loader

Sterling Resources anunta o descoperire de gaze in Perimetrul Pelican

Sterling Resources a descoperit gaze in urma forajului primei sonde de explorare, Eugenia-1, din Perimetrul Pelican, platoul continental romanesc al Marii Negre, potrivit unui comunicat transmis de companie

Sonda a fost sapata pana la o adancime totala de 2.276 metri pe traiect, respectiv de 2.248 metri de la nivelul marii pe verticala. Analiza preliminara a investigatiilor geofizice indica prezenta gazelor intr-o portiune totala de 22 de metri in gresii din Cretacicul superior, in principal in doua intervale. Porozitatea medie variaza intre 10 si 20% iar saturatiile medii de gaze sunt cuprinse intre 55 si 62%. Formatiunile de gresii sunt localizate in intervalul 1.938-2.038 metri pe traiect. Datele de presiune ale formatiunii si probele de gaze colectate prin instrumentele de carotaj in gaura libera confirma prezenta gazelor in aceste intervale. Analize mai detaliate asupra carotajelor si datelor de presiune se afla in lucru.

'Ne-am atins astfel obiectivele afirmate cu mult in urma de a relua operatiunile in Romania iar in continuare intentionam sa analizam aceste rezultate in vederea planificarii unui program de lucrari ambitios in ambele perimetre in urmatorii doi ani', a declarat presedintele Sterling, Mike Azancot.

In plus fata de aceste gresii din Cretacicul Superior, o alta zona de interes cu o grosime de 20 de metri se evidentiaza intr-o sectiune de calcare Eocene de la 1.900 la 1.938 de metri. Intervalul a prezentat indicatii de gaze in timpul forajului dar incercarile de a recolta date de presiune nu au avut succes, ceea ce nu este neobisnuit pentru carbonati unde porozitatea este limitata. Se vor intreprinde investigatii geofizice pentru a determina daca calcarele Eocene ar putea fi saturate cu gaze si puse in productie, cum a fost cazul sondei adiacente Olimpiskaya.

'Sonda Eugenia-1 este prima sonda de explorare sapata in Perimetrul Pelican de 2.312 kilometri patrati, echivalent cu 10 perimetre din Marea Nordului apartinand Marii Britanii', a declarat Patrick Whitley, Vice-Presedinte Sterling Resources, Explorari Internationale.

Un al treilea obiectiv, localizat la mai mica adancime, insa cu un grad de risc ridicat, l-a reprezentat verificarea stratigrafiei unei zone depresionare intinse a Oligocenului evidentiata de investigatiile seismice. Desi forajul a fost efectuat in directia inclinarii pentru a permite saparea obiectivelor din Eocen si Cretacic Superior aflate mai jos in aceeasi locatie a sondei, s-au identificat 100 de metri de gresii de buna calitate cu indicatii minore de gaze.

'Avand in vedere calitatea si cantitatea nisipurilor potential colectoare, structura Oligocenului este un prospect promitator localizat mai sus structural fata de actuala sonda', a adaugat Patrick Whitley.

Midia Resources SRL, filiala detinuta integral de Sterling Resources Ltd (cota de participare de 65%), este operatorul perimetrelor Midia si Pelican din largul Marii Negre apartinand Romaniei, ceilalti parteneri fiind Petro Ventures Europe BV (20%) si Gas Plus International BV (15%).

Sterling Resources Ltd. este o companie canadiana de petrol si gaze cu sediul la Calgary, provincia Alberta, listata la bursa in Canada. Compania deruleaza operatiuni in Regatul Unit, Romania, Franta si Tarile de Jos si actiunile sale sunt tranzactionate la Bursa de Valori TSX sub simbolul 'SLG'.

Tinta stabilita de Romania pentru cheltuielile brute de cercetare si dezvoltare conform Strategiei Europa 2020 este de 2% din PIB, repartizata egal intre sectorul guvernamental si cel privat, se arata in studiul 'Rata de schimb de echilibru si factorii sai - cazul Romaniei', coordonator Lucian Anghel, lansat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).