loader

Romanii au pus deoparte 150 mil. RON in 2013 la pensia facultativa, cu 21% mai mult ca in 2012

Cele 10 fonduri de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns la sfarsitul anului 2013 la un numar total de circa 313.000 de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de peste 811 mil. RON (184 mil. EUR), potrivit datelor centralizate de APAPR

In 2013, randamentul mediu obtinut de toate aceste fonduri de pensii private facultative a fost de 11,33%, cea mai buna valoare din ultimii trei ani.

 

In cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon III au crescut cu peste 35%, evolutie peste asteptarile industriei, determinata in principal de rezultatele investitionale foarte bune. Daca in ianuarie 2013 APAPR estima active nete de 780 mil. RON la finele anului (link), statistica arata acum active nete de peste 811 mil. RON in conturile participantilor la sistem.

 

Doar in 2013, participantii la fondurile de pensii facultative au virat in sistem contributii in valoare de 150 mil. RON, cu 21% mai mult decat in 2012 si in acelasi timp cel mai ridicat nivel anual de la startul sistemului, la mijlocul anului 2007. In timp ce numarul participantilor a crescut in cursul anului trecut sub asteptarile industriei, volumul record de contributii denota un inceput de revigorare a sistemului pensiilor facultative.

 

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private facultative au realizat, de la lansarea lor in luna mai 2007 si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 8,28%.

 

La finele anului 2013, APAPR a propus Autoritatii de Supraveghere Financiara un pachet de masuri pentru a revigora sistemul pensiilor facultative, iar dezbaterile pe marginea acestor solutii vor continua pe parcursul acestui an.

 

„Consideram ca volumul record de contributii platite de clienti este un vot de incredere dat sistemului de pensii private si in acelasi timp un semn de usoara revigorare a sistemului, care a evoluat in ultimii ani sub asteptarile industriei, in termeni de active si participanti. De asemenea, randamentele foarte bune inregistrate de fonduri, precum si deductibilitatea fiscala atractiva a pensiilor facultative, mai ales pentru angajatori, constituie o baza de crestere si dezvoltare a sistemului in anii urmatori”, a comentat Marius Popescu, presedintele APAPR.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL