loader

Raport economic zilnic - 1 Martie

SIF Moldova propune un dividend pe actiune de 0,17 RON; Teraplast raporteaza rezultate slabe pe 2012 conform IFRS; Rompetrol Well Services a raportat rezultate solide pe 2012

SIF Moldova propune un dividend pe actiune de 0,17 RON

SIF Moldova (SIF2) a convocat AGA pentru 4 aprilie 2013. Unul dintre principalele puncte pe ordinea de zi este propunerea de a plati un dividend de 0,17 RON, ceea ce implica o rata de distribuire de aprox. 65% si un randament al dividendului de circa 11,5% luand in calcul ultimul pret de tranzactionare. Acesta se situeaza peste indicatiile oferite de Board la finalul lunii ianuarie (dividend de 0,15 RON). Data ex-dividend a fost propusa pentru 18 aprilie. In cadrul AGA, actionarii vor putea selecta si noii membri ai Consiliului de Administratie pentru un termen de patru ani. Dat fiind ca dividendul este peste indicatia initiala si peste estimarea noastra de 0,159 RON, vedem stirea ca pozitiva. Aditional, SIF2 va avea si AGEA in aceeasi zi, atunci cand propune actionarilor initierea unui program de rascumparare de pana la 10% din capitalul social (51,9 mil. actiuni) la un pret maxim de 1,6 RON. Actiunile rascumparate ar fi anulate. SIF2 intentioneaza sa isi modifice si Actul Constitutiv propunand actionarilor modificarea cerintelor de cvorum pentru validarea deliberarilor AGEA de la 75% in prezent la prima convocare la 25%, si de la 50% la 20% pentru cea de-a doua convocare. Programul de rascumparare ar fi pozitiv pentru evolutia actiunilor, cu toate acestea credem ca sunt sanse reduse ca aceasta sa fie votat, intrucat este dificil sa se intruneasca cvorumul.

 

Teraplast raporteaza rezultate slabe pe 2012 conform IFRS

Teraplast (TRP) si-a publicat rezultatele consolidate pe 2012 conform IFRS. Rezultatele trimestriale au fost disponibile pana acum doar conform standardelor romanesti de contabilitate si astfel comparam doar rezultatele anuale. Veniturile au crescut cu 14% la 240 mil. RON, in timp ce costurile cu materia prima si materialele au urcat cu 18% la 176 mil. RON. TRP a inregistrat reevaluari negative pentru activele Teracota in valoare de 7 mil. RON, care au afectat in continuare profitabilitate. Datorita reevaluarii activelor fixe, costurile cu deprecierea au urcat considerabil la 26 mil. RON, fiind deasemenea revizuite si pentru 2011 (la 20 mil. RON, in crestere cu 43% fata de valoarea din 2011 conform RAS). Astfel, TRP a raportat o pierdere neta de 15 mil. RON, fata de o pierdere de 16 mil. RON inregistrata in 2011 (in timp ce conform RAS rezultatele pe 2011 aratau o pierdere neta de 9,5 mil. RON). Vedem rezultatele ca negative si ne vom revizui pretul tinta si recomandarea ?cumpara?. Conform RAS, in primele noua luni, vanzarile au avansat cu 9% la 180 mil. RON, in timp ce TRP a raportat o pierdere neta de 1,4 mil. RON.

 

Rompetrol Well Services a raportat rezultate solide pe 2012

Rompetrol Well Services (PTR) si-a raportat rezultatele IFRS pe 2012. Cum rezultatele trimestriale sunt disponibile doar conform RAS comparam cifrele anuale. Vanzarile anuale au crescut cu 4% fata de anul anterior la 97,8 mil. RON, pe cand costul bunurilor vandute a scazut cu 16% la 57,7 mil. RON. Astfel ca in ciuda unei scaderi minore a cheltuielilor administrative profitul operational a crescut cu 50% pana la 23,3 mil. RON si profitul net s-a majorat cu 35% la 21,4 mil. RON. Pe primele noua luni PTR raportase conform RAS vanzari de 77 mil. RON si un profit net de 15,5 mil. RON. PTR a platit anul trecut 51% din profit drept dividende. Folosind aceeasi rata de distribuire, dividendul pe 2012 ar fi apropiat de 0,039 RON, oferind un randament de 9,5%.

 

Prospectiuni - rezultatele pe trim. IV 2012: performanta buna a vanzarilor, dar rezultatul net dezamageste

Compania de prospectari geologice Prospectiuni a raportat doar o serie de indicatori pentru rezultatele pe trim. IV 2012. Cifra de afaceri a fost de 102 mil. RON, una dintre cele mai bune cifre de vanzari din ultimii cinci ani (+2% fata de T4 11 si cu 10% peste estimarile noastre). In lipsa unor informatii despre aceasta evolutie, putem doar sa ne bazam pe rezultatele licitatiilor publice ale Romgaz si Petrom si sa consideram ca mare parte din performanta pozitiva vine din contractele cu cele doua companii. PRSN nu si-a publicat structura costurilor, dar compania a raportat o pierdere operationala de 1,5 mil. RON, in timp ce noi asteptam venituri operationale de 6 mil. RON. Rezultatul net inainte de impozit a fost o pierdere de 1,6 mil. RON fata de un castig brut de 5 mil. RON in T4 11. Vanzarile pe 2012 au fost relativ in linie cu cele inregistrate in urma cu un an de 314 mil. RON, in timp ce profitul brut aproape s-a injumatatit la 24 mil. RON. Cu toate ca performanta vanzarilor este pozitiva, suntem dezamagiti de rezultatul net raportat si astfel vedem rezultatele ca negative. Ne vom revizui estimarile dar punem sub revizuire pretul nostru tinta de 0,27 RON si intentionam sa pastram recomandarea ?cumpara?. Anul trecut, PRSN a distribuit pentru prima oara dividende de cand este listata la bursa (rata de distribuire de 15%). Daca luam in calcul o rata de distribuire similara, dividendul pe actiune ar putea fi de 0,0042 RON, ceea ce se traduce intr-un randament al dividendului de aprox. 2%, totusi rata de distribuire ar putea fi mai ridicata.

Autori

foto
RAIFFEISEN BANK SA