loader
TC Capital achizitioneaza o ferma de 6.550 de hectare in judetul Timis, printr-o tranzactie de 23,5 milioane de euro

TC Capital achizitioneaza o ferma de 6.550 de hectare in judetul Timis, printr-o tranzactie de 23,5 milioane de euro

Odata cu achizitionarea acestei noi ferme, suprafata exploatata de KC Agro a ajuns la aproape 10.000 de hectare

TC Capital investeste 23,5 milioane de euro in achizitia unei ferme de cereale si seminte oleaginoase situata in Buzias, judetul Timis. Aceasta tranzactie este a doua investitie agricola majora a TC Capital dupa KC Agro, prima sa investitie in agricultura, care a avut loc in 2014. Ambele investitii sunt gestionate de oamenii de afaceri turci Ali Capa si Ertugrul Karaevli. Proprietatea este situata la aproximativ 35 km de Timisoara si a fost cumparata de la Gespie SAS, o companie franceza. Tranzactia a fost incheiata in iulie 2020, cu asistenta casei de avocatura Dentons, si a fost partial finantata de Libra Internet Bank. Acest acord consolideaza pozitia TC Capital in sectorul agricol romanesc, unde compania detine deja, prin KC Agro, alte doua ferme situate in judetele Buzau si Braila, cu o suprafata totala de aproximativ 2.900 de hectare.

Ferma exploateaza aproximativ 6.550 ha de teren arabil, iar reprezentantii TC Capital intentioneaza sa diversifice operatiunile in activitati agricole intensive, cu valoare adaugata mare, cum ar fi plantatiile de afini si aluni, precum si in productia extensiva de cereale si seminte oleaginoase.

Ali Capa, CEO al TC Capital si Managing Partner al KC Agro: „Odata cu achizitionarea acestei noi ferme, suprafata exploatata de KC Agro a ajuns la aproape 10.000 de hectare, ceea ce ne face un jucator agricol notabil in Romania. Operatiunile noastre sunt acum distribuite in diferite zone geografice, ceea ce faciliteaza gestionarea riscurilor generate de conditiile meteorologice. Cu acest nou proiect, urmarim, de asemenea, diversificarea mixului nostru de produse. Pe langa productia conventionala de cereale si seminte oleaginoase, dorim sa ne extindem si pe segmentul de produse cu valoare adaugata si cu un randament ridicat, cum ar fi productia ecologica de boabe si seminte oleaginoase si activitati agricole intensive, si anume dezvoltarea livezilor in noua noastra ferma de langa Timisoara”.

Procesul de evaluare si negociere a inceput la sfarsitul anului 2018, iar principalele avantaje ale acestei proprietati sunt, printre altele, un bun istoric al precipitatiilor si un microclimat favorabil, calitatea solului din aceasta zona si natura compacta a terenului care il fac perfect pentru culturile care vor creste aici. Alte avantaje constau in faptul ca sistemele de irigatii partiale sunt deja instalate, iar clima si solul sunt propice pentru produse cu randament ridicat.

Suntem optimisti ca aceasta proprietate va fi una profitabila incepand cu primul an de operare. KC Agro, prima noastra investitie in agricultura, a fost un proiect de mare succes in cei 6 ani ai sai, obtinand un profit operational puternic pe tot parcursul. Agricultura, ca sector, este foarte ferita de impactul negativ al crizelor economice, iar performanta si evaluarile raman intacte la impactul crizelor, cum ar fi cea generata de pandemia Covid-19. Nu am vazut pana acum efecte ale crizei, manifestandu-se in agricultura. Pretul terenurilor agricole a fost in crestere pentru cel de-al 20-lea an consecutiv, iar astfel castigurile de capital sunt destul de puternice. As dori sa multumesc bancii noastre finantatoare Libra Internet Bank si consilierilor nostri juridici Dentons pentru sprijinul acordat in aceasta tranzactie ”, a incheiat Ali Capa

Perry Zizzi, Managing Partner al Dentons Bucuresti, care are mai mult de 25 de ani de experienta in tranzactii de M&A (fuziuni si achizitii) transfrontaliere, cu sprijinul asociatului senior Doru Postelnicu si al unei echipe juridice dedicate din cadrul Dentons, a consiliat  TC Capital cu privire la tranzactie.

Libra Internet Bank, membra din 2003 a grupului american de investitii New Century Holdings, este una dintre cele mai dinamice banci din Romania. Cu o retea de 55 de sucursale, banca este specializata in domenii precum profesiile liberale, dezvoltari imobiliari, agribusiness sau segmentul IMM-urilor si acorda o atentie deosebita tehnologiei moderne si parteneriatelor cu fintech-urile.

De peste 8 ani, Libra Internet Bank este un partener solid pentru agricultura din Romania. Avem solutiile si specialistii necesari pentru a sprijini acest pilon important al economiei, iar aceasta finantare reprezinta inca o confirmare a angajamentului pe care ni-l asumam in sustinerea dezvoltarii clientilor nostri. Continuam sa fim o banca dinamica si avem alaturi parteneri de actiune”, a declarat Liviu Barda, Director Sucursala Large Corporate & International Desk - Regina Elisabeta, Libra Internet Bank.

Despre KC Agro si TC Capital

KC Agro, prima companie de investitii in agricultura a TC Capital, a fost infiintata in 2014 de catre Ali Capa si Ertugrul Karaevli. Prima achizitie a fost un teren de 1.900 de hectare pentru a efectua operatiuni agricole constand in productia de cereale si seminte oleaginoase in Luciu, judetul Buzau. Pentru acest proiect, echipa de management a construit de la zero operatiunile agricole. In 2016, suprafetele operationale au fost extinse cu 830 de hectare odata cu achizitionarea unei a doua ferme in Ianca, judetul Braila. In prezent, KC Agro opereaza aproximativ 2.900 de hectare de teren agricol.

Pe langa KC Agro, TC Capital are investitii in alte doua companii din domeniul imobiliar. Una dintre acestea este Hyperion Towers, un proiect de spatii de birouri cu 40.000 mp in Pipera. De asemenea, compania este partener in faza actuala a proiectului rezidential Cosmopolis cuprinzand 178.000 mp si peste 2.200 de unitati rezidentiale. TC Capital are active de circa 50 de milioane de euro.