loader

Walter Tosto lanseaza „Planul Romania”

Fabrica de Echipamente si Componente Nuclearo-Energetice (FECNE) din Bucuresti, achizitionata recent de Walter Tosto, unul dintre liderii globali in echipamente pentru sectorul energetic, petrol si gaze, si relansata dupa o investitie initiala de 23 milioane de euro, a inceput sa lucreze la primul contract

Walter Tosto a mai facut o mutare pe tabla de sah a afacerilor mondiale. Ea poarta numele FECNE: jucator romanesc important pe piata componentelor pentru industria nucleara. Compania a fost achizitionata anul trecut pentru 9 milioane de euro de catre Walter Tosto, lider in constructia de instalatii de cazangerie de mare gabarit pentru industria de petrol si gaze. Compania a inregistrat o cifra de afaceri consolidata pentru 2012 de 90 milioane de euro, +15% fata de 2011 multumita pietei chinezesti si EBITDA de 10 milioane de euro. FECNE a fost relansata dupa o prima transa de investitii de 14 milioane de euro.

 

„Lucrarile de remodernizare si adaptare a structurilor sunt inca in curs si deja lucram la primul contract”, explica CEO Luca Tosto. Acesta are in vedere 8 reactoare de 247 tone fiecare, pentru compania chineza Ningbo, care vor fi livrate pana la sfarsitul anului, pentru echivalentul sumei de 11 milioane de dolari.

 

De ce FECNE? In principal, pentru a raspunde provocarii pe care orice antreprenor industrial si-o doreste: o cerere tot mai mare din partea clientilor internationali care au ritmuri de dezvoltare mult mai rapide decat capacitatea de productie a companiei. „Competentele noastre sunt la un astfel de nivel incat avem autonomia sa stabilim cu ce rapiditate ne extindem. in acest context, a aparut oportunitatea FECNE si am hotarat sa profitam de ea. Pasul a fost posibil datorita unui management atent care ne-a permis in trecut sa punem deoparte resursele necesare. Acum vom fi in masura sa atingem obiectivul stabilit cu privire la cifra de afaceri suplimentara, de 15 milioane de euro pe an, cifra de afaceri provenind din contractele cu China, si totodata, sa ne consolidam pozitia in Romania, care este o piata foarte promitatoare in sectoarele petrochimic si energetic, in Europa de Est, Rusia, Turcia, si treptat in intreaga lume”, afirma Luca Tosto, administratorul delegat.

 

Infrastructura foarte buna pe care o are FECNE – un complex impunator de 50.000 mp, din care 30.000 acoperiti, construit in anii ‘80 pe platforma industriala IMGB din Berceni, una din zonele industriale din Bucuresti – se afla in plin proces de remodernizare realizat de catre Walter Tosto. Proiectul cuprinde, printre altele, incalzire prin pardoseala pentru o eficienta energetica sporita (numai pentru sustenabilitatea mediului inconjurator vor fi cheltuite in total 5 milioane de euro), innoirea tamplariei, izolarea termica a trei hale, dotate cu sisteme avansate pentru transmiterea luminii in hala de productie. Mai mult, sunt in curs de modernizare unele instalatii de mare valoare, carora le-au fost adaugate strunguri-freze multifunctionale, echipamente de ultima generatie care garanteaza rezultate excelente intr-un timp de prelucrare injumatatit. In jurul structurii principale va fi construita o cladire cu facilitati de cazare pentru angajati.

 

Resursele umane sunt de o importanta considerabila pentru Walter Tosto. In prezent, FECNE are 100 de angajati, iar in perioada urmatoare vor fi integrati alti 50 de muncitori printre care sudori, lacatusi, strungari si frezori. in viitorul apropiat va fi deschisa o scoala interna de sudura, destinata tinerilor care vor fi formati printr-un ciclu de cursuri de trei ani. Walter Tosto s-a implicat si in alt proiect educational vizand un parteneriat pe termen mediu-lung cu liceul tehnico-profesional din Berceni. Conform acestuia, Walter Tosto va contribui la pregatirea de personal cu o inalta calificare, iar la absolvirea scolii, elevii vor gasi un loc de munca direct in cadrul grupului. Planul de investitii al companiei italiene pe teritoriul Romaniei este de 30 de milioane de euro in urmatorii cinci ani.

 

 

Achizitionarea si relansarea FECNE a fost realizata printr-o stransa colaborare intre Walter Tosto si reprezentantii institutiilor locale, care au inteles ca astfel, Romania va recastiga un loc de prim plan in industria grea si in sectorul nuclear in care are traditie.

 

„Dialogul este continuu si constructiv. Acum asteptam ca autoritatile locale sa dea curs solicitarii noastre de a realiza legatura rutiera dintre Bucuresti si portul Oltenita, situat pe Dunare, care ne va permite accesul la mare. Acesta este un aspect esential pentru o companie activa in industria de echipamente si instalatii de cazangerie cu gabarit mare cum este compania noastra. Cheia succesului consta in posibilitatea de a transporta in toata lumea produsele caracterizate de dimensiuni mari”, a explicat Luca Tosto.

 

„In curand, vom prezenta un proiect de imbunatatire a conditiilor rutiere pentru tranzitul transporturilor exceptionale intre Bucuresti si Oltenita, de care vor beneficia toate companiile existente pe platforma IMGB. Obiectivul acestui proiect este facilitarea exportului in toata lumea al produselor fabricate in Romania”, a adaugat Luca Tosto. Walter Tosto are deja o experienta similara, de succes, in Italia, unde in 2011 a incheiat un Protocol de intelegere cu birourile Regiunii Abruzzo, Consiliul Judetean din Chieti, unele primarii si institutii precum ANAS si societatile electrice.

 

„Guvernul Romaniei ne-a asigurat ca exista intentia de a relua vechiul proiect de finalizare a canalului artificial fluvial existent intre cele doua orase: un efort pe care il privim cu interes si pentru care apreciem administratiile locale implicate.”

 

Activitatile de la FECNE vor avea in vedere si proiectul international ITER, de experimentare a primului reactor cu fuziune nucleara, in curs de desfasurare in Franta, pentru care Walter Tosto a fost desemnata sa furnizeze cel mai sofisticat vacuum vessel (vasul de vid, din otel, o piesa de baza intr-un reactor nuclear ce gazduieste reactia de fuziune si actioneaza ca o prima bariera de siguranta) care va constitui elementul central al intregii instalatii. „Ne bazam pe faptul ca la FECNE vom realiza anumite componente fundamentale ale reactorului, ceea ce va transforma compania romaneasca intr-un jucator important la nivel international.”

 

Grupul Walter Tosto isi propune sa obtina in 2013 o cifra de afaceri consolidata de 100 de milioane de euro, echivalentul unei cresteride 10% fata de 2012, datorita preluarii FECNE si implicit datorita portofoliului de comenzi. in perioada 2013-2016 acestea se ridica la 220 de milioane de euro si provin de la clienti precum Petrobras, Chevron, ExxonMobil, ConocoPhilips.

 

Compania arein prezent 500 de angajati directi, iar pana la sfarsitul anului numarul acestora va creste cu 10%, pana la 550.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL