loader

Tinta Romaniei pentru cheltuielile de cercetare si dezvoltare este de 2% din PIB

Tinta stabilita de Romania pentru cheltuielile brute de cercetare si dezvoltare conform Strategiei Europa 2020 este de 2% din PIB, repartizata egal intre sectorul guvernamental si cel privat, se arata in studiul 'Rata de schimb de echilibru si factorii sai - cazul Romaniei', coordonator Lucian Anghel, lansat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP)

'Datele statistice aferente anului 2010 arata ca Romania a cheltuit 0,46% din PIB pentru cercetare (fondurile publice au avut o pondere de 0,25% din PIB iar fondurile private si fondurile din strainatate au inregistrat o pondere de 0,21% din PIB). Efortul la orizontul anului 2020 este relativ egal - sectorul public trebuie sa consemneze o crestere de patru ori a cheltuielilor de cercetare si dezvoltare ca si pondere in PIB, in timp ce sectorul privat (incluzand aici si fondurile externe) o crestere de cinci ori. Atat efortul sectorului public cat si cel al sectorului privat la orizontul anului 2020 sunt deosebit de ambitioase, avand in vedere continuarea procesului de consolidare fiscala a guvernului si restrangerea finantarilor bancare pe fondul noilor reglementari prudentiale din sectorul bancar', se arata in document.

In acest context, atat Guvernul cat si mediul privat de afaceri ar trebui sa exploreze surse alternative de finantare a activitatii de cercetare si dezvoltare precum folosirea Bursei de Valori pentru listarea unor proiecte inovative din domeniul cercetarii sau prin utilizarea unor fonduri de tip venture capital (inclusiv prin crearea unui fond de investitii din surse precum sumele detinute din vanzarea pe bursa a pachetelor minoritare de actiuni la unele companii de stat).

'Guvernul ar trebui sa exploreze posibilitatea investirii in proiecte dezvoltate in sectoare care pot genera export si finantate intr-un sistem 50% sector de stat/50% sector privat sau 75% sector de stat/25% sector privat. (...) Documentele Comisiei Europene arata ca performanta Europei in domeniul cercetarii si inovarii se afla in urma celei a Statelor Unite ale Americii si Japoniei, in timp ce China, Brazilia si India recupereaza decalajele intr-un ritm rapid. Datele statistice confirma acest lucru - UE aloca pentru cercetare 2% din PIB, in timp ce SUA si Japonia aloca 2,79% si respectiv 3,45% din PIB. Discrepantele dintre tarile UE sunt foarte mari - Romania aloca doar 0,47% din PIB pentru cercetare si dezvoltare, cel mai putin din UE, in timp ce Finlanda aloca 3,87% din PIB', informeaza studiul CNP citat de Agerpres.