loader

Procedura judecatoreasca derulata in timp record de Radu si Asociatii SPRL aduce o noua interpretare a art. 148/1 din Codul de procedura fiscala

Activitatea unuia dintre cei mai mari operatori de produse accizabile din Romania a fost reluata ca urmare a hotararii judecatoresti obtinute de Radu si Asociatii SPRL, casa de avocatura asociata EY in Romania.

In speta, Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea de suspendare a masurii de anulare temporara a autorizatiei de antrepozit fiscal a acestui operator, acceptand in premiera interpretarea art. 148/1 din Codul de procedura fiscala propusa de avocati.

 

Directia generala a Vamilor dispusese suspendarea autorizatiei de antrepozit fiscal administrat de operatorul in cauza. Echipa de avocati din cadrul Radu si Asociatii a reusit sa obtina in fata Curtii de Apel Bucuresti, in timp record, suspendarea acestei masuri administrative. intreaga procedura in fata instantelor de judecata a durat doar 19 zile si a avut ca finalitate re-activarea autorizatiei de antrepozit fiscal al operatorului.

 

Emanuel Bancila, liderul practicii de litigii fiscale din cadrul Radu si Asociatii, declara:

 

“Prin aceasta reusita, echipa de litigii fiscale din cadrul Radu si Asociatii isi consolideaza pozitia de lider in practica litigiilor fiscale, adaugand o noua victorie portofoliului impresionant de succese in disputele pe spete fiscale.

 

Aceasta decizie reprezinta un moment important in interpretarea dispozitiilor art. 1481 Cod procedura fiscala si contrazice punctul de vedere oficial al autoritatilor fiscale conform caruia o creanta fiscala a carei executare silita este suspendata prin depunerea unei scrisori de garantie bancara este in continuare exigibila. Imposibilitatea de a solicita executarea silita duce la pierderea caracterului exigibil al creantei fiscale. O interpretare contrara ar duce la discriminarea contribuabililor care functioneaza in baza unei autorizatii intrucat depunerea unei scrisori de garantie bancara nu ar avea niciun efect asupra acestui ultim tip de contribuabili. Astfel, acestia din urma s-ar vedea siliti sa plateasca benevol o creanta fiscala de teama pierderii autorizatiei de functionare, desi au constituit in prealabil o garantie care acopera 100% valoarea creantei fiscale pretinse.”

 

Echipa specializata in litigii fiscale condusa de Emanuel Bancila a mai avut o reusita de acest gen in anul 2012, cand a obtinut in mod irevocabil redeschiderea unei rafinarii operata de PrioBiocombustibil (societate detinuta de grupurile Bunge si Martifer), dupa ce autorizatia de antrepozit fiscal a acestei rafinarii fusese revocata in prealabil de catre autoritatile fiscale.

 

Radu si Asociatii este casa de avocatura asociata EY in Romania, fiind in momentul de fata jucatorul principal in ceea ce priveste litigiile fiscale. Practica de litigii fiscale a crescut exponential, aceasta ajungand la o echipa de 10 avocati intr-un an si jumatate. Practica beneficiaza de colaborarea si suportul permanent din partea consultantilor fiscali din cadrul EY Romania, asigurandu-se clientilor o abordare pluridisciplinara. intreaga echipa a Radu si Asociatii numara in prezent 22 de avocati, specializati atat in consultanta juridica de afaceri, cat si in litigii fiscale, administrative si comerciale.  

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL