loader

The Good Bank, sau care este rolul unei banci bune

Recent a fost lansat raportul „The Good Bank”, rezultatul a 6 luni de dezbateri pe marginea unei intrebari de importanta primordiala pentru economiile noastre: Care este rolul unei banci bune?

Mazars a fost (alaturi de Crédit Suisse, SAP si Capgemini) unul dintre sponsorii principali ai initiativei „The Good Bank” lansate de The Economist Group.

 

Raportul „The Good Bank” sintetizeaza concluziile unei dezbateri organizate prin transmisiuni si discutii online in direct, studii la care au contribuit manageri din sectorul bancar si experti in domeniul serviciilor financiare. Scopul dezbaterii a fost acela de a schita profilul unei banci durabile, eficiente si demne de incredere.

 

Cum se poate recastiga increderea pierduta?

 

Care va fi urmatorul model de afaceri de succes? Care este rolul pe care ar trebui sa-l joace o banca «buna»? Grupului Mazars ii revine, printre altele, responsabilitatea de a sustine in mod independent un model operational care sa sporeasca transparenta, calitatea si increderea in sectorul bancar, promovand astfel stabilitatea financiara si intoarcerea la o crestere durabila”, explica Charles de Boisriou, Global Head of Banking - Mazars.

 

Discutiile s-au concentrat pe aspectele considerate piatra de temelie a unei banci „bune”:

  • Credibilitate: cum pot bancile recastiga increderea unui public inca sceptic?
  • Inovatie: majoritatea celor supusi sondajului (52%) in timpul dezbaterii transmise online considera ca cele mai valoroase inovatii referitoare la sistemul bancar provin din afara sectorului in cauza.
  • Eficienta: pot bancile furniza creditele de care economia au nevoie pentru a se dezvolta, satisfacand totodata cerintele actionarilor, ale autoritatilor de reglementare, ale deponentilor si pe cele asociate interesului publicului mai larg?

 

Din punctul nostru de vedere, progresul poate fi promovat pe doua cai: prin reglementari legislative sau prin adoptarea celor mai bune practici chiar de catre jucatorii de pe piata. Ambele sunt necesare si se completeaza reciproc. Bunele practici care respecta interesul public ar trebui adoptate si puse in aplicare in mod firesc – mai ales cele care si-au dovedit deja efectul benefic asupra sectorului bancar. Organizarea unor dezbateri asemanatoare celor propuse de programul The Good Bankcontribuie la identificarea unor solutii mai eficiente, datorita diversitatii participantilor si a punctelor de vedere exprimate.

 

„În cele din urma, concurenta se va dovedi forta cea mai utila in aceasta situatie. Nu guvernele, nu autoritatile de reglementare, nu politicienii, ci concurenta va fi cea care va ghida elaborarea normelor si a optimizarilor”declara Jonathan McMahon, partener la Mazars, Global Head of Regulation and Bank Restructuring.

 

„Bancile trebuie sa atraga experti de cea mai buna calitate, in conditiile in care se fac presiuni – legislative sau de alta natura – pentru a limita remuneratia oferita cadrelor de conducere, fiind totodata nevoite sa faca fata obligatiei de a asigura credite si lichiditati pentru piata, in contextul presiunilor exercitate de autoritatile de reglementare. Ele trebuie sa atinga toate aceste obiective si sa sporeasca concomitent valoarea oferita actionarilor. Acest exercitiu de echilibristica trebuie mentinut cat timp bancile se straduiesc sa recastige increderea clientilor” sustineSteve Brecher, partener la WeiserMazars (SUA).

 

În Romania:

„Înca din perioada anterioara crizei, o parte a bancilor din Romania si-a conjugat eforturile pentru a sparge zidul de gheata creat artificial intre institutia de credit si client in anii ’90, dintr-o explicabila reticenta fata de risc a institutiilor de credit, dublata de o lacuna a unei practici libere si a unei structuri statistice. Astfel, inca de la inceputul anilor 2000, relatia “prietenoasa” de abordare a clientilor si a problematicilor reale cu care se confrunta acestia reprezinta pentru institutiile de credit din Romania un model de business, in prezent consolidandu-se institutii si proceduri bancare care au ca scop cultivarea dialogului constructiv intre banca si client.”, a precizat Matei Dimoftache – Avocat Senior, SCA Duncea, Stefanescu / Mazars.

 

De ce Mazars?

Participare activa la dezbaterile publice

 

În prezent, nu mai poate fi negat faptul ca actuala criza economica si financiara, care destabilizeaza economia mondiala incepand cu anul 2008, a afectat echilibrul anterior si impune acum reforme structurale profunde, care sa redeschida calea catre stabilitate financiara internationala si catre o crestere economica viguroasa si profitabila pentru toti.

 

Grupul Mazars se angajeaza sa faciliteze organizarea de dezbateri si discutii pe teme economice de maxima importanta. Suntem de parere ca sporirea rolului inteligentei colective este un factor decisiv, care conduce la stabilirea unor forme mai eficiente de cooperare si care face posibila implementarea unor solutii adecvate si bine gandite pentru dezechilibrele constatate. Iata de ce suntem mandri sa participam la programul The Good Bank.

 

La Mazars, al carui model de dezvoltare este stimulat constant de diversitatea oamenilor nostri si de caracterul complementar al sferelor lor de competenta, suntem convinsi ca cele mai bune raspunsuri posibile la provocarile ridicate de actuala situatie vor avea ca sursa inteligenta colectiva. Într-adevar, putem constata ca firmele, comunitatile si statele care progreseaza sunt cele capabile sa ofere un tel comun eforturilor lor, sa lamureasca problemele complexe actuale si sa adopte o viziune in care fiecare individ poate avea un impact si poate contribui la dinamica colectiva astfel generata.

 

Transparenta si incredere: modelul propus de Mazars

 

În legatura directa cu obligatia de a servi interesul general, pe care o consideram apanajul profesiilor noastre, ne exprimam convingerea ca una dintre responsabilitatile grupului Mazars in ansamblu este sa sustina in mod independent un model organizational pentru profesiile noastre. Consideram ca acest model ar trebuisa sporeasca transparenta si increderea in pietele de capital si sa promoveze astfel stabilitatea financiara si revenirea la cresterea economica. Acesta este scopul care a ghidat contributia noastra activa la dezbaterea pe marginea profesiilor din domeniul auditului. Astfel se explica si alegerea noastra de a publica un raport anual care prezinta conturile consolidate conform normelor IFRS si auditate in mod independent. Pana in prezent, suntem singurul grup international specializat in audit si in servicii de consultanta care se supune unui astfel de exercitiu solicitant, in aceleasi conditii ca si clientii nostri cotati la bursa.

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL