loader

Thomas Petr (Deloitte): Directiva Solvency II in asigurari ar putea fi efectiva din 2014

Transpunerea in legislatia nationala a primei etape a Directivei europene Solvency II ar urma sa aiba loc in 2014, dupa o posibila aprobare a noilor reglementari privind piata europeana a asigurarilor de catre Parlamentul European, a aratat, joi, Thomas Petr, Actuarial & Insurance Solutions Manager la Deloitte Central Europe.

'Romania a inceput sa se pregateasca treptat pentru adaptarea cerintelor Solvency II in sectorul asigurarilor, iar in vara anului 2013 Consiliul European ar urma sa aprobe reglementarile Solvency II, dupa care, in trimestrul trei din 2013, Parlamentul European urmeaza sa dezbata, pentru a fi aprobate, noile norme ale reglementarii Solvency II, privind piata asigurarilor. Incepand cu 1 ianuarie 2014, Solvency II ar urma sa intre in vigoare, iar din trimestrul trei 2014, va incepe procesul de implementare a directivei in legislatia nationala a tarilor membre UE', a spus Thomas Petr, intr-o conferinta cu tema 'Solvency II: Anticipating challenges, capturing benefits', organizata de Deloitte Romania, la Bucuresti.


Presedintele EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority), Gabriel Bernadino, considera ca 'implementarea Solvency II este foarte probabil sa fie amanata pana in 2016', in contextul in care companiile de asigurari vor ca autoritatea europeana de supraveghere 'sa analizeze cu atentie solicitarea Comisiei Europene pentru revizuirea calibrarii cerintelor de capital pentru investitii pe termen lung, subliniind ca este important ca EIOPA sa aiba pe deplin in vedere impactul acestei revizuiri pentru finantarea economiei europene'.


In ceea ce priveste Directiva Solvency II, asiguratorii vor sa fie lansat un studiu de impact care sa includa testarea masurilor contra-ciclice, intre care si masura privind ajustarea aplicata tuturor obligatiilor asigurarilor de viata, extrapolarea ratei de actualizare si de prima contra-ciclica.


Asiguratorii vor ca EIOPA si Comisia Europeana sa profite de timp si sa se gandeasca la modalitati de a reduce costurile in conformitate cu Directiva Solvabilitate II, precum si modul in care principiile de materialitate si proportionalitate se pot aplica in practica.


Asiguratorii europeni gestioneaza active in valoare de peste 7.700 miliarde euro, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din PIB-ul Uniunii Europene.