Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net consolidat de 106,8 milioane lei in primele sase luni din 2015 | DoingBusiness.ro
loader

UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net consolidat de 106,8 milioane lei in primele sase luni din 2015

UniCredit Tiriac Bank a realizat un profit net consolidat de 106,8 milioane de lei (24 milioane euro) in primele sase luni ale anului 2015, inainte de interesul minoritar.

In acelasi interval, veniturile operationale consolidate s-au ridicat la 754,3 milioane de lei (169,5 milioane euro), in timp ce cheltuielile operationale au fost de 391,9 milioane de lei (88,1 milioane euro). Astfel, profitul operational inregistrat a fost de 362,4 milioane de lei (81,5 milioane euro).


Rezultatele inregistrate se traduc in indicatori financiari foarte buni: rentabilitatea anualizata a capitalurilor proprii (ROE) se plaseaza la 6,8% iar rentabilitatea activelor (ROA) este de 0,7%. Raportul inregistrat intre costuri si venituri este de 52%.

 

Nivelul provizioanelor aferente creditelor – in valoare de 235,5 milioane de lei – indica abordarea prudenta a Grupului cu privire la risc. Rata de acoperire cu provizioane a creditelor din bilant s-a plasat la 9,23%, in vreme ce Costul riscului anualizat a fost de 221bp in iunie 2015. Rata creditelor neperformante (credite cu intarzieri la plata de peste 90 de zile si credite in cazul carora s-a deschis actiune juridica) este de 9,56%, nivel semnificativ sub media sistemului bancar.

 

Volumul activelor consolidate a totalizat 31 miliarde de lei (6,9 miliarde euro) la sfarsitul lunii iunie 2015. Expunerea bilantiera a portofoliului de credite este de 23,1 miliarde de lei (5,2 miliarde euro), in crestere cu 1,1% comparativ cu finalul anului 2014. UniCredit Tiriac Bank inregistreaza una dintre cele mai mari proportii a creditelor brute in total activ din sistemul bancar romanesc, demonstrand angajamentul ferm al grupului pentru finantarea economiei romanesti. In acelasi timp, depozitele atrase au ajuns la nivelul de 14,1 miliarde de lei (3,2 miliarde euro), in scadere cu 11,2% comparativ cu sfarsitul lui 2014.

 

Rata de solvabilitate individuala la iunie 2015 este de 14,34%, nivel confortabil fata de minimul reglementat. “Primele sase luni din 2015 au fost caracterizate de o evolutie mai buna a economiei, pe fondul cresterii consumului si a increderii oamenilor in viitor. In acelasi timp, insa, nivelul de optimism al companiilor ramane moderat, asteptarile acestora imbunatatindu-se doar gradat. In ceea ce ne priveste, am continuat sa consolidam pozitia puternica pe care UniCredit Tiriac Bank o detine in segmentul companiilor, obtinand o crestere de 3% in acest segment, nivel aproape dublu fata de performanta pietei. Totodata, segmentul creditelor ipotecare a avut o evolutie pozitiva, marcand o crestere de 2,5% in primele sase luni din 2015 fata de finalul anului precedent, reprezentand un motor important al activitatii noastre de retail", a declarat Rasvan Radu, Country Chairman UniCredit in Romania si CEO al UniCredit Tiriac Bank.

 

Segmentul de fonduri europene a afisat, de asemenea, o evolutie remarcabila, in conditiile in care volumul mediu lunar al utilizarilor de facilitati destinate acestui segment a inregistrat in primele sase luni ale anului o valoare cu 12% mai mare decat media inregistrata in anul 2014. Din totalul finantarilor acordate de UniCredit Tiriac Bank segmentului sau de fonduri europene, aproximativ o treime reprezinta finantari in domeniul agricol, ceea ce confirma implicarea bancii in sustinerea acestui segment strategic al economiei romanesti.

 

Individual, UniCredit Tiriac Bank a inregistrat in primele sase luni din 2015 venituri operationale de 617,5 milioane de lei, in scadere cu 5,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.


Cheltuielile operationale aferente aceleiasi perioade au fost de 333,5 milioane de lei, in scadere usoara (1,2%) fata de nivelul din anul trecut, conducand la un raport cost-venituri de 54%, in crestere cu 2,2pp fata de rezultatul aferent anului trecut. Banca a incheiat prima jumatate a anului 2015 cu un profit net de 84,1 milioane de lei, in scadere cu 7,5% fata de H12014.

 

Costul riscului anualizat este de 211bp, rata de acoperire cu provizioane a creditelor reprezinta 9,12%, iar rata creditelor neperformante (credite cu intarzieri la plata de peste 90 de zile si credite in cazul carora s-a deschis actiune juridica) este de 8,17%.

 

La nivelul lunii iunie a.c., volumul activelor era de 27,3 miliarde de lei, cu 4,8% mai mic fata de finalul anului 2014. Valoarea bruta a portofoliului de credite a atins 19 miliarde de lei, in crestere usoara (cu 0,5%) fata de sfarsitul lui 2014, in vreme ce depozitele au fost de 14,2 miliarde de lei, in scadere cu 12,3% comparativ cu acelasi moment. Raportul credite-depozite calculat individual pentru banca a fost de 133,2% la nivelul lunii iunie 2015.

 

UniCredit a incheiat prima jumatate a anului cu un numar de 183 de sucursale, iar numarul angajatilor in Romania a fost de 3.352. Tot in prima jumatate a anului a fost definitivata tranzactia prin care UniCredit Bank Austria AG a cumparat actiunile reprezentand 45% din UniCredit Tiriac Bank S.A. detinute de Tiriac Holdings Ltd., majorandu-si capitalul detinut in cadrul UniCredit Tiriac Bank S.A. de la 50,6% la 95,6%. Astfel, Grupul si-a reafirmat interesul pentru piata din Romania, profitand de ocazia de a-si consolida si extinde pozitia pe piata.

Autori

foto
UNICREDIT BANK SA
   Update cookies preferences