loader
10 abilitati esentiale pentru CEO in 2023

10 abilitati esentiale pentru CEO in 2023

Elena Badea, Managing Director, Valoria Business Solutions

Directorii generali se confrunta astazi cu o multitudine de provocari intr-un mediu de afaceri din ce in ce mai complex. Pentru a naviga cu bine printre incertitudinea macro-economica, riscurile geopolitice, cerintele in schimbare ale consumatorilor si impactul tehnologiilor disruptive, directorii generali trebuie sa posede numeroase competente si abilitati.

In timp ce abilitatile tehnice pot varia in functie de industrie si domeniu de activitate, exista anumite abilitati generale care sunt esentiale pentru orice CEO. Prin urmare, in acest articol prezint perspectiva mea cu privire la cele 10 abilitati esentiale pe care directorii generali trebuie sa le aiba pentru a reusi sa mentina companiile pe drumul spre succes.

1. Inteligenta emotionala

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Korn Ferry, inteligenta emotionala este cea mai importanta trasatura pe care este necesar sa o aiba un CEO acum. Mai mult, un sondaj realizat de Adecco in Romania a aratat ca 57% dintre angajatii romani cred ca managerilor cu care lucreaza le lipseste inteligenta emotionala.

Cele doua studii evidentiaza cerinta esentiala ca directorii generali si managerii companiilor din Romania sa posede o inteligenta emotionala robusta si bine exersata pentru a gestiona relatiile cu angajatii, partile interesate si clientii lor.

Sesiunile de training si coaching sunt metode bune prin care cei interesati isi pot evalua si antrena inteligenta emotionala. Mai mult, sunt CEO care se preocupa intens de dezvoltarea personala, culegand roadele acesteia in viata profesionala.

2. Constiinta de sine

Cu cat coeficientul constiintei de sine (CQ) e mai ridicat cu atat omenii sunt mai constienti de propriile ganduri, sentimente si actiuni. Directorii generali cu scor CQ peste medie (cca. 100-110) sunt capabili sa ia decizii si sa actioneze intr-un mod care este aliniat cu valorile si principiile lor.

In Romania, un studiu realizat de platforma de recrutare online Hipo a constatat ca 47% dintre angajatii romani cred ca managerii lor nu sunt transparenti in comunicare si decizii, si nu actioneaza cu autenticitate si integritate.

Este important de retinut ca directorii executivi cu CQ ridicat sunt capabili sa aiba o viziune holistica asupra organizatiilor lor. Ei pot lua in considerare cu claritate, nu doar rezultatul, ci si impactul pe care deciziile lor il au asupra angajatilor, clientilor si asupra comunitatii in general.

3. Luarea eficienta a deciziilor

Gandirea critica si abilitatile de luare eficienta a deciziilor ii ajuta pe CEO sa evite greseli costisitoare si sa profite la maximum de noile oportunitati. De asemenea, cu aceste abilitati va putea fi un exemplu pentru cei din echipa de conducere in modul de luare a deciziilor.

In Romania, un sondaj realizat de PwC a constatat ca 61% dintre managerii romani considera ca incertitudinea economica este cea mai mare amenintare la adresa dezvoltarii companiilor.

Intr-un astfel de context, directorii generali trebuie sa fie capabili sa ia decizii eficiente in timp util pentru a face fata acestor provocari si pentru a-si pozitiona organizatiile pentru succes. Ca urmare devine esential pentru acestia sa-si dezvolte gandirea critica si sa-si optimizeze mecanismele de luare a deciziilor.

4. Leadership transformational

Potrivit unui studiu realizat de McKinsey, leadershipul transformational este cel mai eficient stil de conducere. Directorii generali care au aceasta abilitate sunt capabili sa creeze o viziune care ii inspira si ii implica pe angajatii companiei.

Din pacate, in Romania, un studiu realizat de Deloitte a constatat ca doar 37% dintre angajatii romani cred ca managerii lor ii inspira si ii motiveaza.

Totusi, directorii generali care sunt capabili sa conduca echipa realizand impreuna cu aceasta schimbari transformationale pot crea o cultura pozitiva la locul de munca si isi pot conduce organizatiile spre reusita.

5. Mentalitate de crestere

Directorii generali care au o mentalitate de crestere, spre deosebire de cei cu mentalitate fixa, considera ca abilitatile si inteligenta oamenilor pot fi dezvoltate in timp. Acest tip de mentalitate ii ajuta pe CEO sa ramana adaptabili si inovatori intr-un mediu de afaceri in continua evolutie.

In Romania, un sondaj al realizat de compania Manpower a constatat ca 73% dintre angajatorii romani se confrunta cu deficit de specialisti. Dar directorii generali cu o mentalitate de crestere isi pot ajuta organizatiile sa ramana competitive prin incurajarea invatarii si dezvoltarii continue.

6. Comunicare asertiva

Este evident faptul ca directorii generali trebuie sa fie capabili sa comunice eficient cu angajatii, clientii, investitorii si mass-media. Acest lucru necesita capacitatea de a transmite idei complexe intr-o maniera clara si concisa, precum si capacitatea de a asculta activ si de a raspunde in mod adecvat.

Directorii generali care sunt capabili sa comunice eficient pot construi relatii puternice cu partile interesate si isi pot conduce echipele spre succes. Pe de alta parte, un sondaj realizat de BestJobs a relevat faptul ca 40% dintre angajatii romani cred ca directorii nu comunica eficient. Asadar este necesar ca o parte din bugetul de training sa mearga catre cursuri de comunicare.

7. Influentare pozitiva

Directorii generali nu doar responsabilitatea de a administra afacerile, ci trebuie sa fie si modele de urmat pentru angajatii companiei, clienti si oamenii din comunitate. Pentru a reusi in acest rol, directorii generali trebuie sa aiba abilitati excelente de influentare si sa fie modele de competenta si implicare.

Prin urmare, directorii generali care demonstreaza integritate, comportament etic si un angajament puternic fata de misiunea companiei lor isi vor inspira colegii sa le urmeze exemplul. Numai acei CEO care sunt influenti prin exemplul personal sunt capabili sa construiasca relatii puternice si sa energizeze echipa prin viziunea si strategia lor de dezvoltare a companiei.

8. Gandire strategica

Stim ca este esential ca directorii generali sa fie capabili sa gandeasca strategic, luand in considerare obiectivele pe termen lung ale organizatiei si evolutiile din mediul de afaceri. Acest lucru necesita capacitatea de a analiza tendintele, de a identifica oportunitatile si amenintarile si de a realiza acel plan care pozitioneaza organizatia pentru succes.

Potrivit unui raport al Fundatiei RBL, 84% dintre liderii de business din Romania considera gandirea strategica drept cea mai importanta competenta de conducere. Mai mult, raportul a constatat ca directorii generali care prioritizeaza gandirea strategica au mai multe sanse sa aiba un impact pozitiv asupra performantei companiei.

Intr-un sondaj realizat de McKinsey & Company, 65% dintre angajatii romani au spus ca gandirea strategica este cea mai importanta capacitate pe care o detine un CEO. Acelasi sondaj a constatat ca organizatiile cu un focus strategic puternic au atins randamente ale investitiei cu 35% mai mari decat cele fara acest tip de focus.

9. Perspectiva financiara

Directorii generali joaca un rol esential in atingerea succesului financiar al companiilor lor, iar a avea o perspectiva financiara clara este o cerinta fundamentala. Potrivit unui studiu realizat de PwC, 93% dintre managerii din Romania considera performanta financiara o prioritate. In plus, studiul a constatat ca 63% dintre acestia spun ca abilitatea de a gestiona riscurile financiare este esentiala pentru succesul in afaceri.

Aceasta abilitate a unui CEO include capacitatea de a analiza situatiile financiare, de a identifica potentiale riscuri si oportunitati financiare, de a lua decizii financiare solide si de a comunica eficient informatiile financiare partilor interesate. Astfel directorii generali pot sa-si orienteze companiile catre crestere si profitabilitate pe termen lung.

10. Rezilienta psiho-emotionala

Directorii generali trebuie sa fie rezistenti in fata provocarilor si esecurilor. Ei trebuie sa fie capabili sa mentina o atitudine pozitiva in fata adversitatii. Cei care au aceste calitati sunt capabili sa-si inspire angajatii sa faca acelasi lucru, creand o cultura a perseverentei.

Potrivit unui raport al Fundatiei RBL, 75% dintre managerii romani considera ca rezilienta este o competenta importanta pentru cei din conducerea companiei. Mai mult, un sondaj realizat de KPMG Romania a constatat ca 71% dintre directorii romani considera ca rezilienta este una dintre primele trei trasaturi de leadership necesare pentru a avea succes in mediul de afaceri de astazi.

Rezilienta unui CEO implica capacitatea de a face fata incertitudinii, de a gestiona esecurile, de a se adapta la schimbare si de a-si mentine concentrarea. Pandemia a subliniat si mai mult importanta rezilientei, directorii fiind nevoiti sa treaca prin provocari fara precedent.

Ca atare, directorii generali care isi cultiva rezilienta, prin coaching sau alte metode, isi vor conduce mai usor companiile prin momente dificile si vor fi mai bine echipati pentru a face fata provocarilor viitoare.

In concluzie

In mediul de afaceri de astazi, rolul unui CEO a devenit mai provocator ca oricand. Pentru a reusi directorii generali trebuie sa posede gandire strategica, competente financiare, abilitati decizionale, de comunicare si rezilienta.

In timp ce gandirea strategica le permite sa treaca prin provocari complexe si sa valorifice noi oportunitati, abilitatile orientate catre oameni le permit sa-si conduca angajatii cu empatie, sa comunice eficient si sa inspire incredere in viziunea organizatiei lor.

Directorii generali care au gasit punctul de echilibru dintre gandirea strategica si abilitatile interpersonale pot crea o cultura organizationala in care sunt pretuite inovatia, colaborarea si invatarea continua.

Prin promovarea unui mediu de lucru pozitiv si incluziv, acesti CEO isi vor conduce echipele catre succesul, in mod sustenabil, castigand in fata incertitudinii.

Despre Valoria

Valoria este o companie de consultanta, training, si executive coaching. Prin serviciile noastre ajutam antreprenorii sa isi dezvolte afacerile si sa faca succesul concret si predictibil. Companiile apeleaza la noi pentru consultanta de marketing, de resurse umane si de vanzari. Raspundem des solicitarilor ca sa facem training sau coaching echipelor de conducere. Competenta, increderea, inovatia si pasiunea sunt valorile pe care le sustinem prin tot ceea ce facem. Construim parteneriate si colaborari pe termen lung, deoarece oferim rezultate garantate si cea mai buna calitate, la pretul corect. In 2022, publicatia Daily Finance a nominalizat Valoria in Top 20 companii de management consulting din Bucuresti. Aflati mai multe pe: www.valoria.ro

Autori

foto
VALORIA BUSINESS SOLUTIONS SRL