loader

UniCredit Tiriac Bank a finantat intreprinderile mici si mijlocii cu aproape 86 milioane de euro prin intermediul initiativei JEREMIE

UniCredit Tiriac Bank, una dintre principalele institutii bancare din Romania, a acordat intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) un numar de 326 de imprumuturi noi pentru investitii, extindere si sustinerea nevoii de capital prin intermediul initiativei JEREMIE, valoarea totala a imprumuturilor acordate ridicandu-se la 85,7 milioane de euro.

Administrata de Fondul European de Investitii (FEI), initiativa comunitara JEREMIE* urmareste imbunatatirea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare acordate din fonduri structurale. in Romania, initiativa JEREMIE este finantata prin Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” 2007-2013, din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

 

Finantarile acordate de UniCredit Tiriac Bank IMM-urilor din Romania in baza acordului incheiat cu FEI, pana la finele termenului de implementare a acestuia, respectiv iunie 2015, corespund unei rate de absorbtie de circa 98% din valoarea totala de 87,5 milioane euro disponibile a fi acordate in cadrul initiativei JEREMIE.

 

“Ne bucura faptul ca am reusit o promovare atat de buna a acestei initiative in randul beneficiarilor potentiali si ne reafirmam angajamentul de a sustine in continuare in mod activ investitiile si extinderea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii, care constituie un segment strategic pentru banca. In acest sens, in prezent analizam inclusiv participarea in calitate de intermediar financiar in scheme de garantare derulate prin Fonduri Europene Structurale ?i de Investitii aferente perioadei de programare 2014–2020”, a declarat Valentin Boldeiu, Coordonator al Departamentului pentru Fonduri Europene din cadrul UniCredit Tiriac Bank.

 

Astfel, IMM-urile au beneficiat de imprumuturi cu o rata a dobanzii mai mica cu pana la 100 de puncte de baza fata de imprumuturile obisnuite, de garantii reduse si zero costuri pentru garantia JEREMIE.

 

La nivelul portofoliului de credite initiat in contextul initiativei in cadrul UniCredit Tiriac Bank, valoarea medie a unui credit acordat este de aproximativ 263.000 euro, iar valoarea maxima acordata se ridica la 1,87 milioane de euro. Cele mai multe IMM-uri finantate activeaza in domenii precum comertul en-gros (aproximativ 38%), retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc.

 

Din punct de vedere al repartitiei geografice, portofoliul este uniform distribuit la nivelul regiunilor de dezvoltare ale Romaniei. Regiunea care a inregistrat cea mai ridicata rata de absorbtie este Bucuresti-Ilfov (17% din valoarea portofoliului), urmata de regiunile Nord-Vest, Centru, Nord-Est si Sud-Vest, fiecare cu aproximativ 13%.


Nota: * JEREMIE - „Resurse europene comune pentru microintreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii”
 

Autori

foto
UNICREDIT BANK SA