Asociatia Româna a Bancilor (ARB), Politia Româna si Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC) avertizeaza, prin intermediul proiectului national de prevenire a criminalitatii informatice si educatie digitala #SigurantaOnline (sigurantaonline.ro), ca infractorii cibernetici pot profita de perioada Black Friday pentru a obtine venituri ilicite sau un volum mare de date sensibile (date personale si financiare). Atacatorii se folosesc mereu de context pentru a-si perfectiona metodele de atac, iar perioada cu cel mai mare volum de cumparaturi online constituie o oportunitate perfecta de a se deghiza in furnizori de diverse servicii sau companii, pentru a atrage in capcana cumparatorii interesati de promotii si de reduceri de preturi.
Metode comune de frauda si sfaturi pentru a le preveni:
- Site-uri false de comert online
- Descriere: Infractorii creeaza site-uri de cumparaturi false, care imita/cloneaza paginile web ale magazinelor legitime, oferind preturi incredibil de mici.
- Prevenire: Efectuati cumparaturi doar pe site-uri sigure, cu adrese securizate (https) si informatii de contact verificate. Un magazin virtual trebuie sa contina date legate de compania care il opereaza, adresa fizica, date de contact etc.
- Phishing prin mesaje sau emailuri false
- Descriere: Cetatenii pot primi emailuri sau mesaje tematice de Black Friday prin care se solicita sa acceseze link-uri malitioase sub pretextul unor oferte exclusive sau premii. Aceste link-uri pot duce la pagini de phishing care colecteaza informatii financiare.
- Prevenire: Evitati sa dati click pe link-uri care provin din surse necunoscute si verificati adresa expeditorului. Magazinele nu cer informatii sensibile prin email sau SMS. Accesati site-ul dorit prin scrierea adresei in browser. Fiti atenti la emailurile care pretind a fi de la magazine mari, in special cele care cer informatii personale sau financiare.
- Produse contrafacute
- Descriere: Unele magazine ofera produse contrafacute la preturi mari, pretinzând ca sunt originale.
- Prevenire: Cumparati doar de la vânzatori de incredere si evitati preturile mult prea mici pentru produse de lux.
- Fraude promovate prin anunturi pe retelele sociale
- Descriere: Reclamele de pe retelele de socializare cu anunturi frauduloase care promit reduceri incredibile sunt tot mai frecvente si pot redirectiona/conduce catre site-uri false/nesigure care colecteaza informatii personale si de plata.
- Prevenire: Daca o oferta pare prea buna si prea ieftina, atunci riscul de frauda este foarte mare. Verifica legitimitatea magazinului si a ofertei prin compararea preturilor si recenziilor, dar nu va lasati influentati doar de recenziile de pe social media, in mod special de acolo unde ai gasit si „oferta” promovata.
- Metode de plata nesigure
- Descriere: Unele site-uri cer detalii de plata fara a avea masuri de securitate adecvate.
- Prevenire: Folositi metode de plata sigure, cum ar fi carduri cu protectie anti-frauda si confirmare suplimentara a platilor. Activati alertele pentru conturile bancare si aplicatiile de plata pentru a detecta rapid activitati suspecte.
- Pastrati confidentiale datele cardului si parolele de acces la conturile bancare! Sa nu furnizati datele de pe cardul bancar in nicio situatie: numarul, data de expirare si codul de securitate de pe spatele cardului format din trei cifre. Aceste date se folosesc doar de catre utilizator pentru plata online pe site-uri securizate si nu atunci când sunteti conectat la o retea Wi-Fi publica, ci trebuie sa fie securizata.
In plus, pentru a evita fraudele, inainte de a face vreo plata se pot verifica prin intermediul unor solutii gratis, cum sunt http://scamadviser.com/ sau http://virustotal.com/, site-urile de unde se face achizitia, sursele mesajelor de promovare sau alte informatii primite.
Pentru informatii suplimentare, recomandari complete despre siguranta in mediul digital sau chiar pentru posibilitatea de a va antrena sa evitati principalele amenintari din mediul online, accesati site-ul www.sigurantaonline.ro, parte a proiectului de prevenire a criminalitatii informatice #SigurantaOnline.
Despre Proiectul #SigurantaOnline
Proiectul national de prevenire a criminalitatii informatice si educatie digitala #SigurantaOnline este menit sa ofere cele mai bune practici de securitate cibernetica, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca tinerii si copiii sa devina victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware. Proiectul este o initiativa a Asociatiei Române a Bancilor, Politiei Române si Directoratului National de Securitate Cibernetica, alaturi de care s-au parteneriat pe parcurs o mai multi parteneri, respectiv institutii publice, organizatii non-guvernamentale, companii, cu interes in domeniu.