loader
Premiera in Romania: Sistemul Coca-Cola in Romania devine primul producator local de bauturi cu o unitate proprie de fabricare a PET-ului reciclat

Premiera in Romania: Sistemul Coca-Cola in Romania devine primul producator local de bauturi cu o unitate proprie de fabricare a PET-ului reciclat

Intregul portofoliu de produse va fi ambalat in 100% PET reciclat (rPET)

• Investitie de 55 milioane lei, din care 17,5 milioane lei reprezinta ajutor de stat, pentru fabricarea interna a PET-ului reciclat.

• Romania – a doua tara din Grupul Coca-Cola HBC care va utiliza aceasta tehnologie inovatoare pentru productia interna de rPET.

• Incepand cu acest an, intregul portofoliu de bauturi racoritoare al companiei - respectiv Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, Cappy Pulpy, Fuzetea, Dorna – vor fi in ambalaje din 100% rPET.

• Proiectul asigura o abordare circulara, in linie cu obiectivele Sistemului Coca-Cola de a creste procentul de PET reciclat utilizat, pana in 2030, si de a reduce emisiile de carbon pana la zero net, pe intregul lant de valoare, pana in 2040.

• Investitia vine in contextul unei strategii ample de investitii pe termen lung in echipamente de ultima generatie cu impact pozitiv asupra eficientei operatiunilor si a mediului inconjurator. In ultimii 5 ani, Sistemul Coca-Cola in Romania a investit aproximativ 1 miliard de lei pentru imbunatatirea capacitatii de productie si va continua.

Pentru prima data in Romania, un producator de bauturi va fabrica intern PET reciclat destinat ambalajelor pentru bauturile sale. Sistemul Coca-Cola in Romania, format din companiile Coca-Cola Romania si Coca-Cola HBC Romania, a instalat o unitate de decontaminare a fulgilor de PET in fabrica din Ploiesti, a doua cea mai mare fabrica din cadrul Grupului Coca-Cola HBC, dobandind astfel capabilitati unice de a produce PET reciclat (rPET) intern. Investitia sustine tranzitia intregului portofoliu de ambalaje PET al Sistemului Coca-Cola la 100% PET reciclat (rPET), prin posibilitatea aprovizionarii constante cu plastic reciclat la standard alimentar. Transformand recipiente vechi in unele noi, investitia contribuie la crearea unei economii circulare pentru ambalaje, cu mai putine emisii de carbon generate.

Eforturile de a ne imbunatati activitatea din perspectiva de mediu au fost constante pe parcursul prezentei noastre locale, sustinute de investitii continue in operatiuni si sustenabilitate. Investitia in unitatea proprie de productie rPET este o initiativa de pionierat pe piata locala si situeaza Romania drept a doua tara din cadrul grupului Coca-Cola HBC care utilizeaza o astfel de tehnologie inovatoare prin intermediul careia se poate obtine material reciclat care respecta cele mai inalte standarde de calitate si siguranta alimentara. Suntem mandri de aceasta realizare, posibila prin determinarea echipei locale, a colaborarii cu partenerii institutionali si privati din Romania.

Investitia in aceasta unitate de productie rPET a fost aprobata pentru a deveni operationala in acelasi timp cu cel mai mare proiect de economie circulara implementat vreodata in Romania: Sistemul de Garantie-Returnare, care va deveni operational la finalul anului. Am fost implicati inca de la inceput in acest efort comun al producatorilor de bauturi, comerciantilor si Guvernului Romaniei si suntem increzatori ca vom avea un sistem de succes, cu potential de a impulsiona colectarea separata a ambalajelor de bauturi din plastic, sticla sau aluminiu. Prin intermediul SGR, producatorii de bauturi vor putea avea acces la materie prima de calitate pentru a o utiliza in ambalajele lor. In acelasi timp, suntem increzatori ca in scurt timp Sistemul de Garantie-Returnare din Romania va deveni un exemplu de bune practici pentru restul statelor europene care urmeaza sa il implementeze” – Jovan Radosavljevic, General Manager, Coca-Cola HBC Romania

