loader

Raport economic zilnic - 18 februarie

Sicomed a raportat o pierdere neta pe trim. IV 2012, dar mai mica fata de anul anterior; SIF Banat Crisana intentioneaza sa cumpere administratorul SIF Muntenia; Biofarm - cifra de afaceri pe trim. IV 2012 in linie cu estimarile, profitul afectat de costuri ridicate cu tertii

Sicomed a raportat o pierdere neta pe trim. IV 2012, dar mai mica fata de anul anterior

Producatorul de medicamente Sicomed (SCD) a raportat pe trim. IV 2012 o scadere a cifrei de afaceri cu 13% fata de perioada similara a anului anterior, la 46 mil. RON. Cheltuielile cu materiile prime au avansat cu 39% la 17 mil. RON pe cand salariile au crescut cu 19% la 12,5 mil. RON si cheltuielile cu prestatiile externe s-au majorat cu 26% la 20 mil. RON. Alte cheltuieli operationale au scazut insa cu 68% la 5 mil. RON si SCD a inregistrat castiguri din reevaluarea stocurilor de 1,5 mil RON fata de pierderi de 1 mil. RON in T4 2011. Astfel SCD a raportat o pierdere operationala de 2 mil. RON fata de o pierdere de 9 mil. RON in trim. IV al anului 2011. Castigurile financiare s-au injumatatit la 0,7 mil. RON si astfel Sicomed a inregistrat o pierdere neta de 2,2 mil. RON fata de 8 mil. RON in T4 2011. In 2012 vanzarile au avansat cu 5% la 248 mil. RON si profitul net a scazut cu 22% fata de 2011 la 30 mil. RON. Ne asteptam ca actionarul majoritar Sanofi-Aventis sa ceara o rata de distribuire a dividendului apropiata de 100% si astfel dividendul pe actiune ar fi apropiat de 0,069 RON. Luand in considerare ultimul pretul de inchidere, randamentul dividendului se apropie de 8%.

 

 SIF Banat Crisana intentioneaza sa cumpere administratorul SIF Muntenia

Printr-un comunicat catre bursa, s-a anuntat ca SIF Banat Crisana (SIF1) intentioneza sa cumpere administratorul SIF Muntenia (SIF4) de la actionarii sai, in principal fosti si actuali angajati ai acestuia din urma. Negocierile dintre cele doua parti au demarat. Reamintim ca actualul administrator este contestat de un grup de investitori care incearca sa numeasca Consiliul Reprezentantilor. Chiar daca pe termen scurt aceasta stire ar putea avea un efect pozitiv asupra actiunilor SIF4, vedem stirea ca negativa daca tranzactia va fi aprobata de reglementator. Reamintim ca la SIF1 a avut loc o schimbare de conducere "in spatele cortinei", fostul director general ajungand la un pact cu actualul.

 

Biofarm - cifra de afaceri pe trim. IV 2012 in linie cu estimarile, profitul afectat de costuri ridicate cu tertii 

Biofarm a raportat rezultatele pe trim. IV 2012 sub standardele internationale de contabilitate, in timp ce pana acum raportarile erau facute doar sub standarde locale. In timp ce cifra de afaceri pentru T4 12 a crescut cu 6% la 28 mil. RON (cu 3% sub estimarea noastra), suntem dezamagiti de performanta operationala. Costurile cu prestatiile externe, in principal cheltuieli cu promovarea, au crescut cu 39% fata de T4 11 la 13 mil. RON (cu 34% peste estimarea noastra), partial explicate de campaniile intense TV. Astfel, rezultatul operational a fost afectat negativ si BIO a raportat pierdere operationala trimestriala pentru prima data in ultimii cinci ani de 1,7 mil. RON, in timp ce noi asteptam profit operational. Reevaluarea portofoliului de actiuni (castiguri de 3 mil. RON, fata de pierderi de 1,6 mil. RON in T4 11) a influentat pozitiv rezultatul financiar (4 mil. RON, de sase ori mai ridicat comparativ cu T4 11 si similar cu estimarile noastre). Astfel, BIO a raportat un profit net de 3,7 mil. RON, in crestere de 5 ori fata de anul trecut, date fiind elementele speciale din rezultatul financiar si unei rate de taxare mai scazute. Ajustat pentru reevaluarea actiunilor, profitul net a scazut cu 70% la 0,6 mil. RON, inca un rezultat pozitiv datorita veniturilor din dobanzi. In 2012, vanzarile au avansat cu 12% la 105 mil. RON, cu 1% peste estimarile noastre, in timp ce profitul net a crescut cu 45% la 21 mil. RON, cu 6% sub estimarea noastra. In urma convergentei la IFRS, compania a ajustat in crestere capitalul social. Acest lucru s-a reflectat in bilant ca o scadere a rezultatului reportat care este acum de 12,9 mil. RON luand in calcul profitul pe 2012. Acesta reprezinta de obicei suma maxima pe care o companie o poate distribui ca dividende. Astfel daca dividendele vor fi platite din rezultatul raportat conform IFRS, suma maxima disponibila pentru a fi distribuita (13 mil. RON) reflecta o rata de distribuire de 61% din profitul net preliminat pe 2012. Acesta se traduce intr-un dividend de 0,011 RON, in crestere cu 10% fata de 2011, in timp ce randamentul dividendului, luand in considerare ultimul pret de tranzactionare este de approx. 5%. Dat fiind profitul net mai scazut decat asteptarile noastre dar si impactul asupra dividendelor din convergenta la IFRS, vedem rezultatele ca negative si ne vom revizui atat pretul tinta de 0,24 RON cat si recomandarea noastra ?cumpara?. Vom ajusta in usoara scadere estimarile noastre si data fiind cresterea puternica a actiunilor BIO in ultima perioada cel mai probabil ne vom modifica recomandarea in "pastreaza".

Autori

foto
RAIFFEISEN BANK SA