loader

Prin TRANSFOND, platile in euro deplin conectate la Uniunea Europeana

Casele de Compensare Automata isi unesc fortele pentru optimizarea serviciilor de plata europene. O noua companie a fost creata de sase membre EACHA.

Sase companii membre ale Asociatiei Europene a Caselor de Compensare Automata (EACHA) si-au unit fortele pentru a oferi servicii centralizate si optimizate de procesare a tranzactiilor din Zona Unica de Plati in Euro (SEPA). In acest scop, a fost fondata o noua companie denumita Cooperativa Europeana de Compensare (ECC), inregistrata in data de 23 iunie 2015. Obiectivul ECC este acela de crestere a interoperabilitatii si eficientei in Zona Unica de Plati in Euro prin intermediul unei platforme comune de servicii. Noua platforma europeana, ce va deveni operationala la finele anului 2015, va oferi un model centralizat optimizat de interoperabilitate a caselor de compensare, bazat pe cadrul EACHA, utilizand un model multi-ciclic si decontarea interbancara in sistemul TARGET2. ECC a fost fondata de un grup de case de compensare automata europene – DIAS - Grecia, Equens – Olanda /Germania/Italia, Iberpay - Spania, ICBPI - Italia, KIR - Polonia si TRANSFOND - Romania. La momentul actual, aceste entitati impreuna cu sisteme similare din trei banci centrale – Banca d’Italia, Deutsche Bundesbank si Oesterreichische Nationalbank – intentioneaza sa proceseze tranzactiile intre casele de compensare automata participante, mai exact tranzactiile transmise de la o casa de compensare automata la alta. Participarea in ECC va fi deschisa tuturor caselor de compensare automata europene.

 

Odata cu migrarea la SEPA, este de asteptat ca piata sa evolueze rapid, pentru furnizarea de servicii de plati optimizate si noi solutii inovatoare care sa satisfaca asteptarile consumatorilor. Participantii ECC percep acest aspect ca o oportunitate de livrare a serviciului extins in cadrul SEPA printr-o cooperare stransa, in concordanta cu aspiratiile Uniunii Europene de a crea o piata europeana integrata de plati. Luand in considerare faptul ca bancile si corporatiile isi concentreaza procesarea platilor intr-un numar limitat de tari SEPA, este de asteptat ca volumul de legaturi de interoperabilitate sa creasca semnificativ. Platforma comuna de servicii va crea economii de scara si va sprijini cresterea cererii in piata.

 

Beneficii

ECC va oferi un numar semnificativ de beneficii participantilor si clientilor acestora. in primul rand, aceasta permite procesarea eficienta si sigura a volumelor de tranzactii intre casele de compensare automata, in crestere, intr-o piata integrata de plati europene. Procesarea unor astfel de volume in crestere prin intermediul unei platforme unice va spori semnificativ eficientizarea costurilor valorificand economiile de scara, prin trecerea de la interoperabilitate bilaterala la modelul multilateral. in al doilea rand, acesta ofera accesibilitate deplina prestatorilor de servicii de plati care participa la casele de compensare automata conectate, cu mai mult de 3.200 de coduri BIC (Cod Identificare Bancara). in plus, punerea la comun a capacitatilor si resurselor operationale a mai multor case de compensare automata in cadrul ECC va oferi posibilitati viitoare de cooperare in dezvoltari ulterioare, cum ar fi compensarea si decontarea in timp real.

 

Deschiderea pentru participarea altor case de compensare automata

 

Participarea la ECC este deschisa tuturor caselor de compensare automata active in Zona Unica de Plati in Euro (SEPA). Casele de compensare automata care au fondat ECC vor opera si vor asigura impreuna guvernanta ECC ca pe o facilitate utilizata in comun. Casele de compensare automata participante pot beneficia de serviciile utilizate in comun, in timp ce continua sa isi sprijine comunitatile locale sub regulile care guverneaza serviciile furnizate pe acele piete. Michal Szymanski, Presedinte al Consiliului de Administratie al ECC si vice presedinte al KIR (omologul TRANSFOND din Polonia): ”Ne exprimam increderea ca ECC va furniza clientilor sai servicii de cea mai inalta calitate si utilitate. Acest sistem creaza sinergii importante si avantaje de cost la nivelul aranjamentelor de interoperabilitate a platilor in euro implementate sub cadrul normativ EACHA, lasand in acelasi timp caselor de compensare automata participante libertatea deplina de actiune in planul comunitatilor locale ale acestora. Asteptam cu interes sa intampinam si alte case de compensare automata pentru a participa activ in ECC si pentru a utiliza serviciile furnizate de aceasta, asa cum sisteme similare din banci centrale precum Deutsche Bundesbank, Oesterreichische Nationalbank si Banca d’Italia intentioneaza sa o faca.”

Autori

foto
SOCIETATEA DE TRANSFER DE FONDURI SI DECONTARI TRANSFOND SA