Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator #SigurantaOnline: Atentie la reduceri false si investitii miraculoase. Cum sa evitati capcanele digitale in sezonul cadourilor | DoingBusiness.ro
loader
#SigurantaOnline: Atentie la reduceri false si investitii miraculoase. Cum sa evitati capcanele digitale in sezonul cadourilor

#SigurantaOnline: Atentie la reduceri false si investitii miraculoase. Cum sa evitati capcanele digitale in sezonul cadourilor

Campania #SigurantaOnline le ofera utilizatorilor informatii clare si utile despre cele mai comune tipuri de frauda si cum pot fi prevenite

Sezonul sarbatorilor este o perioada in care tentativele de frauda online ating cote maxime. Asociatia Romana a Bancilor (ARB), Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC) si Politia Romana, initiatorii proiectului national de constientizare #SigurantaOnline (sigurantaonline.ro), ofera sfaturi esentiale pentru o vacanta linistita, fara incidente financiare sau de securitate.

Campania #SigurantaOnline le ofera utilizatorilor informatii clare si utile despre cele mai comune tipuri de frauda si cum pot fi prevenite.

Ghid de prevenire a fraudelor: recunoaste tipologiile periculoase

1.Frauda „Reduceri false”

• Exemplu: Reducerile exagerate sau ofertele care par „prea bune pentru a fi adevarate” sunt adesea capcane. Accesarea linkurilor sau efectuarea platilor prin aceste platforme poate duce la furtul datelor personale si financiare.

• Recomandare: Acordati o atentie sporita site-urilor de cumparaturi si evitati mirajul ofertelor prea bune ca sa fie adevarate!

2. Frauda de tip „Investitii miraculoase”

• Exemplu: Daca cineva iti ofera o oportunitate „unica” de investitie cu „zero riscuri” si „venituri garantate” intr-un timp scurt, fii sigur ca este o frauda.

• Recomandare: Nu exista surse de imbogatire rapida! Nu instalati aplicatii legate de investitii la cererea unor consultanti financiari si, inainte de a investi, verificati daca oferta este reala.

3. Frauda de tip Spoofing (preluarea identitatii altei institutii/persoane)

• Exemplu: Indiferent de numarul/denumirea institutiei afisat/a pe ecranul telefonului, retineti ca niciun angajat al Bancii, Politiei sau altei autoritati nu  va cere sa faceti un transfer, sa accesati un credit sau sa oferiti datele cardului bancar.

• Recomandare: Nu va lasati manipulati! Evitati sa faceti orice plata sub presiune! Infractorii pot sa foloseasca orice pretexte, datoria dumneavoastra este sa faceti toate verificarile inainte de a actiona. Spre exemplu, sunati la banca apeland numarul de telefon de pe site-ul bancii, daca primiti un telefon suspect legat de conturile bancare.

4. Frauda „Phishing” (e-mailuri sau mesaje suspecte)

• Exemplu: Mesajele care solicita actualizarea urgenta a datelor contului sau confirmarea platii prin linkuri suspecte pot redirectiona utilizatorii catre pagini false care colecteaza informatii sensibile.

• Recomandare: Actualizati datele personale prin canalele oficiale puse la dispozitie de banca la care aveti cont. Nu furnizati niciodata datele de conectare la Internet/Mobile Banking si nici datele de pe fata si spatele cardului. Datele de card se folosesc doar de utilizatorul acestuia cand efectueaza plati pe site-uri securizate si nu atunci cand este conectat la o retea WI-FI publica, ci trebuie sa fie securizata.

5. Frauda „Social Media Giveaway”

• Exemplu: Concursurile false de pe retele sociale care solicita date personale sau plati „pentru revendicarea premiului” pot fi capcane pentru furtul identitatii sau accesarea conturilor financiare.

• Ramaneti vigilenti la tentativele de frauda online.

Alte recomandari pentru sarbatori linistite:

• Folositi metode sigure de plata prin platforme recunoscute.

• Protejati-va dispozitivele cu software actualizat si cu solutii antivirus.

• Nu partajati niciodata datele sensibile, cum ar fi PIN-ul cardului sau parolele, prin e-mail sau telefon.

• Fiti vigilenti la orice oferta „prea buna pentru a fi adevarata”.

Intampinati sarbatorile in siguranta

Campania #SigurantaOnline are ca scop educarea si protejarea utilizatorilor in fata fraudelor cibernetice. Cu sprijinul ARB, DNSC si al Politiei Romane, comunitatea poate adopta masuri proactive pentru a evita capcanele digitale. Pentru mai multe informatii si resurse, vizitati sigurantaonline.ro si testati-va cunostintele prin quiz-ul interactiv disponibil pe site.

                                                                                                                 ###

Despre Proiectul #SigurantaOnline

Proiectul national de educatie digitala si prevenire a criminalitatii informatice  #SigurantaOnline este menit sa ofere cele mai bune practici de securitate cibernetica, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca tinerii si copiii sa devina victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware. Proiectul este o initiativa a Politiei Romane, Directoratului National de Securitate Cibernetica si Asociatiei Romane a Bancilor, alaturi de care s-au parteneriat pe parcurs Ambasada Elvetiei in Romania, Swiss WebAcademy si ATTACK Simulator.

www.dreptullabanking.ro

www.sigurantaonline.ro

Autori

   Update cookies preferences