  

Avem responsabilitatea de a contribui la rezolvarea provocarii globale reprezentate de deseurile de ambalaje si ne propunem sa producem o schimbare in bine, prin tot ceea ce inseamna activitatea noastra: modul in care sunt fabricate bauturile noastre, designul ambalajelor si ce se intampla cu acestea dupa ce bauturile sunt consumate. Iar aceasta inaugurare, precum si inovatiile si investitiile realizate constant de-a lungul anilor demonstreaza dedicarea noastra fata de indeplinirea acestui angajament. Suntem toti parte a acestui proiect, alaturi de partenerii nostri, dar si de consumatorii din Romania, carora le vom oferi in curand toate produsele noastre in ambalaje din 100% PET reciclat. Impreuna putem contribui la schimbare, iar mesajul nostru este unul simplu: fiecare gest simplu conteaza - fiecare sticla PET colectata separat poate primi o noua viata.” – Mark Docherty, General Manager, Coca-Cola Romania

Investitia vine in contextul unei strategii ample de investitii pe termen lung in echipamente de ultima generatie cu impact pozitiv asupra eficientei operatiunilor si mediului inconjurator. In ultimii 5 ani, sistemul Coca-Cola in Romania a investit aproximativ 1 miliard lei pentru imbunatatirea si extinderea capacitatii de productie. Aceste investitii reprezinta  o oportunitate de a crea valoare si de a contribui in continuare la economia locala, prin crearea de noi locuri de munca de-a lungul lantului valoric si venituri mai mari la bugetul de stat.

Cum functioneaza unitatatea de productie rPET

Dupa sortarea ambalajelor PET intr-o facilitate specializata, acestea vor fi transformate in fulgi PET, pe care compania ii va achizitiona de la furnizori verificati si auditati constant pentru a respecta standardele exigente de calitate din industria alimentara. In fabrica din Ploiesti, fulgii PET urmeaza sa treaca prin ultimele etape ale procesului de reciclare, respectiv introducerea in echipamentul de sortare, urmat de decontaminarea acestora pentru a fi adusi la standardele de calitate si siguranta specifice industriei  alimentare – un proces progresiv ce presupune eliminarea materialelor straine, topirea, decontaminarea si mai apoi transformarea rezinei de rPET in granule. In final, din granulele rPET rezultate se vor produce preformele si apoi recipientele pentru bauturi. Sticlele rPET pot fi colectate si reciclate din nou.   

Investitie si beneficii

  • Instalarea noii linii de decontaminare vine in urma unei investitii verzi de 55 milioane RON, dintre care 17,5 milioane RON reprezinta ajutor de stat.
  • Principalul avantaj al decontaminarii fulgilor PET in fabrica proprie este disponibilitatea materiei prime de calitate – PET-ul reciclat – o resursa limitata, tinand cont de standardele de siguranta alimentara foarte riguroase pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a putea fi folosit in recipientele de bauturi.
  • Noua linie va facilita finalizarea tranzitiei catre ambalaje din 100% rPET pentru intregul portofoliu de produse al companiei. Din 2019, doar brandul de apa minerala naturala Dorna era disponibil in ambalaje rPET, urmand ca, din aceasta toamna, si celelalte branduri, respectiv Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, Cappy Pulpy si Fuzetea, sa fie imbuteliate in ambalaje din 100% PET reciclat.
  • Proiectul este dezvoltat totodata in linie cu obiectivele companiei de a reduce emisiile de carbon pana la zero net, pe intregul lant de valoare,pana in 2040. Tranzitia intregului portofoliu la rPET va insemna si o reducere semnificativa a emisiilor, avand in vedere ca fulgii rPET au amprenta de carbon cu 80% mai mica decat rezina PET, iar unitatea de productie rPET utilizeaza 100% energie electrica din surse regenerabile, adica fara emisii de carbon generate.
  • Implicarea activa a companiei in sustinerea Sistemului Garantie-Returnare pe piata locala este inca un exemplu concret al angajamentului de a crea o economie cu adevarat circulara pentru ambalaje in Romania.

Despre Compania Coca-Cola

Coca-Cola este o companie pentru toti, care ofera produse in peste 200 de tari si teritorii. Misiunea companiei noastre este de a racori lumea si a se implica intr-o schimbare in bine. Alaturi de marcile Coca-Cola, portofoliul nostru include Sprite, Fanta si alte bauturi racoritoare. Din categoriile de apa, bauturi pentru sportivi, cafea si ceaiuri, oferim brandurile Dasani, smartwater, vitaminwater, Topo Chico, Powerade, Costa, Georgia, Gold Peak, Honest si Ayakata iar pe segmentele de bauturi nutritionale, sucuri, lapte si bauturi pe baza de plante, oferim, printre altele, brandurile Minute Maid, Simply, innocent, Del Valle, fairlife si AdeZ. Ne adaptam in mod constant portofoliul, incepand cu reducerea zaharului din bauturile noastre, pana la dezvoltarea unor produse noi, inovatoare. Totodata, lucram pentru a avea un impact pozitiv in vietile oamenilor, in comunitate si asupra planetei, prin reaprovizionarea cu apa a surselor noastre, prin promovarea reciclarii ambalajelor, practici sustenabile de aprovizionare si reducerea emisiilor de carbon pe intregul lant de valoare. Impreuna cu partenerii nostri de imbuteliere, avem peste 700.000 de angajati, oferind oportunitati economice comunitatilor locale din intreaga lume.

In Romania, ca in toate tarile in care isi desfasoara activitatea, Coca-Cola detine si functioneaza pe baza unui sistem propriu, incluzand toate verigile necesare producerii si distributiei produselor catre consumatori. Pe plan local, Sistemul este format din Coca-Cola Romania (filiala a The Coca-Cola Company, proprietarul marcilor inregistrate) si partenerul sau, Coca-Cola HBC Romania, care imbuteliaza si distribuie produsele Coca-Cola sub licenta The Coca-Cola Company in Romania.

Pentru mai multe informatii legate de companie va rugam sa vizitati site-ul www.coca-colacompany.com si sa ne urmariti pe Twitter, Instagram, Facebook si LinkedIn.

Despre Coca-Cola HBC Romania

Coca-Cola HBC este unul dintre cei mai mari imbuteliatori ai companiei Coca-Cola. Impreuna cu clientii nostri, deservim 715 milioane de oameni, acoperind o vasta arie geografica, in 29 de tari si 3 continente. Portofoliul nostru este unul dintre cele mai puternice, complexe si flexibile din industria bauturilor, oferindu-le consumatorilor branduri de prestigiu din categoriile bauturi carbogazoase, sucuri, apa, energizante, ceaiuri, cafea si bauturi alcoolice premium. Generam valoare pentru toti partenerii nostri prin sustinerea dezvoltarii socio-economice a comunitatilor unde ne desfasuram activitatea si credem ca a avea un impact pozitiv asupra mediului este vital pentru dezvoltarea viitoare a afacerii.

Coca-Cola HBC a fost confirmata ca fiind cea mai sustenabila companie de bauturi din lume, conform indicilor de sustenabilitate Dow Jones (DJSI)*.

Lider al industriei locale de bauturi, cu 3 fabrici, in Ploiesti, Timisoara si Poiana Negrii, Coca-Cola HBC Romania este un contributor important la dezvoltarea societatii si economiei locale. Echipa Coca-Cola HBC Romania numara in medie, 1.500 de angajati.

Conform studiului „Impactul socio-economic al Sistemului Coca-Cola in Romania", realizat pe baza datelor financiare din 2022, prezenta acestui sistem pe piata locala genereaza o valoare adaugata de 613 milioane de euro, echivalentul a 0,21% din PIB-ul Romaniei.

Pentru mai multe informatii despre companie, va rugam sa accesati https://ro.coca-colahellenic.com/.

*conform rezultatelor Indicilor de Sustenabilitate Dow Jones, publicate pe 9 decembrie 2022.

Autori

foto
COCA-COLA ROMANIA SRL
foto
COCA-COLA HBC ROMANIA SRL