loader
United Way Romania si Asociatia ROI lanseaza proiectul‚ YEEI! – Antreprenoriat la puterea tinerilor’

United Way Romania si Asociatia ROI lanseaza proiectul‚ YEEI! – Antreprenoriat la puterea tinerilor’

60 de liceeni din Bucuresti si zonele limitrofe vor beneficia, timp de 10 luni, de cursuri de formare, coaching si mentorat, menite sa le dezvolte spiritul antreprenorial.

United Way Romania si Asociatia ROI au demarat programul “YEEI! – Antreprenoriat la puterea tinerilor” (Youth Entrepreneurship & Employability Initiative) implementat la nivel regional, in Romania si Ungaria, in 2018-2019, si finantat de United Way Worldwide, prin generozitatea Citi Foundation.


Programul are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor de liceu, prin cursuri de formare, coaching si mentorat, si urmareste si dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale necesare pentru a avea succes pe actuala piata a muncii.
Necesitatea programului “YEEI! – Antreprenoriat la puterea tinerilor” a aparut ca urmare a unei realitatii ingrijoratoare. Conform datelor Comisiei Europene, in 2015, peste 6,6 milioane de tineri europeni (cu varste intre 15 si 24 de ani) nu erau angajati si nu urmau vreo forma de educatie sau formare profesionala. In ciuda numarului crescut de tineri care cauta un loc de munca, angajatorii se plang de lipsa lor de abilitati sau calificare.


In Romania, rata somajului in randul tinerilor (15 - 24 ani) a fost de 20.3% in 2016, conform datelor Institutului National de Statistica. Programa pentru liceu nu pune accent pe dobandirea de abilitati practice, iar dupa absolvire tinerii nu au deprinderile si cunostintele necesare pentru a obtine un loc de munca si nici experienta si curajul pentru a urma calea antreprenoriatului.
Pentru tinerii provenind din medii defavorizate, oportunitatile sunt inca si mai reduse si, ca atare, si sansele acestora de a rupe cercul saraciei si a deveni membri activi si productivi ai societatii, adulti independenti financiar.


Accesul la un loc de munca si stabilitatea financiara pentru tinerii vulnerabili reprezinta o componenta importanta a activitatii United Way. In cei 14 ani de existenta, organizatia a sprijinit peste 6.500 de persoane sa isi dezvolte abilitatile necesare pentru a obtine un loc de munca si a deveni independente financiar.


 

Autori