industrii si companii a devenit evidenta. De asemenea, tot ca urmare a crizei, multe surse traditionale de finantare au disparut sau au devenit din ce in ce mai limitate, ca de exemplu imprumuturile bancare.

 

In aceasta situatie, atentia data de companii managementului capitalului de lucru a devenit extrem de importanta, chiar cheia supravietuirii lor in anumite cazuri. De ce? Pentru ca imbunatatirea managementului capitalului de lucru ajuta companiile sa elibereze lichiditati. Ulterior, de exemplu, excesul de cash poate fi reinvestit in firma, poate fi utilizat pentru rambursarea imprumuturilor sau distribuit actionarilor.

 

Performanta capitalului de lucru s-a deteriorat in CSE

 

Ultimul raport Ernst & Young asupra capitalului de lucru arata ca intreprinderile din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE) au experimentat deteriorarea performantei capitalului de lucru in 2011 comparativ cu 2010, cu indicatorul cheie cash-to-cash (C2C) inregistrand o crestere de 12%.

 

Rezultatele din acest an arata ca cele 150 de companii analizate au, la nivel agregat, 20 de miliarde de Euro in numerar blocate inutil in capitalul de lucru. Suma echivaleaza cu 8% din veniturile din vanzari, o suma similara cu cea de acum 12 luni. In plus, alte 2 miliarde de Euro s-au adaugat capitalului de lucru in 2011 comparativ cu 2010, ceea ce inseamna o crestere mai mare de 10%. Aceste cifre arata ca, in medie, exista oportunitatea de reducere a capitalului de lucru cu o suma echivalenta a 8% din vanzarile anuale ale companiilor analizate.

 

Performanta mai scazuta a capitalului de lucru in 2011 (cu exceptia sectorului de petrol si gaze) s-a datorat managementului neperformant al creantelor si stocurilor, care a fost partial neutralizat de intarzierea platilor catre furnizori. Deteriorarea performantei creantelor reflecta partial impactul inrautatirii conditiilor economice si de credit in unele tari din Europa Centrala si de Sud-Est in cursul anului 2011.

 

 

Performanta in Europa Centrala si de Sud-Est vs. cea din Statele Unite si Europa de Vest

Studiul a relevat faptul ca, incepand din anul 2005, scaderea totala a C2C pentru companiile din CSE a fost limitata la 3%. Aceste rezultate indica un nivel semnificativ mai scazut al performantei intreprinderilor din CSE in comparatie cu cele din SUA si Europa - care au raportat o scadere a C2C de 4% in comparatie cu 2005.

 

Performantele divergente ale capitalului de lucru, atunci cand analizam tarile din CSE versus cele din Europa de Vest sau SUA , pot fi puternic influentate de practicile de plata locale, reglementarile si discrepantele in stadiile de intarziere a platilor si cazurile de neplata (iar, ulterior, in politicile de stabilire a provizioanelor si write-offs). De asemenea, se poate observa o diferenta de perspectiva intre cele doua regiuni in atentia acordata managementului lichiditatilor si eficientizarii proceselor in managementul capitalului de lucru.

 

Ce ar trebui sa faca managementul?

In prezent, managementul ar trebui sa puna in discutie modul de gestionare a capitalului de lucru in organizatiile in care lucreaza. De aceea, trebuie sa se plece de la intrebarea daca exista o cultura a cash-ului in aceste organizatii, daca se aplica instrumente si proceduri pentru a monitoriza performanta capitalului de lucru, daca exista un sistem de urmarire a disputelor cu clientii si de eradicare a cauzelor acestor dispute sau daca exista o strategie concentrata de colectare a creantelor si daca nivelul platilor este monitorizat.

 

Perspectivele pentru 2013

"Revenirea usoara a pietelor Europene prevazuta pentru 2013 ar putea avea efecte mixte asupra capitalului de lucru, din moment ce cresterea vanzarilor si a castigurilor ar putea scadea riscul de credit si nevoia de provizionare. Cu toate acestea, finantarea cresterii afacerii si a capitalului de lucru pune o presiune suplimentara asupra bilantului companiilor. Deoarece criteriile de creditare nu vor deveni mai laxe pe termen scurt, finantarea cresterii afacerilor ar putea fi chiar mai dificila. In aceste conditii, sursele interne de finantare, cum ar fi eliberarea de numerar din capitalul de lucru, merita mai multa atentie", explica Lars Wiechen, Director Executiv, Evaluare si Modelare Financiara, Ernst & Young Romania.

 

***

 

Despre Ernst & Young

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari in anul 2012. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le acordam clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL