Episodul 4 al mini-documentarului „Romania Unfolds” - proiect initiat si sustinut de Veolia Romania, exploreaza modele educationale inovatoare, precum cele implementate de Colegiul Silvic „Bucovina” si Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, care demonstreaza cum educatia practica poate sprijini integrarea tinerilor pe piata muncii, contribuind la sustenabilitatea sistemului educational.
Platforma „Romania Unfolds” aduce in prim-plan exemple de bune practici in invatamant, care promoveaza incluziunea si excelenta, aratand cum accesul la educatie de calitate este posibil prin solutii sustenabile adaptate realitatilor locale.
Platforma „Romania Unfolds”, un proiect Veolia Romania, lanseaza cel de-al patrulea episod al primului mini-serial documentar despre sustenabilitate din Romania, un demers menit sa inspire si sa informeze, de data aceasta, asupra importantei educatiei de calitate. Dedicat Obiectivului de Dezvoltare Durabila (ODD) 4, acest episod exploreaza modele educationale care faciliteaza accesul la o educatie incluziva si echitabila, adaptata realitatilor actuale ale pietei muncii.
Romania, unde rata abandonului scolar atinge 15,6%, iar performantele la testele PISA sunt sub media europeana, are nevoie de solutii care sa raspunda provocarilor din educatie. In acest sens, „Romania Unfolds” promoveaza o serie de modele de bune practici ce pot contribui semnificativ la dezvoltarea sustenabila a sistemului educational.
Episodul 4 prezinta povesti inspirationale din domeniul educatiei, demonstrand ca, prin implicare, putem schimba in bine viitorul copiilor nostri. Un prim exemplu il constituie Colegiul Silvic „Bucovina”, care incurajeaza excelenta academica si formarea practica in domeniul silvic a celor peste 1.100 de elevi, fiind primul colegiu din tara care a inscris o echipa de fete la Concursul European de Competente in Silvicultura – un pas important pentru asigurarea egalitatii de sanse. In Romania, doar 8,4% dintre elevii din invatamantul tehnic beneficiaza de practica la locul de munca, mult sub media europeana de 60,1%, iar Colegiul Silvic „Bucovina” a reusit sa dezvolte programe individualizate de scolarizare pentru integrarea si dezvoltarea tinerilor din diverse medii sociale.
De asemenea, aceasta editie aduce in prim-plan initiativa Asociatiei pentru Valori in Educatie (AVE) si platformei educationale Brio, pentru combaterea analfabetismului functional. In Romania, 46,6% dintre elevii de 15 ani au dificultati mari la matematica, iar 40,8% intampina probleme de citire si intelegere a textelor, comparativ cu media europeana, de aproximativ 22%. Ca raspuns, AVE si Brio au creat primul Test National de Alfabetizare Matematica, oferind profesorilor un instrument gratuit pentru evaluarea si imbunatatirea competentelor matematice ale elevilor.
Programul educational al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, dezvoltat in parteneriat cu Apa Nova - parte din Grupul Veolia Romania, este un alt exemplu de succes. Aici, elevii au acces la cunostinte teoretice si practice in noile tehnologii din domeniul instalatiilor, beneficiind de locuri de munca garantate in baza performantelor atinse. Conform datelor, aproape 60% dintre tinerii care finalizeaza un stagiu de practica continua colaborarea cu angajatorul, fata de media europeana de 39%. Din 2018 pana in prezent, 191 de elevi au participat la programul de invatamant dual, dintre care 66 au absolvit, iar 30 sunt deja angajati in cadrul Apa Nova.
„In prezent, Veolia Romania deruleaza proiecte care acopera intregul spectru educational: de la ciclul gimnazial, liceal si pana la etapa universitara. Prin parteneriatul cu Asociatia pentru Valori in Educatie (AVE), contribuim la dezvoltarea leadership-ului in scoli, sprijinind directorii sa devina factori de schimbare in comunitatile lor. Totodata, sustinem invatamantul dual, colaborand cu Colegiul Tehnic Anghel Saligny, si promovam excelenta in invatamantul superior, prin parteneriate cu mai multe universitati. Credem ca educatia practica, orientata spre cerintele actuale ale pietei muncii, este cheia pentru a forma profesionisti capabili sa raspunda provocarilor viitorului.” – Irina Munteanu, promotor al educatiei de calitate din partea Veolia Romania.
Proiectul „Romania Unfolds” isi propune sa sprijine exemple de sustenabilitate locala si sa contribuie direct la cresterea valorii educationale. Misiunea platformei, de a arata cum comunitatile pot cataliza eforturile de sustenabilitate, este sustinuta de Veolia Romania, campion al transformarii ecologice, angajat in dezvoltarea de solutii adaptate vremurilor noastre. Astfel, „Romania Unfolds” nu doar ca documenteaza, ci si inspira, prezentand cum educatia poate deveni un motor de progres social in Romania.
DESPRE VEOLIA
Grupul Veolia isi propune sa fie compania de referinta pentru transformarea ecologica. Cu o prezenta pe 5 continente si aproape 220.000 de angajati in intreaga lume, Grupul ofera solutii utile si practice pentru gestionarea apei, deseurilor si energiei, care sa contribuie la o schimbare radicala a contextului actual. Prin intermediul celor trei divizii complementare, Veolia ajuta la dezvoltarea accesului la resurse, la conservarea si refacerea acestora. In 2023, Grupul Veolia a furnizat apa potabila pentru 113 milioane de persoane si servicii de canalizare pentru 103 milioane de persoane, a produs aproape 42 de milioane de terrawati ora de energie si a tratat 63 de milioane de tone metrice de deseuri. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) a obtinut venituri consolidate de 45.3 miliarde de euro in 2023. - www.veolia.ro